Την επιστολή ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας υπέγραψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με την οποία αρχίζουν και επίσημα οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιστολή θα σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις 14:30 (ώρα Κύπρου). Οι διαδικασίες για το Brexit αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2019 κάτι για το οποίο ωστόσο η Τερέζα Μέι παρουσιάζεται επιφυλακτική.
Τώρα στην πράξη
Εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, κατά το οποίο το 52% σχεδόν των Βρετανών ψήφισε έξοδο από την ΕΕ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αποστείλει σήμερα επιστολή στην ΕΕ με την οποία θα ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Αμέσως μετά την κατάθεση του βρετανικού αιτήματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα πρέπει εντός 48 ωρών να ενημερώσει τα 27 μέλη της ένωσης.
Σκληρή στάση
Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι το «διαζύγιο» δεν θα είναι ρόδινο για τη Βρετανία. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το Brexit ως μια τραγωδία, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα πληρώσει ακριβά το τίμημα της εξόδου. Σύμφωνα με αναλυτές, η Βρετανία θα κληθεί να πληρώσει περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα έξι χρόνων, ποσό που προκύπτει από τις δεσμεύσεις για ζητήματα για τα οποία δεσμεύθηκε ως μέλος της ΕΕ. Παράλληλα, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν στη Βρετανία ότι με το που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δεν θα υπάρχει επιστροφή.
Ημέρα θλίψης
Την ίδια στιγμή ωστόσο στη Βρετανία οι διαμαρτυρίες αναφορικά με την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ συνεχίζονται. Οι πολίτες που τάχθηκαν κατά του Brexit αποτελούν το 48% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή κάτι περισσότερο από 16 εκατομμύρια Βρετανοί. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο πορείες διαμαρτυρίας με τους διαδηλωτές να τονίζουν ότι η Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) αποτελεί μια «μέρα θλίψης» για τον βρετανικό λαό. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ήταν άνθρωποι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και τώρα δηλώνουν ότι τότε είχαν εξαπατηθεί.
Διαβάστε επίσης:
«Το Brexit είναι καταστροφή» - Ο κόσμος που ψήφισε δεν ξέρει τίποτα
Το Brexit θα πλήξει τις δραστηριότητες γερμανικών επιχειρήσεων
Μετακομίστε από την Βρετανία προτρέπει η ΕΕ τις ευρωπαϊκές αεροπορικές