Φόρμα αναζήτησης

Εισακούστηκαν οι φωνές γυναικών- Ειδική δομή για όσες υφίστανται βία

 Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να δημιουργηθεί το «Σπίτι της Γυναίκας» και να προωθηθούν οι αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργία του. Πριν από λίγο παρουσίασαν την πρόταση από κοινού οι Υπουργοί Εργασίας και Δικαιοσύνης με τον Ιωνά Νικολάου να εξηγεί πως η εν λόγω δομή θα στελεχώνεται και από εξειδικευμένους αστυνομικούς έτσι ώστε να σταματήσουν συμπεριφορές σε τοπικούς σταθμούς που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν μια γυναίκα θύμα βίας σε επαναθυματοποίηση. Αναφερόταν βεβαίως στην έρευνα του Πολίτη (#BeTheirVoiceCY2) και στα όσα ανέδειξε για συμπεριφορές αστυνομικών, κάτι που οδήγησε και τον Αρχηγό Αστυνομίας να διατάξει διοικητική έρευνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Έρευνα «Π» για γυναίκες θύματα βίας: Ουδείς είδε ουδείς άκουσε

 

Το «Σπίτι της Γυναίκας», μια εξειδικευμένη δομή, την αναγκαιότητα της οποίας ανέδειξε ο «Π» στη μεγάλη έρευνά του που συγκλόνισε το παγκύπριο και κίνησε τα γρανάζια της κρατικής μηχανής για να εξαγγελθεί, θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί, όπως κλινικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας κλπ, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής της κατάλληλης στήριξης στα θύματα και τις οικογένειες τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον των θυμάτων και μελών των οικογενειών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αδήριτη ανάγκη η Μονάδα Στήριξης Γυναικών σε κάθε επαρχία

 

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στο «Σπίτι της Γυναίκας» περιλαμβάνουν:

Συμβουλευτική υποστήριξη των θυμάτων με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση

  • Ενθάρρυνση και υποστήριξη ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
  • Ενθάρρυνση ώστε να βγουν από την απομόνωση και να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.
  • Ατομική ψυχοκοινωνική συμβουλευτική στήριξη.
  • Νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση και καθοδήγηση για τα δικαιώματα τους.
  • Υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας – όποτε αυτό απαιτείται – των θυμάτων σε καταφύγια, στην αστυνομία, στο δικαστήριο και όπου αλλού χρειάζεται.

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως εγκρίνει:

  • τη σύσταση Ad-Hoc επιτροπής αποτελούμενης από τους Υπουργούς Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Υγείας με αποστολή την εποπτεία των ενεργειών που απαιτούνται για τη λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας»
  • το διορισμό της κας Σουζάνας Παύλου, Πρόεδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, ως Συντονιστών για τη λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας»

 

#ΒeTheirVoiceCY2