Ούτε στα μισά από τα 50 σχολεία, στα οποία υπολόγιζε το Υπουργείο Παιδείας ότι ήδη θα είχαν εγκατασταθεί κλιματιστικά, δεν θα προλάβουν από ό,τι φαίνεται να μπουν πριν από το πρώτο κουδούνι. Παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αλλά και προβλήματα με τη διαδικασία προσφορών, πάνε πίσω την όλη διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εκτός, νέων απροόπτων, περί τα μέσα Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Παιδείας «δείχνει» τις σχολικές εφορείες για τις όποιες καθυστερήσεις, την ώρα που οργανωμένοι γονείς ζητούν από το ΥΠΑΝ να αναλάβει τις ευθύνες του, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. Από πλευράς εκπαιδευτικών πάντως, στο αίτημα για όχι άλλες καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των κλιματιστικών, προστίθεται και εκείνο της δημιουργίας πρωτοκόλλου για διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Αναγκαίο το πρωτόκολλο
«Το ότι λήφθηκε η πολιτική απόφαση, και ότι έχουν εγκατασταθεί ήδη σε κάποια σχολεία κλιματιστικά είναι σημαντικό, αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό» ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Π» η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου. Η κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την πρώτη φορά που έγιναν οι εξαγγελίες για εγκατάσταση κλιματιστικών στα πρώτα 50 σχολεία, τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι να αρχίσει η διαδικασία της προσφοριοδότησης και της εγκατάστασης των κλιματιστικών στα σχολεία, μόλις πριν από έναν μήνα. «Μας ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 ότι μέσα σε μια τριετία θα μπουν κλιματιστικά σε όλα τα σχολεία. Μιλάμε για 500 σχολεία και εννέα μήνες μετά δεν έχουν μπει κλιματιστικά ούτε στα 50. Εμείς αναμένουμε ότι τώρα που άρχισε η διαδικασία, θα ληφθούν μέτρα προς επίσπευση» για να προσθέσει ότι «κατανοούμε πως η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη καθώς υπάρχουν και κάποιες διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν προηγουμένως, είτε μιλάμε για το θέμα των προσφορών και του κόστους που θα έχουν τα κλιματιστικά, είτε μιλάμε για ηλεκτρολογικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ΑΗΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισπευσθούν όσο γίνεται οι διαδικασίες, αλλά και να ληφθούν προσωρινά μέτρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία». Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΕΔ, αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει από πλευράς ΥΠΑΝ, είναι ένα πλάνο-πρωτόκολλο, σε συνεννόηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για το πώς λειτουργούν τα σχολεία σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, προέχει η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού το οποίο εργάζεται στο σχολείο, «επομένως θα πρέπει το ΥΠΑΝ να λάβει μέτρα και αποφάσεις για το τι θα γίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των κλιματιστικών. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ανοίξουν σε μερικές ημέρες τα σχολεία και να βιώσουμε σκηνικά και καταστάσεις του περασμένου Ιούνη».
«Δεν υπάρχει δικαιολογία»
Θέματα ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και των παιδιών, θέτει την ίδια στιγμή και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Λοΐζο Κωνσταντίνου, να απευθύνει μέσω του «Π» έκκληση προς τους αρμόδιους να ανεβάσουν ταχύτητα και να σταματήσουν, όπως λέει τις δικαιολογίες. «Δεν υπάρχει δικαιολογία τη στιγμή που εννέα μήνες μετά τις εξαγγελίες που η ίδια η κυβέρνηση έκανε, δεν κατάφεραν καν να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση. Μας είπαν ότι μέσα σε τρία χρόνια θα μπουν κλιματιστικά και στα 500 σχολεία, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν. Είμαστε εννέα μήνες μετά και τα σχολεία στα οποία έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των κλιματιστικών είναι πολύ λίγα. Πρέπει οι εφορείες να ανεβάσουν ταχύτητα και γι' αυτό οφείλει να πιέσει το ΥΠΑΝ» τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.
Πού βρίσκεται η διαδικασία;
Όσον αφορά το πού βρίσκεται η διαδικασία εγκατάστασης των κλιματιστικών στην κάθε επαρχία, ο «Π» αποτάθηκε στις σχολικές εφορείες, από όπου ενημερωθήκαμε για τα εξής:
Λευκωσία: Παρόλο που στην επαρχία Λευκωσίας η διαδικασία εγκατάστασης των κλιματιστικών άρχισε στα μέσα Ιουλίου, μόνο πέντε από τα δέκα σχολεία θα είναι έτοιμα μέχρι και την 31η Αυγούστου 2024, όπως ορίζεται και στη σχετική συμφωνία που υπέγραψε η σχολική εφορεία με την ανάδοχο εταιρεία. Για τα υπόλοιπα πέντε σχολεία, δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, καθότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά θα πρέπει να γίνουν ακόμη κάποιες επιπλέον ενέργειες από πλευράς ΑΗΚ. Στην επαρχία θα τοποθετηθούν 288 κλιματιστικά, με μερικά εξ αυτών να είναι για αντικατάσταση παλαιότερων κλιματιστικών.
Λεμεσός:Για τη Λεμεσό έχει κατοχυρωθεί προσφορά για εγκατάσταση κλιματιστικών μόνο στα πέντε από τα δέκα σχολεία που βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο του ΥΠΑΝ, με τη σχολική εφορεία να τρέχει να υπογράψει προκειμένου να αρχίσει άμεσα η εγκατάσταση των κλιματιστικών.
Λάρνακα: Η Σχολική Εφορεία Λάρνακας είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την τοποθέτηση 248 κλιματιστικών στα 10 σχολεία, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου. Ωστόσο, όταν αποσφραγίστηκε ο διαγωνισμός, έγινε αντιληπτό πως δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά, με τη σχολική εφορεία να προκηρύσσει εκ νέου διαγωνισμό, προβαίνοντας σε μικρές τροποποιήσεις σε σχέση με τα ποσά. Αυτή τη φορά υπήρξε ενδιαφέρον. Η προσφορά κατοχυρώθηκε και οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν αύριο Τρίτη 27 Αυγούστου 2024. Στους όρους της προσφοράς αναφέρεται πως η τοποθέτηση των κλιματιστικών θα αρχίσει αμέσως μετά και την υπογραφή της σύμβασης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου 2024. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των 10 σχολείων της επαρχίας που επιλέχθηκαν θα πρέπει συνολικά να τοποθετηθούν γύρω στα 250, τα οποία αντιστοιχούν σε 20-25 κλιματιστικά ανά σχολείο.
Πάφος: Στην Πάφο εκκρεμεί η κατοχύρωση προσφορών και για τα δέκα σχολεία καθώς μόλις την περασμένη βδομάδα έχει λήξει ο διαγωνισμός. Σε περίπτωση κατοχύρωσης της προσφοράς, οι υπογραφές δεν αναμένεται να πέσουν πριν από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με την εγκατάσταση των κλιματιστικών. Στην Πάφο, βάσει σχεδιασμών θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση 193 κλιματιστικά.
Αμμόχωστος: Στην Αμμόχωστο, η σχολική φορεία έχει βγει σε προσφορές για μόλις τρία από τα δέκα σχολεία, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον σχετικό κατάλογο του ΥΠΑΝ, καθώς σε κάποια σχολεία δεν έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που απαιτείται να προηγηθούν της εγκατάστασης των κλιματιστικών, όπως η ηλεκτρολογική αναβάθμιση. Η προσφορά έχει κατοχυρωθεί και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.