Φόρμα αναζήτησης

Με πρωτόκολλο πλέον η αναπαραγωγή αγρελιών και καπαριών

 

Με πρωτόκολλα θα παράγονται πλέον τα δασικά δέντρα, όπως έλατα, ανδρουκλιές, πλάτανοι, ιπποκαστανιές, χαρουπιές, μοσφιλιές, ακόμα και οι αγρελιές, οι καππαριέςκαι οι κουναπιές. Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιασμό των φυτών, καθώς επίσης και στη βελτίωσή τους.

Το Τμήμα Δασών, με βάση τη Δήλωση Δασικής Πολιτικής, είναι αρμόδιο για την παραγωγή δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού στα δασικά φυτώρια του Τμήματος Δασών. Στόχος είναι η απρόσκοπτη παραγωγή και διαθεσιμότητα δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε επαρκή ποιότητα και ποσότητα, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για τα αναδασωτικά και δασωτικά έργα, οι φυτεύσεις σε κατοικημένες περιοχές, τα προγράμματα αποκατάστασης και η προώθηση της χρήσης ιθαγενών δασικών ειδών. 

Η έκδοση «Πρωτόκολλα Παραγωγής Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού», έρχεται να συμπληρώσει το κενό που είχε διαπιστωθεί στον τομέα της παραγωγής δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού στα φυτώρια του Τμήματος Δασών. Διότι οι επιμέρους τεχνικές και διαδικασίες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού δεν είναι καταγραμμένες σε εγχειρίδιο και οδηγό και έτσι η μέχρι σήμερα μετάδοση της γνώσης και εμπειρίας γινόταν προφορικά. 

Εμπειρία 130 χρόνων 

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, η καταγραφή αυτή διασφαλίζει τη συγκέντρωση της εμπειρίας 130 και πλέον χρόνων, προσφέρει ευκαιρίες για βελτίωση και διευκολύνει τη μεταφορά και διάχυση της γνώσης, πρώτιστα εντός του Τμήματος Δασών αλλά και στο ευρύτερο κοινό και ενδιαφερόμενους. Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτόκολλα για 94 φυτικά είδη και αφορούν τις τεχνικές εγγενούς πολλαπλασιασμού (με σπέρματα) που εφαρμόζονται στα φυτώρια του Τμήματος Δασών. Σε κάθε πρωτόκολλο καταγράφεται η διαδικασία και τα στάδια που ακολουθούνται από τη συλλογή των σπερμάτων μέχρι την παραγωγή και διάθεση των φυτών.

Για την ετοιμασία των πρωτοκόλλων συνεργάστηκαν όλοι οι λειτουργοί του Τμήματος που σήμερα εργάζονται στον τομέα της παραγωγής φυτών. Επιπρόσθετα, μελετήθηκαν οι τεχνικές που περιγράφονται στη σχετική διεθνή βιβλιογραφία. Το εγχειρίδιο αυτό θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για το προσωπικό του Τμήματος που εργάζεται στα δασικά φυτώρια και θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχή και απρόσκοπτη παραγωγή φυτών, και ειδικότερα για τα είδη που χαρακτηρίζονται ως «δύσκολα» στον πολλαπλασιασμό. 

Στα πρωτόκολλα δίνονται λεπτομέρειες που αφορούν το φυτώριο που έχει την ευθύνη παραγωγής συγκεκριμένου είδους φυτού, περιοχές και περίοδο συλλογής των καρπών, χαρακτηριστικά του ώριμου καρπού, τρόπους εξαγωγής των σπερμάτων από τους καρπούς, αριθμό σπερμάτων ανά καρπό, αριθμό σπερμάτων ανά κιλό σπερμάτων και ποσοστό φυτρωτικότητας, συνθήκες αποθήκευσης των σπερμάτων, εποχή σποράς, άρδευση, διάρκεια παραγωγής στο φυτώριο, χαρακτηριστικά φυταρίων πριν τη διάθεση και πολλά άλλα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.