Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έδωσε οδηγία στην πολιτική αεροπορία της χώρας του να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών για τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Λευκορωσία, απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας αφότου η ηγεσία της διέταξε την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair και συνέλαβε τον αντιφρονούντα Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Washington Post.
Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έδωσε οδηγία στην πολιτική αεροπορία της χώρας του να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς οι επιβάτες τους», όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter.
Τόνισε, μάλιστα ότι ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας, Belavia, στη Βρετανία.
Η Βρετανία είναι πλέον μια από τις χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Λετονία, που επιθυμούν να αποφεύγουν πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν επίσης το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων, ενώ οι ερευνητές αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να θέσει υπό κράτηση τον Προτάσεβιτς.
Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος της Ryanair πλησίαζε το Βίλνιους της Λιθουανίας, προτού οι λευκορωσικές αρχές το αναγκάσουν να αλλάξει κατεύθυνση και να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ. Στη συνέχεια συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ο οποίος είναι και ιδρυτής ενός αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης και βρίσκεται αντιμέτωπος με 12 χρόνια φυλάκισης.
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν σχετικά με την επιβολή μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης στις πτήσεις από την Belavia, κηρύσσοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή. Εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο απάντησης στην εν λόγω ενέργεια.
Μια απαγόρευση κατά της Belavia θα αποτελούσε πλήγμα για την ήδη ασταθή οικονομία της Λευκορωσίας.
Πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας Πάντως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα θέσει το «άνευ προηγουμένου» περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες». Παράλληλα, η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των «27», συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:
Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων
Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες
Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia στο έδαφος της ΕΕ
Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.
Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.
Μητσοτάκης στους FT: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες από την ΕΕ κατά της Λευκορωσίας«Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ζητά να συμφωνήσουν οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ένωσης στο σημερινό και αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» αναφορικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς (Roman Protasevich) στο Μινσκ, έπειτα από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.
«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από την Λευκορωσία» επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: kathimerini.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.