Φόρμα αναζήτησης

Σε ανάδοχες οικογένειες 85 παιδιά στην Κύπρο

Στην Κύπρο, 85 παιδιά βρίσκονται σήμερα σε ανάδοχες οικογένειες λόγω κακοποίησης ή σοβαρής παραμέλησης, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Στέλλα Κυριακίδου, να επισημαίνει ότι επιβάλλεται η θέσπιση ενός ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου.
 
Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η κ. Κυριακίδου είπε ότι ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο απουσιάζει σήμερα από την Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν εντός της Επιτροπής, συνέχισε, 339 παιδιά βρίσκονται υπό φροντίδα, εκ των οποίων τα 222 είναι ασυνόδευτα παιδιά που έφτασαν στην Κύπρο λόγω της μεταναστευτικής κρίσης από εμπόλεμες ζώνες.
 
Την ίδια στιγμή υπάρχουν 111 εγκεκριμένες οικογένειες, οι οποίες αναλαμβάνουν την αναδοχή.
 
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν 157 παιδιά, που έχουν μετακινηθεί λόγω σοβαρής κακοποίησης ή παραμέλησης από την οικογένειά τους, εκ των οποίων τα 85 βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες και τα 72 σε ιδρύματα παιδικής προστασίας.
 
Στόχος, είπε η κ. Κυριακίδου, είναι το παιδί να παραμείνει στην οικογένειά του, όταν όμως υπάρχουν θέματα σοβαρής παραμέλησης ή βίας, κρίνεται ότι το παιδί πρέπει να απομακρυνθεί και να μεταφερθεί είτε σε κρατική στέγη, είτε σε ανάδοχη οικογένεια.
 
Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να ενημερωθεί και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αναδοχή ενός παιδιού, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι καταγεγραμμένες.
 
Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στις 18 Ιουνίου για να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν μόνο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και εκπρόσωποι οργανώσεων.
 
Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, μετά τη νέα ενημέρωση που θα τύχει η Επιτροπή, θα ζητηθεί η ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου. Είπε τέλος ότι είναι προτιμότερη η ετοιμασία ενός συνολικού νομοσχεδίου, αντί για την αποσπασματική αναφορά σε διάφορα νομοσχέδια.