Φόρμα αναζήτησης

Αλλάζει όψη ο παλιός Στρόβολος…

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια ανάμεσα στον Δήμο Στροβόλου και την τετραμελή αρχιτεκτονική ομάδα που κέρδισε τον διαγωνισμό ο οποίος προκηρύχθηκε με στόχο την ανάπλαση και την αναζωογόνηση του παλαιού πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Όπως πληροφορείται ο «Π», η πρόταση της τετραμελούς ομάδας των μελετητών για τον σχεδιασμό του έργου επικεντρώνεται σε πέντε περιοχές και ορίζει μια θεματική στην καθεμία από αυτές. Στόχος του μεγαλεπήβολου έργου, το οποίο είχε παγώσει από το 2005, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους είναι «ο Στρόβολος –εκ των μεγαλύτερων δήμων του τόπου– να γίνει πιο ανθρώπινος και να αποκτήσει την παλιά του αίγλη». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια δημοτική γραμματέα του Δήμου Στροβόλου Άννα Καρύδη, «η κεντρική ιδέα της πρότασης για ανάπλαση του παλιού Στροβόλου εστιάζει στην έννοια του ’slow city’ και βασίζεται στις αρχιτεκτονικές τακτικές της διατήρησης του υφιστάμενου ιστορικού αλλά και του περιβαλλοντικού ιστού, της καλύτερης συνδεσιμότητας και της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων της περιοχής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση του τομέα της χρονικότητας».

Πέντε έργα

Η κεντρική πλατεία είναι η μία εκ των πέντε θεματικών και ορίζεται ως ο χώρος πίσω από το νέο δημαρχείο. Θα λειτουργεί ως μια πύλη εισόδου στην περιοχή και στο γραμμικό πάρκο. Η πλατεία θα λειτουργεί ως δίοδος για όσους επιθυμούν να περάσουν από τη λεωφόρο Στροβόλου προς τον παλαιό πυρήνα, αλλά παράλληλα διαμορφώνεται και ως ένας ελκυστικός δημόσιος χώρος στάσης παρέχοντας ποικιλία δραστηριοτήτων. Τόσο η τοπιοτέχνηση όσο και το μέγεθός της θα επιτρέπουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, αφού θα είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της γέφυρας της πλατείας.
Η δεύτερη θεματική αφορά τον ιστορικό – εμπορικό πυρήνα του Στροβόλου και ορίζεται ως η περιοχή των εκκλησιών του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας Χρυσελεούσης. Στον συγκεκριμένο πυρήνα αναμένεται να προωθηθούν δραστηριότητες αναψυχής, ψυχαγωγίας και εμπορίου ειδικού χαρακτήρα (θα προωθούνται τοπικά προϊόντα και εστιατόρια με τοπική κουζίνα). Στα σχέδια των αρχιτεκτόνων προτείνεται άμεση σύνδεση των εκκλησιών μέσα από μια σηματοδοτημένη πορεία (θρησκευτική διαδρομή), σε σχέση και με τη διαδρομή σύνδεσης με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Εξάλλου για την ενδυνάμωση του εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής προτείνονται η ανάπλαση και η χρήση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης (δίπλα από τα κεντρικά γραφεία της πάλαι ποτέ ΣΠΕ Στροβόλου) ως υπαίθριας αγοράς, η οποία θα λειτουργεί το Σαββατοκύριακο και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις, ενώ τις υπόλοιπες μέρες θα παραμένει ως χώρος στάθμευσης. Σχεδιαστικά αντιμετωπίζεται ως σύνολο με τους περιμετρικούς πεζόδρομους και τις δύο κοντινές εκκλησίες.
Η τρίτη θεματική θα είναι στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, όπως πληροφορούμαστε, προτείνεται τοπιοτέχνηση της πλατείας της εκκλησίας και άμεση σύνδεσή της με πάρκο δραστηριοτήτων. Ο χώρος θα συνδέεται με το γραμμικό πάρκο Πεδιαίου, ενσωματώνοντας και αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις υφιστάμενες δραστηριότητες του σώματος προσκόπων. Επίσης, στον χώρο αυτό προτείνεται η δημιουργία παιδότοπου, με παιχνίδια κατάλληλα για μεγάλο φάσμα ηλικιών, σχεδιασμένα με βάση το περιβάλλον της περιοχής και τη φύση, χώρους υπαίθριας άθλησης για ενήλικες με όργανα άθλησης αστικού τύπου, καθώς και χώρους για ομαδική εξάσκηση όπως yoga και pilates. «Τα πιο πάνω έργα θα είναι σε πλήρη συνάρτηση με το γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου» εξηγεί στον «Π» η κ. Καρύδη. Σύμφωνα με την κ. Καρύδη, μετά την υπογραφή των συμβολαίων αναμένεται μέσω της επιτροπής του δήμου να προκηρυχτεί εκ νέου διαγωνισμός για την εργοληπτική εταιρεία που θα αναλάβει το πολλά υποσχόμενο έργο του δήμου. Η επιτροπή που θα επιλέξει την εργοληπτική, όπως και στην περίπτωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους του δήμου. Αμέσως μετά στόχος είναι, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, να πραγματοποιηθούν οι μελέτες για τη βιωσιμότητα του έργου.

Σε κέντρο πολιτισμού μετατρέπεται το παλιό δημαρχείο

Η τέταρτη θεματική σχεδιάστηκε για την περιοχή του παλιού κοιμητηρίου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή προτείνεται πάρκο αθλητισμού -που αποτελούσε πάγιο αίτημα των δημοτών του Στροβόλου-, το οποίο θα συνδέεται, θα ενεργοποιείται και θα ενισχύεται με τις υφιστάμενες αθλητικές δραστηριότητες που το περιβάλλουν, καθώς και από τα παρακείμενα σχολεία της περιοχής. Το πάρκο αυτό θα ορίζεται παράλληλα και ως μια κατάληξη του ποδηλατόδρομου που ξεκινά από το γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου ποταμού. Ο χώρος σχεδιαστικά αντιμετωπίζεται ως ένας ανοικτός χώρος πρασίνου με αστικό εξοπλισμό, στον οποίο επιχειρείται η ένταξη του νερού ως μέρους του διαδραστικού χαρακτήρα του πάρκου και ως μέσου επαναφοράς της οπτικής σύνδεσης του κατοίκου – επισκέπτη με το στοιχείο του νερού, σύμφωνα με την αναπληρώτρια δημοτική γραμματέα του δήμου Άννα Καρύδη.

Πάρκο Πολιτισμού

Η πέμπτη και τελευταία θεματική σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της τετραμελούς ομάδας αρχιτεκτόνων, όπως πληροφορούμαστε, αφορά το Πάρκο Πολιτισμού, το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή του παλαιού δημαρχείου, όπου σήμερα υπάρχει η δημόσια βιβλιοθήκη στο προσφάτως αποκατεστημένο κτήριο. Στόχος του δήμου, σύμφωνα με την κ. Καρύδη, είναι οι χρήστες της βιβλιοθήκης να εκμεταλλεύονται και τον υπαίθριο χώρο για ανάγνωση, καθώς πρόκειται για έναν χώρο που θα τους προσφέρει ταυτόχρονα ηρεμία σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από τις συνηθισμένες βιβλιοθήκες, αλλά παράλληλα και οι υπόλοιποι επισκέπτες θα τον χρησιμοποιούν σαν πλατεία για συνάθροιση, ξεκούραση και παιχνίδι, ενώ θα μπορούν να επισκέπτονται και την καφετέρια που θα υπάρχει στον ίδιο χώρο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.