Φόρμα αναζήτησης

Όταν η «ελευθερία του Τύπου» μπαίνει σε εισαγωγικά

«Μέρα με τη μέρα μένω μόνος μου. Αισθάνομαι εξόριστος στην ίδια μου τη χώρα». Η δήλωση αυτή του δημοσιογράφου Χασάν Τσεμάλ, από το βήμα του σεμιναρίου για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ στη χώρα, που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, είναι ενδεικτική του τι επικρατεί στην Τουρκία.

Ο Χασάν Τσεμάλ είναι πρόεδρος της πλατφόρμας P24, η οποία δραστηριοποιείται στην Τουρκία με στόχο την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπήρξε δημοσιογράφος της «Τζουμχουριέτ», της «Σαμπάχ» και της «Μιλιέτ», από όπου παραιτήθηκε το 2013, μετά από την άρνηση της εφημερίδας να δημοσιεύσει απάντησή του στην κριτική που δέχθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν για άρθρο του με το οποίο στήριζε ολιγόλεπτη επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Χασάν Τσεμάλ περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης: «Μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών, δεν υπάρχει πολυφωνία, πολυχρωμία και η περίοδος που διανύει αντιστοιχεί σε περίοδο πολιτικού πραξικοπήματος, με φυλακισμένους ή εξόριστους δημοσιογράφους, πολιτικούς, συγγραφείς και Κούρδους».

ΜΜΕ υπό ομηρεία

Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται φυλακισμένοι πέραν των 150 δημοσιογράφων, ενώ η ελευθερία της έκφρασης υποφέρει. Το κυβερνών κόμμα θέτει συνεχώς υπό την κυριαρχία του όλο και περισσότερα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα «Χουριέτ», το CNN Turk και το πρακτορείο Ντογάν.
Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι ανεξάρτητες φωνές της δημοσιογραφίας περιορίζονται σε μικρές εφημερίδες ή ΜΜΕ, με μικρή προσβασιμότητα στο ευρύ κοινό, όπως η «Τζουμχουριέτ», άλλες αριστερές, μικρές εφημερίδες και κάποιες ιστοσελίδες.

Θαρραλέοι δημοσιογράφοι

Μερικές δεκάδες πραγματικά θαρραλέοι Τούρκοι δημοσιογράφοι ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες, κάποιοι από την Τουρκία και άλλοι από την εξορία, καταθέτοντας την πραγματική, τραγική, κατάσταση όπως τη βιώνουν.

Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Αχβάλ, Σαβούς Μπαϊντάρ, ο οποίος αναγκάστηκε μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα να εγκαταλείψει την Τουρκία για να μπορεί, όπως μας είπε, να δημοσιογραφεί ελεύθερα, δήλωσε στον «Π» ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι που είδαμε στις Βρυξέλλες εκπροσωπούν λιγότερο από το 10% των εκπροσώπων του Τύπου στην Τουρκία. «Οι υπόλοιποι δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν. Φοβούνται τα αφεντικά τους, μπορεί να απολυθούν, φοβούνται το καθεστώς κ.λπ. Αυτοί είναι ελεύθεροι άνθρωποι. Είναι το σκληρό κομμάτι της τουρκικής δημοσιογραφίας, είναι απλώς γενναίοι».

Η κατάθεση του Σενέρ

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους οι οποίοι ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να καταθέσουν τις εμπειρίες τους ήταν και ο Τουρκοκύπριος εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα» και αρθρογράφος του «Π» Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος σε παρέμβασή του κατήγγειλε την Τουρκία για καταπίεση και εκφοβισμό στην κατεχόμενη Κύπρο, αναφερόμενος στην επί 44 χρόνια τουρκική κατοχή και καταθέτοντας την εμπειρία του ιδίου και της εφημερίδας του. Αναφέρθηκε στις διώξεις που βίωσε ως εκδότης της εφημερίδας, καθώς και στο πρόσφατο περιστατικό απόπειρας λιντσαρίσματος του ιδίου και άλλων δημοσιογράφων της εφημερίδας του, κατ’ εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τη δημοσίευση άρθρου του στο οποίο παραλλήλιζε την επιχείρηση στο Αφρίν με την εισβολή στην Κύπρο.

«Είμαι υπό δίωξη και αξιώνω προστασία. Είμαι Κύπριος υπήκοος της ΕΕ, που ζει στα κατεχόμενα της Κύπρου, και καλώ τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου να ανησυχήσουν για το τι συμβαίνει στην υπό κατοχή πλευρά της Κύπρου», είπε ο Σενέρ Λεβέντ.

Ο εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα» και αρθρογράφος του «Π» Σενέρ Λεβέντ αναφέρθηκε στην απόπειρα λιντσαρίσματος του ιδίου και της εφημερίδας του κατ’ εντολή του Τ. Ερντογάν.

Μπορεί και να σκοτωθείς

Ποιο είναι το μεγαλύτερο και ποιο το μικρότερο κακό που μπορεί να πάθει ένας ελεύθερα σκεπτόμενος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος στην Τουρκία; Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Μεχβές Εβίν, η οποία έχασε τη δουλειά της σε μεγάλη εφημερίδα και αυτή τη στιγμή δημοσιογραφεί σε ιστοσελίδα, απαντά μιλώντας στον «Π»: «Το χειρότερο είναι να σκοτωθεί. Μερικοί δημοσιογράφοι έχουν εξαφανιστεί. Δεν μιλά κανείς γι’ αυτό, όμως υπάρχουν μερικοί, όχι δημοσιογράφοι, αλλά ανταποκριτές, για παράδειγμα ανταποκριτές οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και δεν έγινε γνωστό. Τη δεκαετία του ’90 είχαμε δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν. Μπορεί να ξανασυμβεί. Προς το παρόν, κυρίως φυλακίζονται μέχρι και σε ισόβια. Το λιγότερο που μπορεί να πάθεις είναι να στοχοποιηθείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να μείνεις άνεργος».

Το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας ελεύθερα σκεπτόμενος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος στην Τουρκία είναι να σκοτωθεί, δήλωσε στον «Π» η δημοσιογράφος Mehves Evin.

Δεν ήταν ποτέ ρόδινα

Δεν είναι η πρώτη φορά που πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα ακόμη και πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Αχβάλ, Γιαβούζ Μπαϊντάρ περιγράφει: «Όταν ξεκίνησα να δημοσιογραφώ, ήταν στη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ήταν μεταξύ του 1980-1983. Ήταν τρία πολύ σκοτεινά χρόνια, με δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Μπαϊντάρ, προσθέτοντας πως σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. «Αυτή τη στιγμή η δημοσιογραφία έχει πεθάνει. Βρίσκεται στο φέρετρο και απλώς περιμένουμε να γίνει η κηδεία».

Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Αχβάλ, Σαβούς Μπαϊντάρ, χαρακτήρισε γενναίους τους δημοσιογράφους οι οποίοι παρευρέθηκαν στο σεμινάριο στις Βρυξέλλες.

Δεύτερες σκέψεις ευρωβουλευτών

Πάντως, ακόμη και ευρωβουλευτές οι οποίοι στήριζαν σθεναρά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως η Ρεμπέκα Χαρμς των Πρασίνων, διακατέχονται πλέον από απογοήτευση και είναι επικριτικοί: «Δεν ξέρω πια πώς πρέπει να νιώθω και έχω αναθεωρήσει πολλά αφότου είμαι αναγκασμένη να βλέπω φίλους μου σε επισκεπτήρια των φυλακών στην Τουρκία», ανέφερε η κυρία Χαρμς σε ομιλία της εκτός προγράμματος στη διάρκεια δείπνου, χαιρετώντας τη σύζυγο ενός Τούρκου φυλακισμένου, η οποία βρισκόταν στο σεμινάριο, και αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

 

Μονόδρομος η Ευρώπη

Ο αντιπρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ Μιλτιάδης Κύρκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Web TV του «Π» από τις Βρυξέλλες, υποστήριξε πάντως ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να αποτελεί μονόδρομο. «Οικονομικά, η Τουρκία δεν έχει άλλη κατεύθυνση για να αναπτυχθεί και η τουρκική οικονομία είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η κρίση που περνά».