Επίτροπος Παιδιού: Επιστολή - καταγγελία στον υπουργό Οικονομικών για αποψίλωση τού Γραφείου της (ηχητικό)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.8.2024
Επίτροπος Παιδιού: Επιστολή - καταγγελία στον υπουργό Οικονομικών για αποψίλωση τού Γραφείου της (ηχητικό)
Στην Επιτροπή Θεσμών θα εξεταστούν οι καταγγελίες της Δέσπως Μιχαηλίδου που στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τις περικοπές κονδυλίων και προσωπικού.

Κάτω από το μικροσκόπιο της Βουλής θα τεθούν προς αυτεπάγγελτη εξέταση οι καταγγελίες της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κ. Δέσπως Μιχαηλίδου, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποδυναμώνει οικονομικά και λειτουργικά το γραφείο της με περικοπές κονδυλίων και προσωπικού, απειλώντας έτσι ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού που υπηρετεί.

Στην πρώτη, κιόλας, συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί στις 4/9/2024, θα εγγραφεί το θέμα προς αυτεπάγγελτη εξέταση. Θα κληθεί ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, όπως και η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κ. Ειρήνη Πική, για να δώσουν εξηγήσεις για τις περικοπές που αποφασίστηκαν μονομερώς στο γραφείο της επιτρόπου για τα παιδιά.

Την εγγραφή του θέματος ζήτησε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με τον εξής τίτλο: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός του επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και ο κίνδυνος που διατρέχει η ανεξαρτησία του θεσμού». Στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κ. Δημήτρη Δημητρίου, η κ. Χαραλαμπίδου αιτιολογεί την ανάγκη εξέτασης του θέματος, επισημαίνοντας τα εξής: «Με επιστολή της που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο, η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός ένεκα ενεργειών της εκτελεστικής εξουσίας και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας του θεσμού. Όπως αναφέρει στην επιστολή της η επίτροπος, οι πρόσφατες ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας για μείωση του επιστημονικού προσωπικού και η επιβολή οικονομικών περιορισμών στον προϋπολογισμό του γραφείου της απειλούν άμεσα την ανεξαρτησία του θεσμού. Θεωρώ εξαιρετικής σημασίας το θέμα και γι’ αυτό παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Επιτροπή με την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου».

Κατόπιν σοβαρού προβληματισμού…

Η επιστολή – καταγγελία της επιτρόπου στάλθηκε στον υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση, μεταξύ άλλων, στην πρόεδρο της Βουλής στις 11/7/2024. Μια εβδομάδα μετά, η Βουλή ανέστειλε τις εργασίες της. Στην επτασέλιδη επιστολή της, που εξασφάλισε ο «Π», η επίτροπος δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή της για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο θεσμός για τα δικαιώματα των παιδιών από την εκτελεστική εξουσία. Αρκούντως ενδεικτικά είναι τα όσα καταγράφει στον πρόλογο της επιστολής της η επίτροπος προς τον Μάκη Κεραυνό: «Η παρούσα επιστολή συντάσσεται μετά από μεγάλη περίσκεψη και σοβαρό προβληματισμό ως άμεση και αναγκαία ενέργεια προς ανάδειξη των αντικειμενικών κινδύνων ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας του θεσμού του επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Συντάσσεται μετά τις πρόσφατες ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας τόσο σε ότι αφορά τη σημαντική μείωση του επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται στο θεσμό όσο και στην επιχείρηση επιβολής οικονομικών περιορισμών στον προϋπολογισμό του γραφείου μου για το έτος 2025, γεγονότα που απειλούν άμεσα την ανεξαρτησία του θεσμού τον οποίο εκπροσωπώ».

Ανεξάρτητη μόνο κατ΄όνομα

Η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν αποτελεί μέρος της δημόσιας υπηρεσίας. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο θεσμό με αποστολή, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των κρατικών υπηρεσιών που έχουν εμπλοκή με τα παιδιά και με τα δικαιώματά τους. Η επίτροπος ενεργεί ως συνήγορος υπεράσπισης των παιδιών. Θα έπρεπε, λοιπόν, με βάση την κείμενη νομοθεσία που διέπει τη σύσταση του γραφείου της και κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της, να αφηνόταν ανεμπόδιστα να προσλαμβάνει το δικό της προσωπικό και να διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους του προϋπολογισμού του γραφείου της στη βάση προτεραιοτήτων και στρατηγικού σχεδιασμού που καθορίζει η ίδια. Αυτό, όμως, που γίνεται στην πράξη είναι και παράδοξο και παράνομο. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη μετατρέπεται από ελεγχόμενη οντότητα της επιτρόπου σε ελεγκτή της επιτρόπου, περικόπτοντας κονδύλια και θέσεις ως να είναι το γραφείο της επιτρόπου παράρτημα υπουργείου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της προς τον Μάκη Κεραυνό, η επίτροπος κατήγγειλε ότι από τα 11 άτομα επιστημονικό προσωπικό που διέθετε το γραφείο της, έμεινε με πέντε. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου: Δυο εξ αυτών διεκδίκησαν θέσεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Παιδείας, λειτουργώντας μονομερώς, τερμάτισε την παραχώρηση υπηρεσιών από τρεις εκπαιδευτικούς παρά τις αντιρρήσεις και τις διαμαρτυρίες της σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Δικτύου Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας λειτουργώντας μονομερώς τερμάτισε την απόσπαση μίας από τις δυο λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών από το γραφείο της.

Η κ. Μιχαηλίδου καταγγέλλει, επίσης, ότι ενώ η Βουλή ενέκρινε για το γραφείο της την πλήρωση τεσσάρων νέων οργανικών θέσεων επιστημονικών λειτουργών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε ακόμη στην κατάθεση αιτήματος στη Βουλή για αποδέσμευση των θέσεων. Σχετική επιστολή που απέστειλε στις 15/2/2024 με την οποία ζητούσε την αποδέσμευση των θέσεων, παραμένει αναπάντητη από τη διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών. «Το γεγονός και μόνο ότι, ως ανεξάρτητη Αρχή προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπεται από τις πιο πάνω αναφερόμενες Αρχές των Παρισίων και από ειδικό νόμο, έχω υποχρέωση να αποταθώ στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για να μου εγκρίνει οτιδήποτε σχετίζεται με το προσωπικό του γραφείου μου, πλήττει τη λειτουργική και οικονομική ανεξαρτησία του θεσμού», σχολιάζει στην επιστολή της η επίτροπος.

Τι ζητά η επίτροπος

Στον επίλογο της επιστολής της προς τον υπουργό Οικονομικών, η επίτροπος αναφέρει τα εξής: «Έχω και με την παρούσα επιστολή εξαντλήσει όλες τις οδούς επικοινωνίας με την Πολιτεία προκειμένου να προστατεύσω την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπώ. Ζητώ τις άμεσες ενέργειές σας για πλήρωση των τεσσάρων οργανικών θέσεων, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των οποίων το κόστος περιλαμβάνεται, ήδη, στον περί προϋπολογισμού Νόμο του 2024. Παράλληλα, ζητώ να παραμείνουν οι υφιστάμενοι λειτουργοί με το καθεστώς απόσπασης ή/και παραχώρησης υπηρεσιών μέχρι και την πλήρωση των πιο πάνω θέσεων. Ζητώ, τέλος, να αφεθεί ο θεσμός ανεμπόδιστα να καθορίζει τη διαχείριση των οικονομικών του πόρων και την ικανοποίηση όλων των λειτουργικών του και άλλων αναγκών στη βάση των δικών του προτεραιοτήτων και στρατηγικού σχεδιασμού σύμφωνα με τις Αρχές των Παρισίων, οι οποίες λόγω όλων όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, δυστυχώς, καταστρατηγούνται κατάφωρα».

Ρωτήσαμε χθες την επίτροπο αν έλαβε απάντηση στην επιστολή της που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών στις 11/7/2024. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα που έφυγε για ολιγοήμερες διακοπές δεν έφτασε καμία απάντηση, όπως μας είπε. Στο μεσοδιάστημα την κάλεσαν στο Υπουργείο Οικονομικών όπου επανέλαβε τα «θέλω» της, που καταγράφει στην επιστολή της, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ακούστε την παρέμβαση τής Δέσπως Μιχαηλίδου στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρκαγιά σε δύσβατη βουνοπλαγιά της κοινότητας Πισσουρίου (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Πυρκαγιά σε δύσβατη βουνοπλαγιά της κοινότητας Πισσουρίου (βίντεο)

Πυρκαγιά σε δύσβατη βουνοπλαγιά της κοινότητας Πισσουρίου (βίντεο)

Σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
ΚΥΠΡΟΣ

Σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Η Τράπεζα Κύπρου μειώνει το επιτόκιο δανείων που συνδέονται με βασικό επιτόκιο ΕΚΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τράπεζα Κύπρου μειώνει το επιτόκιο δανείων που συνδέονται με βασικό επιτόκιο ΕΚΤ

Η Τράπεζα Κύπρου μειώνει το επιτόκιο δανείων που συνδέονται με βασικό επιτόκιο ΕΚΤ

Εκκενώθηκαν σχολεία μετά τα fake news του Τραμπ για τους Αϊτινούς που «τρώνε σκύλους και γάτες»
ΚΟΣΜΟΣ

Εκκενώθηκαν σχολεία μετά τα fake news του Τραμπ για τους Αϊτινούς που «τρώνε σκύλους και γάτες»

Εκκενώθηκαν σχολεία μετά τα fake news του Τραμπ για τους Αϊτινούς που «τρώνε σκύλους και γάτες»

«Γύρισα, αλλά αυτό που ζω δεν είναι ζωή» λέει Ισραηλινή πρώην όμηρος της Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

«Γύρισα, αλλά αυτό που ζω δεν είναι ζωή» λέει Ισραηλινή πρώην όμηρος της Χαμάς

«Γύρισα, αλλά αυτό που ζω δεν είναι ζωή» λέει Ισραηλινή πρώην όμηρος της Χαμάς