Φόρμα αναζήτησης

Εφιάλτης σε δρόμο μεικτών χρήσεων

Χωρίς καμιά νόμιμη άδεια άνοιξε και λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, εστιατόριο επί της οδού Πινδάρου στη Λευκωσία, σε δρόμο δηλαδή μεικτών χρήσεων. Η αίτηση για την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας του εστιατορίου είχε υποβληθεί τον Οκτώβριο, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες που είχαν τεθεί τότε στον Δήμο Λευκωσίας, οι εργασίες για την αλλαγή χρήσης του υποστατικού είχαν ξεκινήσει. Το ίδιο διάστημα, ο Δήμος Λευκωσίας φέρεται να ζήτησε από τους επιχειρηματίες αναστολή εργασιών, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση για αλλαγή χρήσης σε εστιατόριο. Οι εργασίες δεν σταμάτησαν και το εστιατόριο άνοιξε τις πύλες του στα μέσα Δεκεμβρίου. Ακολούθησαν νέες καταγγελίες από περιοίκους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ποιότητα ζωής τους υποβαθμίστηκε κυρίως λόγω της οχληρίας που προκαλούν οι θαμώνες του εστιατορίου μαζί με τη μουσική που εκπέμπεται μέσα από το υποστατικό. Όπως φαίνεται από τη διαμόρφωση του κέντρου αναψυχής, στο εξωτερικό deck υπάρχουν περίπου πέντε ψηλά τραπέζια με σκαμπό και οχτώ τραπέζια καθημένων. Δηλαδή περίπου 40 με 50 άτομα δύνανται να κάτσουν εκτός του εστιατορίου, οι συνομιλίες των οποίων φτάνουν άνετα στα διαμερίσματα των γύρω κτηρίων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και μία μαιευτική κλινική. Προκειμένου να αξιολογήσει το μέγεθος της οχληρίας στην περιοχή και ενόψει της αξιολόγησης της αίτησης για πολεοδομική άδεια, ο Δήμος Λευκωσίας πραγματοποίησε μετρήσεις της ηχορύπανσης σε διάφορες ώρες λειτουργίας του εστιατορίου, ακόμα και αργά το βράδυ μέσα από τα διαμερίσματα των καταγγελλόντων (με κλειστά τα παντζούρια). Οι μετρήσεις κρατούνται μυστικές από τον Δήμο, ο οποίος ωστόσο ενημερώνει τον «Πολίτη» ότι μετά την απροθυμία του αιτητή να συμμορφωθεί με τους όρους που τού τέθηκαν, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολεοδομικής Επιτροπής ήρθη η προθεσμία που είχε δοθεί στον αιτητή και αναμένεται να καταγγελθεί η επιχείρηση. Η καταγγελία του δήμου θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, δηλαδή την παραπομπή των κατά νόμων υπεύθυνων της επιχείρησης στο δικαστήριο, σε μια παράλληλη διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει περίπου ό,τι σήμερα συμβαίνει με κάθε κέντρο αναψυχής που λειτουργεί χωρίς νόμιμες άδειες. Στην προκειμένη περίπτωση του εστιατορίου Bottega Amaro, η αδυναμία εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας συμπαρασύρει όλες τις άλλες νόμιμες άδειες που οφείλει να έχει κάθε παρόμοια επιχείρηση, δηλαδή τις άδειες πώλησης ποτού και εκπομπής ήχων, τις άδειες του ΚΟΤ και τις εγκρίσεις της Πυροσβεστικής και των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Δηλαδή, η επιχείρηση θα καταγγέλλεται από τον Δήμο στην Αστυνομία συγκεκριμένα στον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων, ο οποίος είναι γνωστό όμως πως αντιμετωπίζει με απροθυμία τη διερεύνηση ανάλογων καταγγελιών, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η εικόνα του εστιατορίου, το οποίο είναι μάλλον πολυτελείας με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 ευρώ ανά άτομο και το ύψος της επένδυσης που έχει γίνει στο υποστατικό, η οποία εκτιμάται αρμοδίως γύρω στα 300.000 ευρώ, καθιστά εύλογη την απορία για το πώς μια τέτοια επένδυση αφήνεται από τους ίδιους τους επενδυτές της χωρίς νομική προφύλαξη. Το σοβαρό προφίλ της επιχείρησης επικαλέστηκε και ο επιχειρηματίας Παύλος Κυριάκου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον «Πολίτη» εκ μέρους των επιχειρηματιών του Bottega Amaro, ανέφερε ότι οι καταγγελίες για χρήση του εστιατορίου και ως μπαρ δεν ευσταθούν, προσθέτοντας πως θα συμμορφωθεί με τους όρους που του έχουν τεθεί και η επιχείρηση θα νομιμοποιηθεί.

Εφιάλτης σε δρόμο μεικτών χρήσεων 

Μόνο στον Δήμο Λευκωσίας υπάρχουν ακόμα τέσσερα κέντρα αναψυχής ανάλογου μεγέθους με το Bottega Amaro που λειτουργούν χωρίς άδειες. Ίδιο σκηνικό επικρατεί εκ των πραγμάτων και σε άλλους δήμους, αφού ο Δήμος Λευκωσίας περιγράφεται από εμπειρογνώμονες ως η τοπική αρχή που «τρέχει παρόμοιες παρανομίες». Η εκκρεμότητα υποβάλλει ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται απρόσκοπτα, κάτι που ισχύει παλαιόθεν, αφού είναι ανέκδοτο στον Δήμο Λευκωσίας η περίπτωση του εστιατορίου Romantica, το οποίο λειτουργούσε για 29 χρόνια χωρίς νόμιμες άδειες. Οι αργές δικαστικές διαδικασίες είναι ένας από τους λόγους για την ανομία. Τα χαμηλά πρόστιμα, ενδεικτικά το πρόστιμο για πώληση αλκοόλ χωρίς άδεια ανέρχεται σε 25 λίρες Κύπρου (δηλαδή όσο αξίζει ένα ποτήρι κρασί σε ακριβό εστιατόριο), είναι ένας άλλος λόγος. Η διασπορά αρμοδιοτήτων σε διάφορες υπηρεσίες (π.χ. ΚΟΤ και τοπικές αρχές) και η αδυναμία των τοπικών αρχών να εκδίδουν εξώδικα προτάσσονται επίσης ως λόγοι για την ανοχή στην ανομία. Ακόμα και όταν όμως, εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία, όπως συνέβη το 2016 με την ψήφιση της πρότασης νόμου για τον έλεγχο της ηχορύπανσης, η απροθυμία για την εφαρμογή της είναι διάχυτη σε κρατικές υπηρεσίες και τοπικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα μηχανήματα που θα είναι υποχρεωμένη να εγκαταστήσει κάθε επιχείρηση, προκειμένου να ελέγχεται η ένταση των ήχων που εκπέμπει, αναμένεται να τοποθετηθούν το καλοκαίρι πιλοτικά σε περίπου δέκα κέντρα αναψυχής τουριστικών περιοχών. Οι αποφάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του νόμου αναμένεται να ληφθούν εντός Μαΐου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα ενημερωθεί και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σε δηλώσεις του στον «Π», ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι θα στείλει εντός της εβδομάδος επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών με αίτημα μια νέα αναστολή εφαρμογής του νόμου, όπως έγινε και πέρσι. 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.