Φόρμα αναζήτησης

Εστία μόλυνσης με βούλα Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων

Αστοχίες, λάθη, παραλείψεις και παραβίαση συμβατικών υποχρεώσεων αποδίδει με επιστολή του στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων τον περασμένο Νοέμβριο, ο έπαρχος Λάρνακας στην ανάδοχο εταιρεία για τη λειτουργία του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Αγίων Βαβατσινιάς. Πρόκειται για έναν από τους μικρότερους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων στην Κύπρο. Εξυπηρετεί μόλις 100 κατοίκους, και ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Έκτοτε, οι κάτοικοι των Αγ. Βαβατσινιάς επαναλαμβάνουν τη δυσφορία τους στο αρμόδιο για την ανάθεση του διαγωνισμού Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), καταγγέλλοντας αδυναμία του σταθμού να επεξεργαστεί τα λύματα, δυσοσμία και παραγωγή νερού άρδευσης εκτός των προδιαγραφών που είχαν τεθεί με την προκήρυξη του έργου. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα στους Αγίους Βαβατσινιάς είχε διαπιστωθεί από την έναρξη της λειτουργίας του σταθμού, το ΤΑΥ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί την ίδια στάση έναντι του σταθμού, δηλαδή τη συντήρηση και επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων, έχοντας να αντιμετωπίσει την κοινότητα των Αγίων Βαβατσινιάς που ζητά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Βουλή, στην επιτροπή Ελέγχου, όπου λειτουργοί του ΤΑΥ παραδέχθηκαν τα εξής για τον σταθμό που ταλαιπωρεί την κοινότητα στην ορεινή Λάρνακας: 1. ο σταθμός εξακολουθεί μέχρι σήμερα να δίνει αποτελέσματα για την ποιότητα του παραγόμενου νερού άρδευσης εκτός προδιαγραφών, 2. το ΤΑΥ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τους λόγους για τις αστοχίες του σταθμού, 3. ο ανάδοχος για τη λειτουργία του σταθμού διέκοψε μονομερώς τη σύμβαση με το κοινοτικό συμβούλιο αποχετεύσεως, διεκδικώντας πληρωμές ύψους περίπου 66.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο σταθμός λειτουργεί τους τελευταίους μήνες χωρίς εποπτεία και χωρίς υπεύθυνο. Οι εξελίξεις αφήνουν εκτεθειμένο το ΤΑΥ για τους χειρισμούς του, αφού δεν κατήγγειλε τη σύμβαση με τον ανάδοχο πρώτο, επικαλούμενο τις αστοχίες με το μολυσμένο νερό άρδευσης που διοχετεύεται σε τεμάχιο δίπλα από την κοινότητα.

Ακριβό το ρεύμα

Ακόμα και όταν λειτουργεί το σύστημα απόσμωσης στις εγκαταστάσεις του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, ο κοινοτάρχης των Αγίων Βαβατσινιάς καταγγέλλει ότι υφίσταται δυσοσμία στην κοινότητα. Για τη μη συνεχή λειτουργία του συστήματος απόσμωσης, υποστηρίχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Ελέγχου ότι το κόστος από την επιβάρυνση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι δυσανάλογη. Η προϊστάμενη αποχετεύσεων στο ΤΑΥ υποστήριξε χθες στη Βουλή ότι οι καταγγελίες των κατοίκων για δυσοσμία δεν επιβεβαιώθηκαν από επί τόπου επισκέψεις των αρμοδίων του ΤΑΥ.

Μόνο αν εγγυάται το ΤΑΥ σωστή λειτουργία

Σε έκθεση του γενικού ελεγκτή για το πρόβλημα με τον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στους Αγίους Βαβατσινιάς προτείνεται να επιδιορθωθεί ο σταθμός, μόνο αν παρασχεθούν εγγυήσεις για ομαλή λειτουργία του σταθμού έπειτα. Με τη θέση του γενικού ελεγκτή συμφώνησε και η επαρχιακή διοίκηση Λάρνακας. Αγνοώντας την παράμετρο για εγγύηση επιτυχούς λειτουργίας του σταθμού μετά τις επιδιορθώσεις, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων διαμήνυσε χθες στη Βουλή ότι ο προγραμματισμός του είναι να προχωρήσει σε διορθώσεις στον σταθμό, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται ποιων χειρισμών θα τύχουν οι διεκδικήσεις του ανάδοχου (περίπου 66.000 ευρώ) σε συνδυασμό με τα πρόστιμα που έπρεπε να του επιβληθούν για τις αστοχίες του στη λειτουργία του σταθμού. Συγκεκριμένα, για κάθε αστοχία στην ανάλυση της ποιότητας του νερού που παράγει ο σταθμός, προβλεπόταν η επιβολή προστίμου ύψους 170 ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόστιμο το οποίο επιβαλλόταν όποτε διεξαγόταν έλεγχος και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αναγκάσει τον ανάδοχο να προχωρήσει σε διορθώσεις. Για τη μόλυνση στην κοινότητα, το Τμήμα Περιβάλλοντος μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο 4.000 ευρώ, κάτι όμως που δεν έπραξε μέχρι σήμερα. Θέση του ανάδοχου φέρεται να είναι πως το πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού προκλήθηκε αρχικά από τη διοχέτευση ακατάλληλων υλικών στο σύστημα. Τέσσερα χρόνια μετά από το εν λόγω γεγονός δεν διευκρινίζεται από κανένα γιατί εξακολουθεί το πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού. Σημειώνεται ότι λειτουργός του ΤΑΥ παραδέχθηκε χθες στη Βουλή και άλλα προβλήματα στον σταθμό, όπως οξείδωση μεταλλικών κατασκευών (αν και όχι στο κυρίως μέρος του σταθμού).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.