Φόρμα αναζήτησης

Περβόλια: Ένα κοινοτικό συμβούλιο … περιβόλι

Κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά με το κοινοτικό συμβούλιο Περβολιών. Όπως είχε γράψει πριν λίγους μήνες ο «Π», υπήρξε καταγγελία για μια περίεργη χορηγία Ρώσου επενδυτή η οποία, αντί να καταλήξει στα ταμεία του κοινοτικού συμβουλίου, κατέληξε στον αθλητικό σύλλογο Δυναμό Περβολιών. Μάλιστα υπήρξε σύσταση και από τον έπαρχο Λάρνακας ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο φαινόμενο. Φαίνεται όμως δεν ήταν το μόνο «περίεργο» που συμβαίνει στην κοινότητα. Πριν λίγες μέρες, κοινοτικοί σύμβουλοι έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη ζητώντας την παρέμβασή του για μια σειρά υποθέσεων για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες, χωρίς όμως να ληφθεί κανένα μέτρο.

Συνεργείο… τζάμπα

Η κοινότητα Περβολιών, σύμφωνα με καταγγελία που έχει γίνει, κατασκεύασε με δικά της έξοδα κτήριο το οποίο παραχωρήθηκε για να γίνει συνεργείο αυτοκινήτων. Το αυτονόητο θα ήταν, ο ιδιοκτήτης του συνεργείου να αναλάβει και τα έξοδα λειτουργίας του. Ωστόσο, το ενοίκιο το καταβάλλει το κοινοτικό συμβούλιο, ενώ πλήρωνε και τα έξοδα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης!  Υπάρχει και κάτι άλλο. Το συνεργείο έχει ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη και έχει παραχωρηθεί σε μη δικαιούχο. Ο έπαρχος Λάρνακας σε επιστολή του προς το κοινοτικό συμβούλιο αναφέρει: «Το κοινοτικό συμβούλιο να τερματίσει την καταβολή τελών υδροδότησης του μηχανουργείου επιδιόρθωσης οχημάτων το οποίο βρίσκεται σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο, εντός της οικιστικής περιοχής, ενώ παράλληλα να μεριμνήσει για αποκατάσταση της νομιμότητας σε ό,τι αφορά την παράνομη χρήση του μέρους του τουρκοκυπριακού τεμαχίου το οποίο έχει εκμισθωθεί για τη λειτουργία του μηχανουργείου».

Ασφάλεια φάντασμα

Στις ετήσιες εκθέσεις εσόδων – εξόδων του κοινοτικού συμβουλίου Περβολιών το 2016, αλλά και προηγούμενων ετών, στα διοικητικά έξοδα περιλαμβάνεται κονδύλι για ασφάλιστρα αστικής ευθύνης. Όταν προέκυψαν τρεις περιπτώσεις ατυχημάτων το 2017, και λογικά θα έπρεπε να καλυφθούν από την ασφάλεια αστικής ευθύνης, το κοινοτικό συμβούλιο «έμαθε» ότι τέτοια ασφάλεια δεν υπάρχει! Ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα. Πού πήγαιναν τα χρήματα που κατέβαλλε κάθε χρόνο το κοινοτικό συμβούλιο για ασφάλιστρα ασφάλειας αστικής ευθύνης; Και αυτή η υπόθεση έχει καταγγελθεί στον υπουργό Εσωτερικών με επιστολή ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου. Το παράδοξο είναι ότι ενώ στους λογαριασμούς φαίνεται να έχει καταβληθεί ποσό για τα ασφάλιστρα, σε συνεδρία του κοινοτικού συμβουλίου στις 15 Μαρίου του 2017 τέθηκε προς συζήτηση και λήψη απόφασης θέμα για να ζητηθούν προσφορές για ασφάλεια αστικής ευθύνης μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας.

Προάγεται μόνος του

Στην ίδια επιστολή γίνεται καταγγελία για περίεργες προαγωγές του δημοτικού γραμματέα. Σε έλεγχο που διενήργησε η εταιρεία Global διαπιστώθηκε ότι το κοινοτικό συμβούλιο το 2008 με απόφαση του αναβάθμισε τον γραμματέα από τη κλίμακα Α9 στην Α9(i), χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί η έγκριση του προσχεδίου σύμβασης από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Αν και το θέμα ήρθε σε γνώση της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, δεν ίδρωσε το αφτί κανενός, και έτσι το 2012 το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε «όπως είναι θετικό για την αναβάθμιση της κλίμακας του γραμματέα από 9+1 σε 10+1», αλλά αυτό θα γινόταν μετά τον τερματισμό των οδηγιών για παγοποίηση των προαγωγών λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς, ενώ ο γραμματέας είχε προαχθεί χωρίς έγκριση το 2008, αποφασίστηκε ότι πρέπει να επαναπροαχθεί το 2012. Και σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στον υπ. Εσωτερικών που έχει λάβει τις σχετικές καταγγελίες. Το αξιοπερίεργο είναι ότι για χρόνια οι καταγγελίες που έγιναν στο υπουργείο, στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στην επαρχιακή διοίκηση δεν έτυχαν του αναμενόμενου χειρισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η μια παρατυπία να προστίθεται στην άλλη και να δημιουργείται η εικόνα ενός κοινοτικού συμβουλίου που έχει τους δικούς του «νόμους».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.