Φόρμα αναζήτησης

Έκλεβαν κερματοδέκτες για να αγοράζουν οxycontin

Χρήματα από κερματοδέκτες χώρων στάθμευσης για να αγοράζουν το οπιούχο φάρμακο «oxycontin» έκλεβαν νεαροί Ινδοί, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο για να σπουδάσουν αφού χρεώθηκαν δάνεια, αλλά βρέθηκαν να χάνονται στο τούνελ εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο εθισμός συνοδεύτηκε από οικονομική ανέχεια, έλλειψη στέγης και πείνα, λόγω της οποίας εξήλθε κάτι ιδιαίτερο από αυτήν την υπόθεση.

Ο ένας εκ των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι επειδή δεν είχε να φάει τού σύστησαν οι άλλοι να παίρνει oxycontin επειδή αναστέλλει το αίσθημα της πείνας. Έτσι εθίστηκε και αυτός.
Η θλιβερή αυτή υπόθεση, που πλέον είναι μια από τις πολλές που σχετίζονται με διαφόρων ειδών εξαρτήσεις, απασχόλησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο επέβαλε ποινές φυλάκισης 4 μηνών στη βασική κατηγορία που ήταν η κλοπή.

Ωστόσο, έκρινε ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που δικαιολογούσαν μια δεύτερη ευκαιρία και έτσι προχώρησε και ανέστειλε τις ποινές για περίοδο 3 ετών.
Αντιμέτωποι με τον νόμο ήταν τρεις Ινδοί ηλικίας 21, 22 και 29 ετών, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι σε διαδοχικές ημερομηνίες τον Φεβρουάριο του 2018 έκλεψαν από κερματοδέκτες χώρων στάθμευσης συνολικό ποσό 137 ευρώ.

Τους κερματοδέκτες τους παραβίαζαν χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και προκαλώντας σε αυτούς ζημιές.
Η σύλληψή τους έγινε στις 24 Φεβρουαρίου, γύρω στις 2 τα ξημερώματα, όταν πολίτης ειδοποίησε την Αστυνομία ότι σε δημόσιο χώρο στάθμευσης στην περιοχή Αγίου Αντωνίου τρία πρόσωπα προσπαθούσαν να παραβιάσουν τον κερματοδέκτη.

Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν, και αφού ελέγχθηκαν και κυκλώματα παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε παραβίαση κερματοδεκτών σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις. Και οι τρεις παραδέχθηκαν αμέσως ενοχή στο δικαστήριο.

Πώς και γιατί κατέληξαν στο οxycontin

Οι προσωπικές συνθήκες των κατηγορουμένων περιγράφηκαν από τους συνηγόρους τους ως εξής: Ο πρώτος, ορφανός από πατέρα, ήρθε στην Κύπρο για να φοιτήσει σε κολέγιο, στον κλάδο διοίκησης επιχειρήσεων, αφού εξασφάλισε δάνειο 7.000 ευρώ. Ωστόσο, εθίστηκε σε οπιούχα όπως το oxycontin, πράγμα που τον απομάκρυνε από το κολέγιο. Παράλληλα, περνούσε περιόδους που δεν είχε σπίτι να μείνει λόγω οικονομικών δυσχερειών, ενώ όταν διέπραξε τα αδικήματα τελούσε υπό την επήρεια.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος δήλωσε επίσης ότι είναι ορφανός από πατέρα και ότι ήρθε στην Κύπρο ως φοιτητής, αφού εξασφάλισε δάνειο 10.000 ευρώ. Τελικά είχε την ίδια τύχη με τον ομοεθνή του αφού εθίστηκε εξίσου στο oxycontin.

Για τον τρίτο κατηγορούμενο, η έκθεση του Γραφείου Ευημερίας γράφει ότι προέρχεται από γεωργική οικογένεια και ότι ήρθε πριν 6 μήνες ως φοιτητής. Ανάλωσε 4,5 χιλ. ευρώ σε διάφορους ατζέντηδες και 1.500 ευρώ για τα δίδακτρα του πρώτου έτους, ακολούθως όμως σταμάτησαν να του στέλνουν χρήματα επειδή αρρώστησε η μητέρα του. Έτσι παρέμενε άστεγος και χωρίς σίτιση, ενώ άρχισε τη χρήση oxycontin όταν του συνέστησαν ομοεθνείς του ότι αναστέλλει το αίσθημα της πείνας…