Φόρμα αναζήτησης

Ένας άδικος θάνατος αναζητεί ευθύνες

Έχουν περάσει 9 χρόνια από τον θάνατο της 52χρονης Ξένιας Κλεάνθους, και οι συγγενείς της συνεχίζουν να αγωνίζονται ζητώντας το αυτονόητο. Την προσαγωγή σε δίκη των γιατρών που σύμφωνα με το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας την οδήγησαν στον θάνατο. Η ποινική έρευνα που έγινε με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας «μπάζει νερά» και οι ενδείξεις για συγκάλυψη βοούν. Ωστόσο στις 17 Αυγούστου του 2017 (8 χρόνια μετά τον θάνατο) η Αστυνομία ενημέρωσε τους συγγενείς ότι ολοκληρώθηκε η ποινική ανάκριση και ο φάκελος διαβιβάστηκε στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε ότι «η μαρτυρία δεν είναι ικανοποιητική για ποινική δίωξη οποιουδήποτε εκ των εμπλεκόμενων ιατρών».

Οι συγγενείς της αδικοχαμένης Ξένιας Κλεάνθους με επιστολές τους στον γενικό εισαγγελέα ζητούν επανεξέταση συγκεκριμένων πτυχών, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν απάντηση. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι για αυτή την υπόθεση είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της ιατροδικαστού Ελένης Αντωνίου, η οποία ωστόσο αγνοείται, όπως αγνοείται και η πειθαρχική δίωξη εναντίον της. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ανεστάλησαν και οι δύο!

Εξιτήριο σε μία μέρα

 

Η Ξένια Κλεάνθους εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να υποβληθεί σε σπονδυλοπλαστική επέμβαση στις 5 Ιουνίου 2009. Παρά το ότι αναμενόταν να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα, στις 7 Ιουνίου πέθανε και εδώ αρχίζει η τραγική ιστορία. Η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου αποφάνθηκε πως η αιτία θανάτου «ήταν υπερδόση κωδεΐνης και παρακεταμόλης» και δεν βρήκε τίποτα παθολογικό. Ο παθολογοανατόμος Ε. Αγαπητός, ο οποίος ορίστηκε από την οικογένεια, αποφάνθηκε ότι αιτία θανάτου ήταν η λιπώδης πνευμονική εμβολή, η οποία διαγνώστηκε και δεν αντιμετωπίστηκε. Με απλά λόγια, κατά την εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη μέρος του μυελού των οστών εισήλθε στο κυκλοφορικό σύστημα και προκάλεσε πνευμονική εμβολή. Παρά το ότι υπήρχαν συμπτώματα που έδειχναν κάτι τέτοιο, οι γιατροί δεν έδωσαν σημασία. Με αποτέλεσμα η γυναίκα να πεθάνει. Η Ελένη Αντωνίου έκανε δεύτερη έκθεση και αναφέρθηκε σε σπασμένα πλευρά από την καρδιοανάνηψη και διερωτάται κάποιος: πώς δεν τα είχε δει στη νεκροψία και τα θυμήθηκε μετά; Τα σπασμένα πλευρά θα ήταν μια εξήγηση για το πώς βρέθηκε μυελός των οστών στο κυκλοφορικό σύστημα.

 Ευθύνες στους γιατρούς

Η θανατική ανάκριση που διενήργησε η δικαστής Ν. Μαθηκολώνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου ήταν «η λιπώδης πνευμονική εμβολή, η οποία προήλθε από διαφυγή μυελού των οστών» και, σύμφωνα με τη μαρτυρία, «πιθανόν στον θάνατο της θανούσας να έχουν συμβάλει οι ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις τρίτων προσώπων». Αυτό που αναμενόταν ήταν η άσκηση ποινικών διώξεων, στη βάση της θανατικής ανάκρισης που διήρκεσε 4 χρόνια και των μαρτυριών που είχαν κατατεθεί. Αντί αυτού, διατάχθηκε ποινική ανάκριση από την Αστυνομία και το 2016 ζήτησε ανεξάρτητη μαρτυρία… από ορθοπεδικό χειρουργό και όχι νευροχειρουργό! Μάλιστα ο ορθοπεδικός που κλήθηκε να δώσει ανεξάρτητη μαρτυρία ήταν συνάδελφος με τους γιατρούς που φέρονται να έχουν ευθύνες. Όσο για την κωδεΐνη και την παρακεταμόλη, η θανατική ανάκριση κατέδειξε ότι οφείλονται σε ακούσια ή και εκούσια επιμόλυνση του αίματος που λήφθηκε κατά τη νεκροτομή.

Χωρίς τιμωρία

Στην περίπτωση της Ξένιας Κλεάνθους δεν υπήρξε πιθανόν ένα μόνο ιατρικό λάθος. Όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα και τα στοιχεία, όλη η διαδικασία ήταν λανθασμένη. Πρωτίστως η ασθενής δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς για τους κινδύνους της αγγειοπλαστικής. Όταν έγινε η εγχείρηση, οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να διαγνώσουν ορθώς τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής. Απέδωσαν την κατάσταση της ασθενούς στον ψυχολογικό παράγοντα λόγω άγχους από την εγχείρηση. Της χορήγησαν παυσίπονα και ηρεμιστικά που δεν είχαν αποτέλεσμα. Όταν η 52χρονη τελικώς απεβίωσε, υπήρξε ένα απίστευτο παρασκήνιο με προφανή στόχο να συγκαλυφθούν ευθύνες. Ακόμα και όταν η θανατική ανάκριση ανέδειξε αυτές τις ευθύνες και τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν, η υπόθεση μπήκε στις μυλόπετρες της ποινικής ανάκρισης, η οποία οδηγήθηκε μετά από χρόνια στο «τίποτα το μεμπτό». Η οικογένεια της Ξένιας Κλεάνθους συνεχίζει τις προσπάθειες απαιτώντας δικαιοσύνη, αλλά βρίσκει κλειστές πόρτες, με τη Νομική Υπηρεσία να μην δείχνει διάθεση να εξετάσει τα στοιχεία που βοούν. Και όσο η ατιμωρησία θα αποτελεί κανόνα στις περιπτώσεις απώλειας ζωών από ιατρικά λάθη, τόσο θα ζούμε φαινόμενα όπως το προχθεσινό με τον τραγικό θάνατο του 10χρονου παιδιού.