Φόρμα αναζήτησης

Εγκρίθηκαν 1.817 αιτήσεις για επίδομα πατρότητας

Από τον σε Αύγουστο του 2017, οπόταν και τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία για καταβολή επιδόματος πατρότητας, μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, υποβλήθηκαν συνολικά 2.865 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 1.817. Την αντίστοιχη περίοδο υποβλήθηκαν 3.871 αιτήσεις για άδεια μητρότητας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από απάντηση που έδωσε η υπουργός Εργασίας στη Βουλή μετά από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τον Αύγουστο, πρώτο μήνα υποβολής αιτήσεων, αυτές για επίδομα πατρότητα ήταν 770, ενώ για μητρότητα 554. Για το 2017, για επίδομα μητρότητας υποβλήθηκαν 7.056 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 6.146.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι για άδεια πατρότητας είναι οι ασφαλισμένοι σύζυγοι των οποίων είτε τα νεογέννητα κατά την 1η Αυγούστου δεν συμπλήρωσαν την ηλικία 16 εβδομάδων ή σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης /νοσηλείας λόγω πρόωρου τοκετού δεν έχει λήξει η επέκταση της άδειας μητρότητας κατά την εβδομάδα που συμπεριλαμβάνεται η 1η Αυγούστου 2017. Βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή, μισθωτός του οποίου η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, ή ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών, έχει δικαίωμα σε άδεια πατρότητας δύο (2) συνεχόμενων εβδομάδων μέσα σε περίοδο 16 εβδομάδων από τη βδομάδα γέννησης/υιοθεσίας του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της άδειας πατρότητας, ο μισθωτός λαμβάνει επίδομα πατρότητας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος. Στη βάση της ίδιας νομοθεσίας ο μισθωτός σύζυγος, ο οποίος προτίθεται να λάβει άδεια πατρότητας, υποχρεούται να προειδοποιήσει γραπτώς τον εργοδότη του δύο (2) εβδομάδες πριν από την έναρξη της άδειας. Το επίδομα πατρότητας είναι ίσο με το 72% των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζόμενου μέσα στο προηγούμενο έτος εισφορών. Το επίδομα καταβάλλεται για δύο (2) συναπτές εβδομάδες σε περίοδο που ξεκινά από την ημέρα της γέννησης/υιοθεσίας του παιδιού μέχρι και 16 εβδομάδες μετά. Το επίδομα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το TKA, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση από πλευράς εργοδότη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.