Φόρμα αναζήτησης

Aσφαλή τα σχολεία,αλλά…Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για βελτιώσεις

Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να σταλεί το μήνυμα ότι τα σχολεία μας είναι ασφαλή και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καταβάλλουν από χθες Υπ. Παιδείας και εμπλεκόμενοι. Η απόφαση λήφθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με θέμα την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία και στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι προσήλθαν με εισηγήσεις.

Με το πέρας της ανακοινώθηκε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων, ενώ εκφράστηκαν και προτάσεις, με στόχο τη βελτίωση και την όσο το δυνατόν καλύτερη και ασφαλέστερη παραμονή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και του προσωπικού στους χώρους των σχολικών μονάδων. Τονίστηκε, επίσης, πως κοινή έγνοια και προτεραιότητα όλων αποτελεί η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, ενώ έγινε αναφορά και στο υψηλό επίπεδο των κτηριακών εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής που υπάρχει σήμερα.
Σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας, μετά από διεξοδική συζήτηση των διαφόρων πτυχών των θεμάτων, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής για την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία, υπό την προεδρία του προϊστάμενου Ασφάλειας και Υγείας του Υπ. Παιδείας, διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Ηλία Μαρκάτζιη. Επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και συνεχίζουν ομαλά τη λειτουργία τους όπως γίνεται εδώ και χρόνια και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι «δεσμεύθηκαν όλοι οι φορείς να χαμηλώσουν οι τόνοι και να συνεχιστεί η συνεργασία και συνεννόηση προς όφελος των μαθητών μας» και πως αποφασίστηκε να γίνει από την ειδική επιτροπή διαχωρισμός βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων.

Σημειώνεται ότι στην επιτροπή θα συμμετέχουν οι Διευθύνσεις Μέσης, Τεχνικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας και αποστολή της θα είναι, αφού συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να κωδικοποιήσει και να καταθέσει γραπτώς στον υπ. Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, το συντομότερο δυνατόν, ολοκληρωμένη πρόταση με στόχο τη βελτίωση αδυναμιών που παρουσιάζονται στα σχολεία γύρω από τους ευαίσθητους αυτούς τομείς.

Η ΠΟΕΔ

 

Όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών, η ΠΟΕΔ προσήλθε στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο με συγκεκριμένες εισηγήσεις. Αυτές διατύπωσε με τοποθέτησή του ο πρόεδρος της οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού, σημειώνοντας ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει αποκλειστικά την περίοδο που απομένει μέχρι τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, μέχρι τις 22 Ιουνίου, σε όσες συναντήσεις χρειαστεί να γίνουν, ούτως ώστε μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2018, οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί και να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις και τα δέοντα μέτρα που θα καλύψουν οποιαδήποτε κενά, αδυναμίες και ασάφειες στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔ κατέθεσε έγγραφα εργασίας στα οποία περιλαμβάνονται μια σειρά από ερωτήματα, ζητήματα, προβληματισμοί και απορίες που επιβάλλεται να απαντηθούν αρμοδίως όσον αφορά την ουσιαστική ασφάλεια και υγεία στις σχολικές μονάδες. Στο ένα εξ αυτών επισημαίνεται ότι το θέμα ασφάλεια και υγεία πρέπει να μελετηθεί σοβαρά στους εξής τέσσερις άξονες:

  • ασφάλεια των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες
  • ασφάλεια των εκπαιδευομένων
  • διαδικασίες ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μονάδες (καταλληλότητα χώρων, επιδιορθώσεις, πιστοποίηση τήρησης των προδιαγραφών, πρώτες βοήθειες και πολλά άλλα)
  • ασφάλεια των επισκεπτών στις σχολικές μονάδες (γονέων, συγγενών, εξωσχολικών κ.ά.).

Θέλουν νοσηλευτές οι γονείς

 

Τη θέση της για το θέμα της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία ανακοίνωσε νωρίτερα χθες – στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου – και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Μορφάκης Σολομωνίδης, η Συνομοσπονδία από την πρώτη στιγμή ζήτησε συνάντηση με τον Υπ. Παιδείας για να συζητήσουν την επαναξιολόγηση των οδηγιών σε σχέση με τις ενέργειες που ακολουθούνται έπειτα από σοβαρά ατυχήματα στις σχολικές μονάδες, και την πρόσληψη νοσηλευτών. «Αντιλαμβανόμαστε ότι προκύπτουν πολλά ζητήματα κατά τη διάρκεια της μέρας, που κάποιες φορές κανένα πρωτόκολλο δεν μπορεί να τα καλύψει. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να μην υπάρχουν διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται από τις σχολικές μονάδες, γιατί διαφορετικά τα σχολεία μας θα ήταν ακυβέρνητα καράβια. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη η επαναξιολόγηση αυτών των οδηγιών, που σκοπό θα έχουν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να προκύπτουν περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν», εξήγησε. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Συνομοσπονδία ζήτησε από την πρώτη στιγμή την πρόσληψη νοσηλευτών σε κάθε σχολική μονάδα, οι οποίοι θα μπορούν να καλύπτουν την ίδια ώρα δύο σχολεία, αφού στις πλείστες περιπτώσεις τα δημοτικά γειτνιάζουν με τα νηπιαγωγεία της κάθε περιοχής. Όσον αφορά τα προβλήματα στις υποδομές των σχολικών μονάδων, ο κ. Σολομωνίδης είπε ότι υπάρχουν και χρήζουν άμεσης βελτίωσης.

Την έναρξη διαλόγου για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στα σχολεία χαιρέτισε χθες με ανακοίνωσή της και η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Aξιοποίηση των επισκεπτών υγείας ζητούν οι δάσκαλοι

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε χθες η ΠΟΕΔ εγείρονται κάποια σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα. Άξιο αναφοράς είναι η μη συμμόρφωση του Υπ. Παιδείας με τα όσα η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει και στην οποία αναφέρεται ότι για κάθε 200 εργαζόμενους ο εργοδότης οφείλει να διορίζει και να έχει έναν λειτουργό Ασφάλειας και Υγείας. «Πώς δικαιολογούνται τότε οι δύο ή τρεις λειτουργοί Ασφάλειας και Υγείας στο Υπ. Παιδείας, τη στιγμή που μόνο στη βάση του αριθμού των εργαζομένων, 12.500 εκπαιδευτικοί και 400 λειτουργοί στο Υπ. Παιδείας, θα έπρεπε να υπάρχουν 65 λειτουργοί Ασφάλειας και Υγείας στο υπουργείο», επεσήμανε η οργάνωση. Κάλεσε επίσης το Υπ. Παιδείας να απαντήσει ποια είναι, τελικά, η νενομισμένη διαδικασία διερεύνησης ατυχημάτων στα σχολεία, με αφορμή και το τι συνέβη και εφαρμόστηκε μετά τον τραυματισμό του 10χρονου μαθητή. Όσο για τα κτήρια, η ΠΟΕΔ υπογράμμισε ότι απαιτεί πιστοποιητικά καταλληλότητας όλων ανεξαιρέτως των σχολικών μονάδων (850) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Σε ό,τι αφορά το θέμα του διορισμού νοσοκόμων στα σχολεία, η ΠΟΕΔ επεσήμανε ότι αποτελεί ουτοπική και άκρως μη ρεαλιστική τοποθέτηση και πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι επισκέπτες/επισκέπτριες υγείας, ένας θεσμός που ήδη υπάρχει στα σχολεία.

Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, οι επισκέπτες/επισκέπτριες υγείας:

  • θα υποστηρίζουν μέσα στην ίδια τη σχολική μονάδα τους εκπαιδευτικούς σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενό τους (μέχρι και διαχείριση παιδιών με αποκλίνουσα συμπεριφορά, πέρα από τα θέματα της συμβατικής υγείας)
  • θα μπορούν να παρευρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σχολείο της περιφέρειάς τους συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα για να το κρίνουν πιο εξειδικευμένα και να αποφασίσουν τις επόμενες ενέργειες (ανακουφιστικές ενέργειες, ασθενοφόρο κ.λπ.).
  • μπορούν και είναι οι μόνοι που δικαιούνται να συνοδεύσουν το παιδί στο ασθενοφόρο
  • θα μπορούν να έχουν, ως ειδικοί, ακόμη και λόγο στο νοσοκομείο ή όπου θα διακομιστεί το παιδί, ως προς την εξέταση στην οποία πρέπει να υποβληθεί.