Φόρμα αναζήτησης

Φουλ σε αντιβιοτικά το χοιρινό

Εκτεθειμένοι στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία, ιδιαίτερα στους χοίρους, βρίσκονται οι Κύπριοι, οι οποίοι τα καταναλώνουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με την Επισκόπηση της Αντιμικροβιακής Αντίστασης του Ηνωμένου Βασιλείου, η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία της Κύπρου είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από το όριο που συστήνεται.
Οι Κύπριοι αγρότες χρησιμοποιούν περισσότερα από 400mg αντιβιοτικών ανά κιλό ζωικού κεφαλαίου, οκτώ φορές πάνω από το όριο, σε σύγκριση με 200mg/ ανά κιλό στις ΗΠΑ και μόλις πάνω από 50mg/ ανά κιλό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η χρήση αντιβιοτικών στη γεωργία και κτηνοτροφία πρέπει να μειωθεί επειδή αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο μέσω του κρέατος που δεν έχει ψηθεί σωστά.

Με βάση τα τρέχοντα ποσοστά, η παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών αναμένεται να αυξηθεί κατά 67% μέχρι το 2030.
Ο οικονομολόγος που πραγματοποίησε την αναθεώρηση, ο Jim O’Neill, δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι «συγκλονιστικά» και ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο, από τις λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, μέχρι το 2050.

Ανέφερε ότι ένας λογικός στόχος για χρήση γεωργικών αντιβιοτικών θα ήταν 50mg για κάθε 1 κιλό ζωικού κεφαλαίου, επίπεδο που έχει ήδη επιτευχθεί στη Δανία.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έκθεση το 2013, η Κύπρος πρωτοστάτησε στον κατάλογο των χωρών της ΕΕ, χρησιμοποιώντας 408 mg αντιβιοτικών ανά κιλό κρέας, λίγο περισσότερο από την Ιταλία (370 mg / kg) και την Ισπανία (249 mg / kg) /κιλό).

Η κατανάλωση αντιβιοτικών από ζώα είναι μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων σε πολλές χώρες του κόσμου. Η τάση ενέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν πολλά βακτήρια που έχουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, είτε μέσω άμεσης επαφής μεταξύ ανθρώπων και ζώων, είτε λόγω κατανάλωσης κρέατος που δεν έχει ψηθεί σωστά ή από ζωικά απόβλητα.