Φόρμα αναζήτησης

Δολοφονία Στρόβολος: Μόνο ο 15χρονος γιος μπορεί να ρίξει φως

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ / ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΛΥΡΙΤΣΑΣ

Συγκεκριμένη άποψη για τον δράστη ή τους δράστες της στυγερής δολοφονίας του ζεύγους Χατζηγεωργίου στο σπίτι τους το βράδυ της Τετάρτης φαίνεται να έχουν διαμορφώσει οι εξεταστές της υπόθεσης, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε σύλληψη. Ωστόσο όλα συνηγορούν στο ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες φαίνεται να καθυστερούν λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης.

Κλειδί στην υπόθεση παραμένει το 15χρονο παιδί του τραγικού ζεύγους, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για δύο κουκουλοφόρους με μαύρα ρούχα που είχαν εισβάλει στο σπίτι και κατακρεούργησαν τους γονείς του. Ωστόσο, η μαρτυρία του δεν επιβεβαιώθηκε από τα ευρήματα της Αστυνομίας και γι’ αυτό κλήθηκαν ψυχολόγοι για να εξετάσουν το παιδί και να διαπιστώσουν εάν βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, δίνοντας μια άλλη εικόνα από την πραγματική.

Διαβάστε επίσης: H τραγική ιστορία του ζεύγους που δολοφονήθηκε στο Στρόβολο

Από το παιδί αναμενόταν χθες να ληφθεί κατάθεση, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μετατέθηκε ενδεχομένως για σήμερα. Εάν αυτό συμβεί, θα γίνει με την καθοδήγηση ειδικών ψυχολόγων, ενώ εμπλοκή φέρεται ότι θα έχει και η Νομική Υπηρεσία λόγω της ηλικίας του παιδιού. Εξάλλου σήμερα οι ανακριτές ευελπιστούν ότι θα έχουν στα χέρια τους και τα πρώτα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων σε σχέση με τεκμήρια που παραλήφθηκαν από το σπίτι, τα οποία θα τύχουν αντιπαραβολής με τα όσα δήλωσε μετά τον φόνο το παιδί.

Η προσοχή επικεντρώνεται και στο εάν πράγματι η πρωτοφανής δολοφονία διεπράχθη γύρω στη 1-1.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα δηλαδή που το παιδί είχε τρέξει σε γειτονικό σπίτι λέγοντας τι συνέβη, ή εάν αυτό έγινε νωρίτερα και ως εκ τούτου υπήρξε χρόνος για καταστροφή ή απόκρυψη τεκμηρίων. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί η ώρα θανάτου ώστε να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του παιδιού, καθώς το αρχικό εύρος του χρόνου που έδωσαν οι ιατροδικαστές δεν είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό.

Άκαρπες έρευνες

Το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε ή τυχόν ενδύματα που έφεραν ο δράστης ή οι δράστες δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, παρόλο που χθες η Αστυνομία είχε χτενίσει την περιοχή γύρω από το σπίτι χρησιμοποιώντας συσκευές ανίχνευσης μετάλλων και ανιχνευτικούς σκύλους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταστεί δεδομένο ότι ίχνη διαφυγής από την κατοικία δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ ούτε τα βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής που εξετάστηκαν από την Αστυνομία δείχνουν να υπήρξαν κινήσεις ατόμων πριν και μετά το έγκλημα. Ειδικότερα οι έρευνες επικεντρώνονται εντός του σπιτιού καθώς εξωτερικά δεν εντοπίστηκαν κηλίδες αίματος, πατημασιές ή υπήρξαν πληροφορίες για αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα που να προσέγγισε την κατοικία την ώρα της δολοφονίας.

Κανένα ίχνος διαφυγής από το σπίτι

Επίσης το ενδεχόμενο διάρρηξης του σπιτιού είχε αποκλειστεί από την πρώτη στιγμή και εάν συνεπώς οποιοσδήποτε εισήλθε στην οικία είχε νόμιμη πρόσβαση. Αν και το ενδεχόμενο οι δράστες να ήταν περισσότεροι από ένας -και αυτό λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που έφερε το ζεύγος, έναντι των οποίων δεν είχε καταφέρει να αντιδράσει- θεωρείται κάπως απομακρυσμένο, εντούτοις δεν έχει αποκλειστεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ευρήματα της νεκροτομής που διενήργησε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου δέχθηκε 25 με 30 μαχαιριές, ενώ η σύζυγός του Ντίνα Σεργίου έφερε περίπου 10.

Διαβάστε επίσης: Διπλό φονικό: Υλικό από κάμερες στα χέρια της Αστυνομίας

Χθες, γύρω στις 11 το πρωί, στην περιοχή της κατοικίας του ζεύγους είχαν μεταβεί μέλη της ΜΜΑΔ και του εγκληματολογικού τμήματος, οι οποίοι με ανιχνευτές μετάλλων και ανιχνευτικούς σκύλους χτένισαν ανοικτούς χώρους γύρω από το σπίτι προς τον σκοπό της ανεύρεσης του φονικού όπλου (μαχαίρι) ή και άλλων τεκμηρίων. Συγκεκριμένα, οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε τρία σημεία: Στο χωράφι που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι, στο χωράφι δίπλα από το σπίτι, αλλά και εντός της οικίας. Ωστόσο, τίποτα σχετικό δεν ανευρέθηκε.

Στα χέρια των ανακριτών βρίσκονται και άλλα τεκμήρια που είχαν συλλεγεί από το σπίτι κατά τις προηγούμενες έρευνες, τα οποία αξιολογούνται.

Πρωτοφανούς βιαιότητας η δολοφονία του ζεύγους

Ως ένα έγκλημα πρωτοφανούς βιαιότητας για τα κυπριακά δεδομένα χαρακτηρίζουν επιστήμονες τη διπλή δολοφονία του άτυχου ζευγαριού στον Στρόβολο, οι οποίοι θεωρούνται εμπειρογνώμονες σε θέματα βίας και εγκληματικότητας.

Ο «Π» επικοινώνησε με ειδικούς, δικανικούς ψυχολόγους, ψυχιάτρους και εγκληματολόγους που έχουν και κατά το παρελθόν ασχοληθεί με υποθέσεις βίας, ζητώντας κάποια πρώτα συμπεράσματα για το ειδεχθές έγκλημα που συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι για ευνόητους λόγους δεοντολογίας οι ειδικοί θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, ο «Π» είναι σε θέση να καταγράψει κάποια κοινά συμπεράσματα τα οποία ενδεχομένως να φωτίζουν πτυχές της διπλής δολοφονίας. Κοινό συμπέρασμα όλων των ειδικών, οι οποίοι μίλησαν στον «Π», είναι ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που φανερώνει μεγάλη οργή και ανεξέλεγκτο θυμό του θύτη έναντι των θυμάτων. Όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικά, στην ανεξέλεγκτη συγκινησιακή φόρτιση του δράστη ή των δραστών, συνηγορούν όχι μόνο τα πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι που έφεραν τα θύματα, αλλά και η επιλογή του φονικού όπλου, η οποία απαιτεί ενεργητική εμπλοκή στη διάπραξη του εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής στο σώμα του 60χρονου Γιώργου Χατζηγεωργίου βρέθηκαν 20-25 τραύματα από μαχαίρι, στον λαιμό, το στήθος, την κοιλιά και τα πόδια, ενώ η 59χρονη σύζυγός του Ντίνα Σεργίου έφερε εννέα με δέκα τραύματα στον λαιμό και το στήθος.

Αναφορικά με το προφίλ του δράστη ή των δραστών, οι ίδιοι ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα ψυχογραφήματος του αυτουργού του ειδεχθούς εγκλήματος από απόσταση και χωρίς πλήρη γνώση όλων των δεδομένων θα στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης. Μας λέχθηκε πάντως ότι συχνά, δράστες βίαιων εγκλημάτων εμφανίζουν μια κλινική εικόνα που περιγράφεται ως αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας ή ψυχοπάθεια.

Κύρια χαρακτηριστικά της προαναφερθείσας διαταραχής είναι η αδυναμία για έλεγχο των παρορμήσεων και του αισθήματος ενοχής, γεγονός που πολλές φορές οδηγεί στην εκδήλωση βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.