Γαλλία: Φουντώνουν οι μαθητικές διαδηλώσεις – Στους δρόμους του Παρισιού και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Header Image

Το μαθητικό κίνημα, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, διεκδικεί ουσιαστικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, καλύτερες συνθήκες μάθησης, περισσότερους εκπαιδευτικούς και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με χιλιάδες διαδηλωτές να ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε μεγάλη πορεία στο Παρίσι την Τρίτη 13 Οκτωβρίου. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται και η Σουηδή ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία εξέφρασε τη στήριξή της στα αιτήματά τους και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Το μαθητικό κίνημα, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, διεκδικεί ουσιαστικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, καλύτερες συνθήκες μάθησης, περισσότερους εκπαιδευτικούς και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών. Οι κινητοποιήσεις υποστηρίζονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και την αριστερή αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την έντασή τους, ενόψει και των σχολικών διακοπών που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Μεγάλη πορεία στο Παρίσι και επεισόδια σε άλλες πόλεις

Η κεντρική διαδήλωση στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 τοπική ώρα, με μαθητές, φοιτητές και συνδικάτα να συγκεντρώνονται από διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να κατευθυνθούν προς το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνύ, την ώρα που στη Βουλή συζητείται ο προϋπολογισμός του 2027.

Καταλήψεις σχολείων και οδοφράγματα έχουν ήδη καταγραφεί σε περιοχές του Παρισιού, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για εντάσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών τόσο στη γαλλική πρωτεύουσα όσο και στη Λυών, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης Πέμπτης συμμετείχαν, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ περίπου 500 άτομα συνελήφθησαν. Παρά τη μείωση του αριθμού των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο πλευρό των μαθητών

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρέθηκε το πρωί της Τρίτης έξω από το λύκειο Paul-Eluard, στο Σεν Ντενί, στα περίχωρα του Παρισιού, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους μαθητές. Στο ίδιο σημείο είχαν συγκεντρωθεί και περίπου 20 δικηγόροι, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με στόχο την προστασία των νέων.

Η ακτιβίστρια υποστήριξε ότι οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον τους, τονίζοντας ότι οι απόψεις τους δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη. Παράλληλα, δήλωσε περήφανη για τους Γάλλους μαθητές και άσκησε κριτική στην αστυνομική αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Η χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φοιτητές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται ανήλικοι με σοβαρά τραύματα, ενώ τραυματισμοί έχουν σημειωθεί και σε αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς.

(Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)

Τι ζητούν οι μαθητές από τη γαλλική κυβέρνηση

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκονται οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, οι προβληματικές σχολικές εγκαταστάσεις, οι συνθήκες διδασκαλίας και η πλατφόρμα Parcoursup, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η διαδικασία εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την τοποθέτηση περίπου 3.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περισσότερα από 500 σχολεία που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού. Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Από την πλευρά της, η εθνική ένωση μαθητών θεωρεί ανεπαρκείς τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και ζητά σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

(Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και η επόμενη μέρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτεί χρόνο, διάλογο και διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις προτάσεις που κατατέθηκαν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, είχαν καταγραφεί 76.500 απαντήσεις, με τις δυσκολίες στο ωρολόγιο πρόγραμμα και τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές να βρίσκονται ψηλά στις αναφορές των συμμετεχόντων.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τροπολογίες στον προϋπολογισμό του 2027, ώστε να ενσωματωθούν ορισμένες από τις προτάσεις, ενώ σχεδιάζει να εξετάσει τις ανάγκες ανά περιφέρεια και σχολική μονάδα.

Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, οι μαθητικές οργανώσεις εξακολουθούν να ζητούν πιο ουσιαστικές λύσεις. Η μεγάλη πορεία στο Παρίσι αναμένεται, επομένως, να αποτελέσει σημαντική δοκιμασία τόσο για το ίδιο το κίνημα όσο και για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Πηγές: ertnews.gr, AFP, RFI, franceinfo

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.