Φόρμα αναζήτησης

Τα «μαύρα» η αιτία της σύγκρουσης

Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ ιδιωτών γιατρών, Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και κυβέρνησης. Οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη συνέντευξή που παραχώρησε στο «Omega» άναψε φωτιές, με τους γιατρούς να διαμηνύουν ότι «εκβιαστικά και απειλητικά δεν αναπτύσσεται συνεργασία ούτε και πείθονται για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ». Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος άφησε αιχμές εναντίον των γιατρών για φοροδιαφυγή, καλώντας τους να «καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, των τελευταίων επτά χρόνων, και να αμείβονται στο ΓεΣΥ στη βάση του εισοδήματος που έχουν δηλώσει». «Οι συνεργασίες δεν γίνονται με απειλές και εκβιασμούς», δήλωσε στον «Π» η γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου – παιδίατρος Αναστασία Συμεού. Σε σχέση με την έντονη φημολογία που κυκλοφορεί περί φοροδιαφυγής των γιατρών, αλλά και με τις σχετικές αναφορές του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, η κ. Συμεού ανέφερε πως «θα ήταν καλύτερα πριν τοποθετηθεί ο Πρόεδρος να άκουγε και τι έχουν να πουν οι γιατροί». Έκανε επίσης λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» που δέχονται οι γιατροί. «Δεν μπορεί να υποχρεώνεται μία ομάδα εργαζομένων να εργαστεί με χειρότερους όρους», είπε.

Σε σχέση με τη θέση της Παιδιατρικής Εταιρείας για «μη συμμετοχή των γιατρών στο προτεινόμενο σύστημα υγείας», η κ. Συμεού αναφέρθηκε στο αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί ανάμεσα στους παιδιάτρους. Αυτή η ανασφάλεια, εξήγησε, δεν αφορά μόνο το οικονομικό ζήτημα, αλλά κυρίως τα εργασιακά των γιατρών στο σύστημα. Ενδεικτικά η παιδίατρος αναφέρθηκε στην υπερεπισκεψιμότητα που ενδέχεται να προκύψει, σημειώνοντας ότι «ο δικαιούχος θα έχει το δικαίωμα να επισκέπτεται τον γιατρό όσες φορές θέλει και όποτε θέλει, με αποτέλεσμα τα ιατρεία να… καταντήσουν Α’ Βοήθειες. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι γιατροί θα καταβάλλουν πρόστιμο ύψους μέχρι 30.000 ευρώ στην περίπτωση που δεν βρουν αντικαταστάτη όταν επωφελούνται της άδειάς τους. Έκανε όμως λόγο και για υπαλληλοποίηση των γιατρών…

Παραπληροφόρηση

Έμφαση στην παραπληροφόρηση που τυγχάνει ο ιατρικός κόσμος έδωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. «Εάν η παρουσίαση που έχει γίνει στους παιδίατρους είναι ότι θα γίνουν υπάλληλοι του οργανισμού, κι εγώ να ήμουν δεν θα το αποδεχόμουν και θα έβγαινα στους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας αυτούς τους ισχυρισμούς. Υπάρχει, είπε, πολλή παραπληροφόρηση και αναφέρθηκε στις αναφορές για πρόστιμο 30,000 ευρώ στους γιατρούς που δεν θα βρουν αντικαταστάτη. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει», τόνισε. Διερωτήθηκε ωστόσο, «ποιος γιατρός που ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ασθενείς του δεν θα μεριμνήσει να βρει αντικαταστάτη όταν απουσιάζει από το ιατρείο του».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι ο οργανισμός συνεχίζει κανονικά το έργο του και «21 Ιανουαρίου ανοίγουν οι κατάλογοι για την εγγραφή των προσωπικών γιατρών». Παρουσιάστηκε πάντως αισιόδοξος ότι ο οργανισμός θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό για την έναρξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Ιούνιος, 2019). Σε σχέση με την υπερεπισκεψιμότητα, επανέλαβε ότι επεξηγήθηκε πολλάκις στους γιατρούς ότι ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και ότι το θέμα θα εξεταστεί με την εφαρμογή του συστήματος, όταν θα υπάρχουν και ρεαλιστικά δεδομένα ενώπιον όλων. Με έντονο ύφος ανέφερε πως η πρόταση για μέγιστο αριθμό επισκέψεων και καταβολή συμπληρωμής από τους ασθενείς – όταν υπερβαίνεται αυτός ο αριθμός- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.

Σε ερώτηση αν έχει λάβει ο ΟΑΥ τις τελικές θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «εμείς έχουμε πάντοτε ανοιχτές τις πόρτες μας». Ποτέ, είπε, δεν αρνηθήκαμε να ενημερώσουμε τους γιατρούς. Ήδη ο ΟΑΥ πραγματοποιεί συναντήσεις με ομάδες γιατρών τους οποίους ενημερώνει για τις αμοιβές τους στο ΓεΣΥ, αλλά και για όλα τα εργασιακά ζητήματα.