Φόρμα αναζήτησης

Πάφος 2017: Η αναγέννηση της πόλης

Σε λίγες μέρες η Πάφος παραδίδει τη σκυτάλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το ταξίδι που άρχισε πριν από 5 χρόνια με τη διεκδίκηση του θεσμού φθάνει στο τέλος του. Η κληρονομιά που αφήνει στην πόλη το Πάφος2017 και τα αποτυπώματά του θα μείνουν ανεξίτηλα για πολλές δεκαετίες. Στη σύγχρονη Ιστορία της πόλης το 2017 θα μείνει ως η χρονιά που η Πάφος αναγεννήθηκε. Στην πόλη πνέουν πλέον άνεμοι αισιοδοξίας και δημιουργίας. Η μπόχα που είχε κατακλύσει την πόλη μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής απομακρύνθηκε. Το Πάφος2017 λειτούργησε καταλυτικά όχι μόνο για την πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργία, αλλά και για την αναμόρφωση της πόλης γενικότερα. Το πρώτο επίτευγμα του οργανισμού, που συγκροτήθηκε υπό την προεδρία του δρος Χρίστου Πατσαλίδη, ήταν να πείσει εντός και εκτός Κύπρου ότι μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Η Πάφος όχι μόνο τα κατάφερε θαυμάσια αποσπώντας πολύ εγκωμιαστικά σχόλια από Ευρωπαίους παράγοντες και εκπροσώπους θεσμών, αλλά θεωρείται σήμερα και παράδειγμα στην ιστορία του θεσμού για το πώς μια μικρή πληθυσμιακά πόλη και με πολύ περιορισμένα μέσα και κονδύλια μπορεί να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στη διάρκεια του 2017 σε όλη την επαρχία διοργανώθηκαν πέραν των 300 εκδηλώσεων και δράσεων, στις οποίες έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Επίσης, σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος περισσότεροι από 1.500 καλλιτέχνες.

Παράδειγμα

Λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη, το Πάφος2017 δρομολογεί και τη συνέχεια ώστε να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι εμπειρίες, η τεχνογνωσία, οι συνεργασίες που οικοδομήθηκαν, οι εθελοντές και οι υποδομές που απέκτησε πλέον η Πάφος. Ο πρόεδρος του Πάφος2017 δρ Χρίστος Πατσαλίδης αποκάλυψε ότι ο οργανισμός θα προικοδοτήσει τον νέο φορέα και οικονομικά ώστε να ανταποκριθεί όσο γίνεται στις απαιτήσεις και να υπάρξει μια συνέχεια. Ήδη το Πάφος2017 προκήρυξε διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον καταρτισμό ενός προγράμματος πολιτιστικής δράσης και ανάπτυξης μετά το 2017. Στο πλαίσιο της πολιτικής και φιλοσοφίας του Οργανισμού Πάφος2017 και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κατά τη διεκδίκηση του τίτλου, αλλά και με πρακτικές άλλων ΠΠτΕ, προσκαλεί φορείς, πολιτιστικούς οργανισμούς, ομάδες και φυσικά πρόσωπα να υποβάλλουν προτάσεις για ενίσχυση των δράσεών τους, ώστε να διατηρηθεί η πολιτιστική ανάπτυξη στην Πάφο, που απετέλεσε το κορυφαίο επίτευγμα της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο το 2017. Το Πάφος2017 κλείνει τον κύκλο του και τη θέση του θα πάρει ένα νέος φορέας. Η μορφή που θα πάρει αυτός ο φορέας και ο τρόπος που θα συγκροτηθεί θα αποφασιστεί σύντομα, αφού καθοριστούν διάφορες παράμετροι που αφορούν τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και τις αρμοδιότητες που θα του ανατεθούν.

Ο πρόεδρος του Πάφος2017 Χρίστος Πατσαλίδης κάλεσε όσους σπεύδουν να βαφτίσουν τον νέο φορέα να μην επαναλάβουν τα λάθη που διαπράχθηκαν το 2012, σημειώνοντας πως χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία και μεθοδικότητα. 

Μεταμόρφωση

Η μεταμόρφωση της Πάφου είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα και σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα. Η πόλη απέκτησε σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές, πλατείες, πεζόδρομους, χώρους στάθμευσης και αποκαλύφθηκαν κτήρια με αρχιτεκτονική αξία. Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης αναγεννήθηκε. Όσοι έτυχε να επισκεφθούν το κέντρο της Πάφου έχουν να λένε πως είναι το πιο όμορφο κέντρο πόλης παγκύπρια. Τα τελευταία δύο χρόνια επενδύθηκαν περίπου 54 εκατ. ευρώ. Τα πιο σημαντικά από τα έργα που υλοποιήθηκαν είναι η ανάπλαση του εμπορικού παραδοσιακού κέντρου και της πλατείας Κένεντι, η σύνδεση και ανάδειξη των πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κ. Παλαμά και Δ. Σολωμού, η αναδιαμόρφωση-ανάδειξη χώρων στον Μούτταλλο, η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, τα κτήρια της Επαρχιακής Διοίκησης, καθώς και το έργο της βελτίωσης τμήματος της λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των οδών Ανδρέα Τσέλεπου και Ζήνωνος Κιτιέως. Επιπρόσθετα ανακατασκευάστηκε το Μαρκίδειο Θέατρο, αποκαταστάθηκε το Χάνι του Ιμπραήμ και ο πρώην κινηματογράφος Αττικόν, δημιουργώντας μια πολιτιστική υποδομή για την πόλη υψηλού επιπέδου. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η επέκταση του δικαστικού μεγάρου και η 3η φάση των κτηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των κτηρίων στα οποία στεγάζεται σήμερα, τα οποία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα παραδοθούν στον δήμο και θα ενταχθούν στη γενικότερη αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα είχαν προταθεί στο στάδιο της διεκδίκησης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όμως στη συνέχεια εμπλουτίστηκαν, επεκτάθηκαν και προστέθηκαν τα υπόλοιπα, συμπληρώνοντας έτσι την αναμόρφωση ολόκληρου του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Πριν από 4 ή 5 χρόνια ούτε και ο πιο αισιόδοξος Παφίτης δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτά τα έργα θα ολοκληρώνονταν μέχρι το 2017.