POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ένα υπερσύγχρονο εκκολαπτήριο start-upsΣτην καρδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας μιας χώρας βρίσκονται η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία. Είναι δυο απαραίτητα συστατικά για την εξέλιξη και πρόοδο μιας κοινωνίας. Και τα δύο στηρίζονται στην ύπαρξη ενός ευνοϊκού και φιλικού περιβάλλοντος, που θα υποβοηθήσει την έκφραση του ταλέντου και της δημιουργίας. Μια χώρα αναπτύσσεται και προοδεύει όταν δίνει στους νέους την ευκαιρία, τα εργαλεία και την ελευθερία να ανοίξουν οι ίδιοι καινούριους δρόμους που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα προσδώσουν κάτι καινοτόμο στον τόπο.

Δίνοντας τεράστια έμφαση στην ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα και θα προετοιμάσουν κατάλληλα τους φοιτητές για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον σημαντικά και τεχνολογικά εξελιγμένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί κορυφαία επιλογή σπουδών για χιλιάδες νέους από Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη.

Πολλά υποσχόμενα startups

Μεταξύ άλλων όμως, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ένα υπερσύγχρονο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), αφού η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων λογισμικού στον κόσμο, επέλεξε το Πανεπιστήμιο ως εταίρο για την εγκαθίδρυση του μοναδικού Κέντρου Καινοτομίας Microsoft (Microsoft Innovation Center – MIC) στην Κύπρο, μόλις ένα από τα 120 κέντρα καινοτομίας παγκοσμίως. Η ίδρυσή του αποτέλεσε το αποκορύφωμα των προσπαθειών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να προωθήσει μια στενότερη σχέση μεταξύ μάθησης και έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

«Εδώ, σε έναν εντυπωσιακό χώρο με τεχνολογίες αιχμής, με μοντέρνο και σύγχρονο σχεδιασμό και με τη στήριξη των καθηγητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου, βοηθάμε τις επιχειρηματικές ιδέες να μετουσιωθούν σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων στην Κύπρο και την Ευρώπη», δηλώνει η συντονίστρια του Κέντρου, Δρ. Σίλια Χατζηχριστοδούλου. Έτσι, το MIC προσφέρει τη δυνατότητα της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας, ωφελώντας τον δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις, την παιδεία και τους νέους γενικότερα.

«Στο MIC ενθαρρύνουμε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και να αναπτύξουν τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης, την καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους, τα οποία είναι απαραίτητα εφόδια για τους νέους μας, με ό,τι και εάν αποφασίσουν να ασχοληθούν στο μέλλον», εξηγεί η Δρ. Χατζηχριστοδούλου. Για αυτόν τον σκοπό, το MIC πραγματοποιεί διάφορες δράσεις όπως: διαγωνισμούς νέων επιχειρηματικών ιδεών, φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και συμμετοχή στο παγκόσμιο πρόγραμμα της Microsoft για start-ups, καθοδήγηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε νέους επιχειρηματίες και  διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων σε θέματα τελευταίων τεχνολογιών.

«Μέχρι σήμερα το MIC έχει στηρίξει πέραν των 120 νεοφυών επιχειρήσεων με πρακτικές συμβουλές, καθοδήγηση, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και Ευρωπαϊκά έργα», αναφέρει η συντονίστρια, τονίζοντας πως το MIC φέρνει κοντά τις επιχειρήσεις της Κύπρου με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, μέσα από σειρά δράσεων και εκδηλώσεων όπως τις Εκθέσεις Καριέρας που διοργανώνονται ετησίως, τις εκδηλώσεις (εργαστήρια και ομιλίες) με προσκεκλημένους επιχειρηματίες, καθώς και κοινά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

Συνδέοντας τους νέους με τον επιχειρηματικό κόσμο

Αυτή η τακτική επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων και της καινοτομίας μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων προσφέρει στους φοιτητές σημαίνουσες γνώσεις για τον υφιστάμενο και μελλοντικό χώρο εργασίας, κυρίως για τις ανάγκες που έχει η αγορά, καθώς και για τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω ώστε να γίνουν περιζήτητοι νέοι επαγγελματίες με την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Επίσης, με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και τις εκπαιδεύσεις του MIC, οι φοιτητές μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος, και να μάθουν να σκέφτονται και να πράττουν σαν μελλοντικοί επιχειρηματίες. Η Δρ. Χατζηχριστοδούλου τονίζει πως «μέσω του MIC οι νέοι έρχονται σε επαφή με σπουδαίους επαγγελματίες και οργανισμούς που έχουν στηρίξει έμπρακτα τη δημιουργία αυτού του χώρου, τους Innovation Partners, μαθαίνοντας για τα επαγγέλματα του μέλλοντος σε πρωτοποριακούς τομείς».

Αυτή η ουσιώδης σύνδεση θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης είναι που δίνει και το συγκριτικό πλεονέκτημα για την άμεση ένταξη των σπουδαστών  του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην αγορά εργασίας.  Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι απόφοιτοί του είναι πρώτοι στις προτιμήσεις των εργοδοτών, με το 87% να έχει βρει εργασία στον τομέα του σε διάστημα μόλις έξι μηνών από την αποφοίτησή του.

Εργαστήρια STEM για μαθητές

Εξίσου σημαντικό είναι ότι, πέρα από τους φοιτητές και τους νέους ερευνητές, μέσω της συνεργασίας του με τη Microsoft, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προωθεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία σε μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, μέσω πρακτικών και βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου στην Κύπρο και την Ελλάδα, το Microsoft Innovation Center βοηθά τους νέους να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις για να ακολουθήσουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος, δηλαδή εκείνα που προβλέπεται να έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια – με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα επαγγέλματα που αξιοποιούν τις γνώσεις των νέων στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Παρόμοιες συνεργασίες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας καλό θα ήταν να αυξηθούν, καθώς επιφέρουν εμφανή οφέλη τα οποία δεν περιορίζονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία. Είναι δια μέσου αυτών που μπορούμε να προσφέρουμε στους ηγέτες του αύριο – στους νέους – την ευκαιρία να διαπρέψουν και να πάνε τις κοινωνίες μας ένα βήμα παραπέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μπορείτε να βρείτε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.