Φόρμα αναζήτησης

Κέντρο Αποκατάστασης Καρκινοπαθών στον Μονιάτη

Κέντρο μεταθεραπευτικής στήριξης, με την ονομασία «Αφετηρία», λειτουργεί από τον ΠΑΣΥΚΑΦ στον Μονιάτη και στοχεύει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ασθενών ύστερα από το προσωπικό τους βίωμα με την ασθένεια του καρκίνου. Τα εγκαίνια του κέντρου πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στα εγκαίνια, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η «Αφετηρία» βασίζεται σε πρωτοποριακά και επιστημονικά καταρτισμένα προγράμματα και συνεχάρη και το ζεύγος Ευστάθιου και Παναγιώτας Κωνσταντινίδη (φωτογραφία) που δώρισε την κατοικία του για να στεγαστεί το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης Καρκινοπαθών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε διεπιστημονικό εργαστήριο, όπου έλαβαν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με στόχο την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο και σύντομα αναμένεται να υποβληθούν από την Εθνική Επιτροπή οι σχετικές προτάσεις. Πρόσθετα, είπε, τον Σεπτέμβριο του 2016 λειτούργησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού και λήφθηκε σειρά μέτρων από το Υπουργείο Υγείας που αφορούν το κάπνισμα, την παροχή του εμβολίου εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία, την ενδυνάμωση του πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και την πιλοτική εφαρμογή του καρκίνου του παχέος εντέρου στην επαρχία Λάρνακας, την οργάνωση πυρήνων επαγγελματιών Υγείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες για την ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας στα δημόσια νοσηλευτήρια και την ίδρυση κέντρου πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική χορηγία προς τις εθελοντικές οργανώσεις, για τη λειτουργία πληθώρας κοινωνικών προγραμμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν έλειπε το εθελοντικό κίνημα, «για πόσο ακόμη το κράτος θα υστερούσε από τις υπηρεσίες που χρωστά στους πολίτες του». Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο ΠΑΣΥΚΑΦ λαμβάνει ετήσια χορηγία ύψους περίπου 218 χιλιάδων ευρώ και από τον περασμένο Μάιο, υλοποιώντας υπόσχεσή του, δόθηκε επιπρόσθετη χορηγία 50 χιλιάδων ευρώ, για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων των υπηρεσιών μεταφοράς των ασθενών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και του ΠΑΣΥΚΑΦ, των ασθενών από την Πάφο και τη Λεμεσό, από τις άλλες πόλεις προς τα ογκολογικά κέντρα της Λευκωσίας.