Φόρμα αναζήτησης

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Θα δοθούν 1.237 θέσεις

Περισσότερες κατά 17 θα είναι οι θέσεις που θα προσφερθούν σε προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019. Οι θέσεις εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα διατεθούν περί τα τέλη Ιουνίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων και η κατανομή των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου.

Αύξηση

Εισήγηση για τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων σε νεοεισερχόμενους προπτυχιακούς φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 και την κατανομή τους στα διάφορα προγράμματα σπουδών υπέβαλε με επιστολή του προς το Υπ. Παιδείας το ΠΚ. Συγκεκριμένα, το ΠΚ εισηγήθηκε ο αριθμός των εισακτέων να ανέλθει στους 1.237 φοιτητές. Όσον αφορά την κατανομή των θέσεων στα διάφορα προγράμματα σπουδών, αυτή έγινε από το ΠΚ βάσει του ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι υποψήφιοι κατά την περσινή χρονιά για διεκδίκηση θέσης και εγγραφή στα διάφορα προγράμματα σπουδών. Σύμφωνα με το ΠΚ, υπάρχει αύξηση κατά 8 θέσεις στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και αύξηση κατά 14 θέσεις στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση. Πρόσθετα, παρατηρείται μείωση κατά πέντε θέσεις στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος υποψηφίων για εγγραφή στο εν λόγω τμήμα. Ο αριθμός των φοιτητών που εισηγήθηκε το ΠΚ για το 2018-19 είναι ελαφρά αυξημένος (κατά 17 θέσεις) σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό θέσεων που ενέκρινε το Υπουργικό για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Σημειώνεται ότι στον συνολικό αριθμό των εισακτέων προπτυχιακών φοιτητών που εγκρίνει κάθε χρόνο το Υπουργικό προστίθεται αριθμός φοιτητών ως υπεραρίθμων, που αφορά υποψηφίους ειδικών κατηγοριών (π.χ Ελλαδίτες, Κύπριους υποψήφιους από οικογένειες παθόντων, εγκλωβισμένων, επαναπατρισθέντων, θρησκευτικών ομάδων κ.τ.λ.), εφόσον υπάρξει αριθμός υποψήφιων φοιτητών που πληροί τα σχετικά κριτήρια.

17,8 εκατ. το κόστος των διδάκτρων

Στην πρόταση που αφορούσε τις θέσεις του ΠΚ και η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των νεοεισερχόμενων προπτυχιακών φοιτητών σχετίζεται άμεσα με το συνολικό ύψος των διδάκτρων που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για κάλυψη των διδάκτρων όλων των κοινοτικών προπτυχιακών φοιτητών του ΠΚ. Συγκεκριμένα, βάσει σχετικών κανονισμών, για κάθε προπτυχιακό φοιτητή στο ΠΚ καταβάλλονται στο πανεπιστήμιο δίδακτρα ύψους 1.708 ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών. Οι πιστώσεις του εν λόγω κονδυλίου για το οικονομικό έτος 2018 ανέρχονται στα 17,8 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι επαρκούν για την κάλυψη του κόστους των προπτυχιακών διδάκτρων που θα προκύψουν για τους φοιτητές του ΠΚ για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός πως ο προτεινόμενος αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για το 2018-19 είναι αυξημένος κατά 17 θέσεις, δεν αναμένεται να απαιτηθεί η εξεύρεση πρόσθετων πιστώσεων για την κάλυψη των διδάκτρων και άλλων αναγκών γιατί:

  • το μέγιστο ύψος του τυχόν πρόσθετου κόστους που θα προκύψει από τις 17 πρόσθετες θέσεις είναι μικρό (περίπου 82.000 ευρώ)
  • το κόστος προπτυχιακών διδάκτρων που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζει μικρή αυξομείωση κάθε εξάμηνο λόγω αποφοιτήσεων, μετεγγραφών, υπέρβασης του ελάχιστου χρόνου φοίτησης (όγδοο εξάμηνο) όπου πλέον δεν καταβάλλεται ολόκληρο το κόστος διδάκτρων εξαμήνου, αλλά μέρος αυτού, ανάλογα με τον αριθμό πιστωτικών μονάδων που εγγράφεται ο φοιτητής κ.τλ.
  • Κατά το οικονομικό έτος 2017 είχαν μείνει αδιάθετες πιστώσεις ύψους 260.510 ευρώ

Με την εισήγηση του ΠΚ για τον αριθμό των εισακτέων συμφώνησε το Υπ. Παιδείας, το οποίο και υπέβαλε τη σχετική πρόταση στο Υπουργικό για έγκριση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.