«Η ΕΕ υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένας αξιόπιστος εταίρος για την Ινδία και το αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά. Μόλις η Ινδία ζήτησε υποστήριξη, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουv», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με άρθρο της που δημοσιεύθηκε χθες στους Hindustan Times.
Η Πρόεδρος τονίζει ότι σήμερα Σάββατο, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η ίδια θα συναντηθούν ψηφιακά με τον Πρωθυπουργό της χώρας Νάρεντα Μόντι, κάτι που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στη συνεργασία της με την Ινδία και αποδεικνύει την αλληλεγγύη της προς τον Ινδικό λαό.
Η Πρόεδρος τονίζει ότι ο κορωνοϊός έχει σαρώνει τον πλανήτη και η Ευρώπη έχει πληγεί σκληρά και σήμερα, παρατηρούμε επιδείνωση της κατάστασης στην Ινδία.
«Η καρδιά μου είναι με όλους όσους έχουν χάσει τους αγαπημένους τους, και οι σκέψεις μου είναι με τους ηρωικούς πρώτους εργαζόμενους», σημειώνει.
«Η ΕΕ υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένας αξιόπιστος εταίρος για την Ινδία και το αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά. Μόλις η Ινδία ζήτησε υποστήριξη, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν. Ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανταπόκρισης. Αυτό κάνουν οι φίλοι σε περιόδους ανάγκης», σημειώνει.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει και συγχρηματοδοτεί την παράδοση επειγόντως αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού όπως φιάλες οξυγόνου, συμπυκνωτές και φυτά, αναπνευστήρες και αντιιικά φάρμακα που παρέχονται από 16 κράτη μέλη της ΕΕ. Συνεργαζόμαστε με τις ινδικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα κρίσιμα αντικείμενα διανέμονται γρήγορα στα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη, σώζοντας ζωές. Η ΕΕ πραγματοποιεί περισσότερες αποστολές για τις επόμενες ημέρες», καταγράφει.
«Αυτή η βοήθεια της «Team Europe» ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε μια άμεση αρχική συνεισφορά 2,2 εκατομμυρίων ευρώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για πρόσθετες εξετάσεις και ικανότητα φροντίδας ασθενών στην Ινδία. Το μήνυμά μας είναι σαφές - είμαστε μαζί σας στην ώρα που χρειάζεστε», τονίζει.
«Σημαντική, καθώς μπορεί να είναι αυτή η υποστήριξη, πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η οικοδόμηση της παγκόσμιας ετοιμότητας και ανθεκτικότητας στην υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης ηγετών ΕΕ-Ινδίας. Η νίκη κατά του ιού μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης παραμένει κοινή μας προτεραιότητα. Μοιραζόμαστε τη δέσμευση να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε μια καλύτερη, ασφαλέστερη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη», σημειώνει.
«Ένα πρώτο βήμα είναι η καθολική, ασφαλής, δίκαιη και προσιτή πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπείες. Η ΕΕ συμβάλλει ουσιαστικά στην παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και στη Διευκόλυνση COVAX, και επιτρέψτε μου να αναγνωρίσω και να επαινέσω τις προσπάθειες της Ινδίας να παράγει και να διανείμει εμβόλια σε περισσότερες από 90 χώρες μέσω του «Vaccine Maitri».
Αλλά, συνεχίζει, «θα χρειαστούν περισσότερα για την ανοικοδόμηση μετά την πανδημία».
Πρέπει, αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, «να αντιμετωπίσουμε από κοινού την τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας».
Εκφράζει την ελπίδα ότι στη συνάντηση των ηγετών «θα συμφωνήσουμε να συνεργαστούμε στενότερα με την Ινδία σε όλες τις πτυχές των πράσινων και ψηφιακών μετασχηματισμών. Πρέπει επίσης να εκμεταλλευτούμε το ανεκμετάλλευτο δυναμικό του εμπορίου ΕΕ-Ινδίας και είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπήρχαν στο παρελθόν».
«Τέλος, η ΕΕ και η Ινδία είναι βασικοί εταίροι στην ενίσχυση της διεθνούς τάξης που βασίζεται στους κανόνες και στην προσπάθεια για έναν ασφαλέστερο, πιο ευημερούμενο και δημοκρατικό κόσμο. Η συνάντηση των ηγετών θα ενισχύσει τη συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς», αναφέρει.
«Από αυτήν την πανδημία, πρέπει να σφυρηλατήσουμε ισχυρότερη παγκόσμια αλληλεγγύη, πέρα από την αποφασιστικότητά μας να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Η ΕΕ και η Ινδία είναι ομοϊδεάτες εταίροι. Πρέπει να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας», καταλήγει.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.