Φόρμα αναζήτησης

Αλλαγή ώρας: Γιατί γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τους 7 μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ρεύματος. [...]

Read More...

Την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου θα πρέπει να θυμηθούμε στις 04:00 τα ξημερώματα να αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία πίσω ώστε να δείχνουν 03:00, ώστε να επιστρέψουμε στη χειμερινή ώρα.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.

Στην Κύπρο η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο νησί μας στις 8 Ιουλίου 1940. Έκτακτη έκδοση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως προνοούσε πως η θερινή ώρα στην αποικία προηγείται κατά τρεις ώρες αντί δύο του χρόνου του Αστεροσκοπείου Γρήνουιτς. Η νέα ώρα εφαρμόστηκε από τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας και είχε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1940.

Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Κύπρος και θερινή ώρα

Το 1941 η θερινή ώρα εφαρμόστηκε νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.«Από αύριο ο πρωινός μας ύπνος λιγοστεύει κατά μία ώρα. Γινόμαστε όλοι ‘’φρόνιμα παιδιά’’ τόσο που πάμε σπίτι να κοιμηθούμε με τις κότες έγραφαν χρονογράφοι της εποχής. Επίκαιρο ευθυμογράφημα του 1944 επικαλούμενο την αναστάτωση που προκλήθηκε από την υιοθέτηση της θερινής ώρας μεταξύ των Κυπρίων γράφει μεταξύ άλλων πως δεν θα έπρεπε να την λένε θερινή αλλά ανοιξιάτικη μιας και εφαρμόζεται την άνοιξη.

Εικάζουμε πως η θερινή ώρα ίσχυσε μέχρι την Ανεξαρτησία και την κατάργηση της Αποικιοκρατίας. Για να εμφανιστεί ξανά στις ελεύθερες περιοχές το 1976 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τον Φεβρουάριο του 1976 το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Μακαρίου ενέκρινε την εισαγωγή στην Κύπρο της θερινής ώρας από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

Send this to a friend