Φόρμα αναζήτησης

Οι πολίτες θα ψήφιζαν «ναι» τον Ιούνιο

Έτοιμοι να ψηφίσουν «ναι» σε ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού ήταν τον Ιούνιο του 2018 του 50% και των Ε/Κ και των Τ/Κ, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την κοινή γνώμη και στις δύο πλευρές που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, η αβεβαιότητα μειώνει το ενδιαφέρον και τη στήριξη προς τη λύση.

 Έχουμε δει μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία είναι μία από τις μετρήσεις που έχουν γίνει και στις δύο πλευρές με γνώση των ηγεσιών. Στις μετρήσεις αυτές αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεσή του ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνουμε πως έχουμε εικόνα των αποτελεσμάτων και όχι τα πλήρη δεδομένα.

 Στην έκθεσή με την οποία ζητά την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται σε μια σειρά πρόσφατων ερευνών «που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα από ε/κ και τ/κ εταιρείες έρευνας αγοράς με την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας».

 Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως οι μετρήσεις της κοινής γνώμης γίνονται εν γνώσει της κυβέρνησης, αν και δεν γίνονται σε συνεργασία μαζί της, ενώ και η τ/κ πλευρά είχε ενημερωθεί για την πρόθεση του ΟΗΕ να προχωρήσει σε σχετικές έρευνες. Πηγές και από τις δύο κοινότητες επιμένουν πως δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για τα αποτελέσματα, αν και όπως αντιλαμβάνεται ο «Π» υπάρχει η πρόθεση αυτό να γίνει.

Αλλάζουμε εύκολα

 Συγκεκριμένα, το 69% των Ε/Κ και το 64% των Τ/Κ δηλώνουν πως επιθυμούν λύση, ποσοστά τα οποία παραμένουν σταθερά τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, στον Σεπτέμβριο του 2018, οι Ε/Κ εμφανίζονταν έτοιμοι να ψηφίσουν ένα σχέδιο λύσης κατά 44% και οι Τ/Κ κατά 61%. Ενδιαφέρον είναι και το εύρημα πως η πρόθεση υπερψήφισης της λύσης σε ένα πιθανό δημοψήφισμα δείχνει να αυξάνεται – σταθερά αν και με αυξομειώσεις – και στις δύο κοινότητες, ακόμα και μετά την απογοήτευση στο Κραν Μοντανά.

 Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 και οι δύο πλευρές κινούνται πέριξ του 40%, ωστόσο σταδιακά η στήριξη στην ε/κ πλευρά μειώνεται, αν και δεν πέφτει κάτω από το 35%. Από εκεί και πέρα βλέπουμε σταδιακή άνοδο, με τη στήριξη προς τη λύση να είναι ελαφρά μεγαλύτερη στην τ/κ πλευρά (και να ξεπερνά το 50%) τον Οκτώβριο του 2017, τη στιγμή που και η στήριξη στην ε/κ πλευρά ανεβαίνει και πάλι πάνω από το 40%.

 Εξαίρεση αποτελεί ο Μάρτης του 2018, όταν η στήριξη των Τ/Κ πέφτει περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά των Ε/Κ, λίγο πάνω από το 40%, απηχώντας ενδεχομένως τις κάκιστες σχέσεις των δύο ηγετών, αλλά και τη φημολογία στην τ/κ πλευρά για πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει οδοφράγματα ως απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ απέναντι στην ΕΝΙ.

 Σε αυτό το πλαίσιο είναι που προκύπτει, μερικούς μήνες μόλις μετά, τον Ιούνιο του 2018, η στήριξη των Ε/Κ στη λύση να ξεπερνά το 50% για πρώτη φορά μετά το Κραν Μοντανά και να ξεπερνά το 60% στην τ/κ πλευρά.

Αυτονομία και περιουσίες

 Η έρευνα επιχειρεί και την καταγραφή των τομέων στους οποίους Ε/Κ και Τ/Κ ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και βελτιώσεις αν πρόκειται να στηρίξουν ένα σχέδιο λύσης στο μέλλον.

 Στην ερώτηση τι θα αύξανε τη στήριξή τους προς τη λύση, οι Ε/Κ δίνουν προτεραιότητα σε ποσοστό πάνω του 20% στους όρους της διευθέτησης του εδαφικού και του περιουσιακού και γύρω στο 15% θα ήθελαν επιβεβαίωση της αυτονομίας της κάθε κοινότητας εντός της ομοσπονδίας. Στις προτεραιότητες βρίσκεται και η συμφωνία για τις εγγυήσεις, λίγο πιο κάτω από το 15%, και των ξένων στρατευμάτων, γύρω στο 10%.

 Μεταξύ των Ε/Κ αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πιο πάνω από το 15% απάντησαν αυθόρμητα πως τίποτα δεν μπορεί να ενισχύσει τη στήριξή τους για λύση.

 Στην ίδια ερώτηση οι Τ/Κ δίνουν μεγάλη προτεραιότητα (γύρω στο 35%) στη διαβεβαίωση της αυτονομίας της κάθε κοινότητας. Λίγο πιο κάτω από ένας στους τέσσερις θέτουν ως προτεραιότητα το ατομικό νομικό καθεστώς και τις διευθετήσεις για θέματα υπηκοότητας, και γύρω στο 15% προκρίνουν το περιουσιακό.

Όσον αφορά το περιουσιακό, καταγράφεται ακόμα το ποσοστό όσων απαντούν πως θα προτιμούσαν χρηματική αποζημίωση για τις περιουσίες τους. Την επιλογή αυτή προκρίνουν το 38% των Ε/Κ ερωτηθέντων και το 56% των Τ/Κ ερωτηθέντων.

Αβεβαιότητα ίσον απραξία

 Η έρευνα αναγνωρίζει επίσης πως συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού σε κάθε πλευρά χρειάζονται πιο ξεκάθαρη ενημέρωση ώστε να αντιμετωπιστούν οι εύλογες ανησυχίες τους απέναντι στην άλλη πλευρά και στην προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας.

 Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση των ερευνητών είναι πως η κοινή γνώμη είναι ρευστή και πως η αβεβαιότητα προκαλεί περισσότερη άνεση με το στάτους κβο και έλλειψη εμπλοκής και ενδιαφέροντος για την πολιτική.

 Καταγράφεται επίσης πως όταν οι ερωτηθέντες έχουν υπόψη τους πως υπάρχει στήριξη για λύση, τείνουν να τη στηρίζουν περισσότερο και οι ίδιοι. Κάτι όμως που ισχύει μόνο για τους άντρες και στις δύο κοινότητες, καθώς οι γυναίκες στην ε/κ κοινότητα είναι πιο επιφυλακτικές. Για αυτό η στήριξή τους στη λύση τείνει να μειώνεται ελαφρά πριν και μετά την υπενθύμιση.

 

Απαιτητικές οι γυναίκες

 Οι ερευνητές καταγράφουν ακόμα τις πληθυσμιακές ομάδες που επιδεικνύουν περισσότερο σκεπτικισμό για τη λύση, και των οποίων οι ανησυχίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά. Μεταξύ των Ε/Κ, οι ομάδες αυτές είναι τα άτομα κάτω των 35 ετών, οι κάτοικοι της υπαίθρου, οι γυναίκες και τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση.Μεταξύ των Τ/Κ, οι ομάδες αυτές είναι τα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι άνω των 35 και – όπως και στην ε/κ κοινότητα – οι γυναίκες και οι κάτοικοι της υπαίθρου.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.