Φόρμα αναζήτησης

Οι βροχές γεμίζουν τα φράγματα – Στο 25,5% η πληρότητα

Συνεχίζει να αυξάνεται η πληρότητα στα φράγματα σε όλη την Κύπρο λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων σε όλο το νησί. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Υδάτων τρία φράγματα μέχρι στιγμής έχουν υπερχειλίσει. Πρόκειται για τα φράγματα σε Πωμό, Αργάκα και Καλοπαναγιώτη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία, στα οποία δεν υπολογίζονται οι χθεσινές βροχοπτώσεις, η πληρότητα στα φράγματα της Κύπρου έφτασε το 25,5% της συνολικής χωρητικότητας, δηλαδή στα 74,04 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι, ήταν μόλις στο 13,8%.

Στα περισσότερα φράγματα η διαφορά με την περσινή χρονιά είναι εμφανής, όπως για παράδειγμα στο φράγμα του Κούρη που το ποσοστό πληρότητας έφτασε φέτος το 18,4%, ενώ πέρσι ήταν στο 7,9%, αλλά και το φράγμα της Καλαβασού που μέχρι στιγμής βρίσκεται στο 23,3% ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο μόλις στο 4,1%.

Σημειώνεται πως στα 7 από τα 18 μεγαλύτερα φράγματα της Κύπρου, η πληρότητα ξεπερνά το 50%, ενώ εάν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό θεωρείται βέβαιο ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεραστεί σε περισσότερα φράγματα.

Η Κύπρος διαθέτει 108 φράγματα συνολικής χωρητικότητας 331.951.000 κυβικών μέτρων, εκ των οποίων τα 115.000.000 ανήκουν στο φράγμα του Κούρη που είναι και το μεγαλύτερο της Κύπρου.