Φόρμα αναζήτησης

Οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη μακρινή Βαβυλώνα, το 323 π.Χ., και τον διαμοιρασμό της αυτοκρατορίας του από τους επιγόνους, τα κυπριακά βασίλεια βρέθηκαν για άλλη μια φορά στη δεινή θέση να επιλέξουν συμμάχους. Για την Κύπρο είχαν ενδιαφερθεί ο Πτολεμαίος Α΄ (που είχε πάρει την Αίγυπτο) και ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος ή Κύκλωψ (είχε χάσει το ένα του μάτι σε μάχη) που πήρε τη Συρία. Με το μέρος του Πτολεμαίου τάχθηκαν 4 βασιλιάδες, οι Νικοκρέων της Σαλαμίνος, Νικοκλής της Πάφου, Πασικράτης των Σόλων και Ανδροκλής της Αμαθούντος. Με τον Αντίγονο, αντίθετα, συμμάχησαν άλλοι τρεις βασιλιάδες, ο Πουμιάθων του Κιτίου, ο Πράξιππος της Λαπήθου και ο Στασίοικος του Μαρίου. Ο Πτολεμαίος έστειλε στην Κύπρο τον αδελφό του Μενέλαο με 100 καράβια και 10.000 άντρες, αναγκάζοντας σε υποταγή τα βασίλεια Μαρίου και Λαπήθου, ενώ το Κίτιον πολιορκήθηκε, αφού ο βασιλιάς Πουμιάθων αρνήθηκε να υποταχθεί. Λίγο αργότερα, το 312 π.Χ. ήρθε στην Κύπρο και ο ίδιος ο Πτολεμαίος που κατέλαβε το Κίτιον, εκτέλεσε τον βασιλιά του και κατέστρεψε και την πόλη. Κατέστρεψε επίσης την πόλη του Μαρίου, ενώ εκτέλεσε και τον βασιλιά της Λαπήθου. Ο πιστός του σύμμαχος, ο βασιλιάς της Σαλαμίνος Νικοκρέων, διορίστηκε από τον Πτολεμαίο διοικητής – κυβερνήτης ολόκληρης της Κύπρου, αλλά πέθανε τον επόμενο χρόνο. Διορίστηκε τότε κυβερνήτης του νησιού ο αδελφός του Πτολεμαίου, ο Μενέλαος. Ένας διορισμός που φαίνεται ότι δυσαρέστησε ιδιαίτερα τον βασιλιά της Πάφου Νικοκλή, που παραγνωρίστηκε για δεύτερη φορά. Ο Νικοκλής, δίκαια ή όχι, κατηγορήθηκε τότε ότι βρισκόταν σε μυστική επαφή με τον Αντίγονο. Πολιορκήθηκε τότε στην Πάφο, αλλά αντί της σύλληψης προτίμησε (όπως και όλη του η οικογένεια) την αυτοκτονία. Έτσι, με τους θανάτους του Νικοκρέοντος και του Νικοκλέους καταργήθηκαν και τα τελευταία εναπομείναντα βασίλεια Σαλαμίνος και Πάφου. Το νησί βρέθηκε υπό την εξουσία του Πτολεμαίου, αν και υπήρξε και άλλη προσπάθεια κατάληψής του από τον Αντίγονο, του οποίου ο γιος, ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, εισέβαλε στην Κύπρο με στρατό, κατέλαβε διάφορες πόλεις, κι αυτήν ακόμη τη Σαλαμίνα, αλλά όχι για πολύ. Ο Πτολεμαίος ανακατέλαβε την Κύπρο το 294 π.Χ. και την ενέταξε οριστικά στο δικό του βασίλειο.

Χωρίς βασίλεια

Στο εξής η Κύπρος δεν είχε πλέον βασίλεια. Σαν ενιαίος, για πρώτη φορά, χώρος, εντάχθηκε στο βασίλειο των Πτολεμαίων που είχε την έδρα του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στο εξής οι κυπριακές πόλεις συνέχισαν τη ζωή τους ως αυτοδιοικούμενες ώς ένα μεγάλο βαθμό, με δημοκρατικούς πλέον θεσμούς, όπως η Βουλή και ο Δήμος. Ωστόσο συνεργάζονταν μεταξύ τους, συνδεδεμένες με ένα σώμα στο οποίο αντιπροσωπεύονταν όλες και είχε ονομαστεί «Κοινόν» και αργότερα «Κοινόν Κυπρίων». Στο εξής άρχισε να αποκτάται και η συνείδηση ότι ο κάθε κάτοικος του νησιού ήτανε πολίτης όχι μιας πόλης – κράτους αλλά της Κύπρου ολόκληρης. Μάλιστα έως τότε πολλοί άνθρωποι παίρνανε ως επίθετό τους το όνομα της πόλης τους, όπως Πάφιος, Σαλαμίνιος, Κιτιεύς, Κουριεύς κ.λπ. , ενώ τώρα πολλοί υιοθετούσανε πλέον ως επίθετό τους και το Κύπριος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.