Φόρμα αναζήτησης

Ζεστό χρήμα 9,2 δισ. – Άμεσες ξένες επενδύσεις το διάστημα 2014-2017

 

Άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 9,2 δισ. ευρώ προσέλκυσε η Κύπρος την τετραετία 2014-2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται σε απάντηση του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Λακκοτρύπη, σε ερώτηση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη για την αξιολόγηση το έργου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (σ.σ. «Invest Cyprus» είναι ο διακριτικός του τίτλος).

Από το αναλυτικό σημείωμα προκύπτει ότι ξένα κεφάλαια κατάφεραν να προσελκύσουν όλοι οι σημαντικοί κλάδοι της κυπριακής οικονομίας: τράπεζες, ναυτιλία, εκπαίδευση, λιανικό εμπόριο, τουρισμός, φαρμακοβιομηχανία, ενέργεια. Οι εισροές από τα σχέδια πολιτογράφησης και άδειας μετανάστευσης μέσω επένδυσης εκτιμώνται σε 4,8 δισ. ευρώ – 4 δισ. ευρώ εισέρρευσαν την περίοδο 2013 – 2016.

Στην απάντηση του υπουργείου, σχετικά με τη συμβολή του «Invest Cyprus» αναφέρεται ότι επενδύσεις στις οποίες είχε εμπλακεί και ο οργανισμός έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, όπως η μαρίνα της Αγίας Νάπας (επένδυση ύψους 220 εκατ. ευρώ), έργα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού και της έρευνας και καινοτομίας, η προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών και επέκταση και δραστηριοποίησή τους, (Wargaming, Sykes, Amdocs, 3CX, NCR, Thomson Reuters, Schlumberger, Halliburton, VTTI, Nielsen κ.ά.).

«Αξιοσημείωτη είναι και η ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων, ο οποίος μέσα από τη σκληρή δουλειά του οργανισμού καθώς και την ίδρυση και το έργο του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης», τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στη Βουλή.

 

Τράπεζες
Με βάση τον κατάλογο που περιλαμβάνεται στο σημείωμα υπό τον τίτλο «Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) Ανασκόπηση έργου 2011-2017», οι άμεσες ξένες επενδύσεις που ξεχωρίζουν είναι:

 • Τράπεζα Κύπρου: Επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ από Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές, υπό το WL Ross Co LLC. Η συγκεκριμένη επένδυση αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εισροή ξένου κεφαλαίου στην Κύπρο (2014).
 • Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου: (μετονομασία: AstroBank). Επένδυση 40 εκατ. ευρώ από Lebanese Holding Μ. Sehnaoui SAL και άλλους επενδυτές (2016).
 • Ελληνική Τράπεζα: 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις, αποκτώντας το 75% του μετοχικού κεφαλαίου από τη Wargaming Net (40 εκατ. ευρώ), την αμερικανική Third Point (40 εκατ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. δόθηκαν από τη Δήμητρα Επενδυτική (2014). Συμπληρωματική η EBRD επένδυσε στην Ελληνική 20 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε και πώληση κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 145 εκατ. ευρώ στη B2Kapital Cyprus Ltd (θυγατρική της νορβηγικής B2Holding ASA).
 • Ancoria Bank: Δραστηριοποίηση τράπεζας σουηδικών συμφερόντων (2016).

 

Ναυτιλία

 • Εμπορικοποίηση Λιμανιού Λεμεσού. Εκτιμώμενη εισροή πέραν των 2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια
 • Συγχώνευσητης Columbia Shipmanagement (CSM) και της Marlow Navigation, δημιουργώντας την Columbia Marlow, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως (διαχείριση 1.500+ πλοία, απασχόληση 700 περίπου ατόμων στην Κύπρο).
 • Εξαγορά της Songa Offshore SE με έδρα τη Λεμεσό από την κορυφαία εταιρεία γεώτρησης Transocean Ltd. – συμφωνία αξίας 3,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

 

Ενέργεια

 • Επένδυση 300 εκατ. ευρώ από τη VTTI BV, η οποία ολοκλήρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου και του πιο τεχνολογικά προηγμένου τερματικού σταθμού αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα με αγορές στη Μέση Ανατολή και την Ασία (2014).
 • Εξαγορά ποσοστού 35% κοινοπραξία με δικαιώματα επί του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ που αξιοποιεί η Noble Energy για 165 εκατ. δολ. ΗΠΑ (2015) στην BG Group (εξαγορά από Royal Dutch Shell).
 • Τρεις γύροι αδειοδοτήσεων με συμβόλαια σε Noble Energy, Delek, Total, Eni, Kogas, Exxon Mobil και Qatar Petroleum
 • Τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων: συμβόλαια σε Total, Eni, Exxon Mobil και Qatar Petroleum, με έσοδα ύψους 103,5 εκατ. ευρώ.
 • Εξαγορά 31 πρατηρίων της Lukoil Κύπρου από την ελληνική εταιρεία Motor oil Hellas (σταδιακή μετονομασία πρατηρίων σε Shell) έναντι 10 εκατ. ευρώ.

 

Λοιποί τομείς

 • Λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό (40 εκατ. ευρώ) Λιανεμπόριο:
 • Εξαγορά του Mall of Cyprus και του Mall of Engomi από εταιρεία νοτιο-αφρικάνικων συμφερόντων, Atterburry Group, (193 εκατ. ευρώ)<+voula><+Text_Normal>Εξαγορά φαρμακοβιομηχανίας Remedica από την Ascendis Health, εταιρεία νοτιοαφρικανικών συμφερόντων έναντι 260 εκατ. ευρώ (2016)

Εξαγορά της Laureate Education στην Ιταλία και την Κύπρο (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο) από Galileo Global Education έναντι 225 εκατ. ευρώ. 2017:

 • Επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ από GO Pic, εταιρεία μαλτέζικων συμφερόντων, για εξαγορά 51% μετοχικού κεφαλαίου στην Cablenet (2016).
 • Εξαγορά Fileminders Ltd από Iron Mountain.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.