Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο από χολέρα και οξεία διάρροια στη Σομαλία, όπου επαπειλείται λιμός, υπογράμμισε χθες Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και εκτίμησε πως υπάρχει κίνδυνος τα κρούσματα να διπλασιαστούν και να φθάσουν τα 50.000 ως τα τέλη του Ιουνίου.
Εξαιτίας της επιδημίας «οξείας διάρροιας/χολέρας έχουν καταγραφεί 533 θάνατοι στη Σομαλία από την αρχή της χρονιάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι 25.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από αυτή την επιδημία χολέρας, που είναι ενδημική στη Σομαλία, από την αρχή της χρονιάς, καθώς η χώρα πλήττεται από ξηρασία.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί στα 50.000 ως τα «τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς.
Ήδη το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας, που μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή φαγητού, φτάνει το 2,1% στο σύνολο της Σομαλίας, είναι δηλαδή διπλάσιο από το όριο όταν ξεπεραστεί το οποίο κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης (1%), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις επαρχίες Μέση Τζούμπα και Μπακόλ, στη νότιο Σομαλία, όπου το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας χολέρας/οξείας διάρροιας ανέρχεται αντίστοιχα σε 14,1% και 5,1%.
Συνολικά η επιδημία πλήττει τις 13 από τις 18 επαρχίες της χώρας.
Το Κέρας της Αφρικής πλήττεται από οξεία ξηρασία, ειδικά η Σομαλία.
Περίπου 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη να τους χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Σομαλία. Εξ αυτών, 2,9 εκατ. βρίσκονται σε κατάσταση «κρίσης ή έκτακτης ανάγκης» (τις φάσεις 3 και 4 της πεντάβαθμης κλίμακας που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ, με τη φάση 5 να είναι ο λιμός), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του OCHA.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ένα κύμα εκτοπισμών, που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο από τον Νοέμβριο, πρόσθεσε, ενώ η χώρα μέτραγε ήδη 1,1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους.
Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα ενδέχεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα και ο ΟΗΕ δεν αναμένει βελτίωση για τους έξι προσεχείς μήνες, υπογράμμισε ο Λέρκε και ήδη γίνεται αγώνας με το χρόνο για να αποφευχθεί το ξέσπασμα λιμού.
Ο πιο πρόσφατος λιμός στη Σομαλία, που ξέσπασε το 2011, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.