Θύτες αστυνομικοί: 20 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης εντός και εκτός Αστυνομίας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 19.6.2024
Θύτες αστυνομικοί: 20 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης εντός και εκτός Αστυνομίας
Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις εκδικάζονται σε ποινικά δικαστήρια και σε πειθαρχικά σώματα της Αστυνομίας από το 2020!

Μέλη της Αστυνομίας εμπλέκονται σε 20 συνολικά υποθέσεις που αφορούν τα αδικήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης σε βάρος άλλων μελών της Αστυνομίας αλλά και πολιτών. Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις εκδικάζονται σε ποινικά δικαστήρια και σε πειθαρχικά σώματα της Αστυνομίας από το 2020!

Υποθέσεις εντός Αστυνομίας

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, κατόπιν αιτήματος βουλευτών, διερευνώνται ή εκδικάζονται συνολικά επτά υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και ή παρενόχλησης με θύτες αστυνομικούς και θύματα γυναίκες αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, βρίσκεται υπό εκδίκαση σε ποινικό δικαστήριο υπόθεση από το 2020. Παράλληλα, από το 2023 διερευνάται ποινική υπόθεση για τα ίδια αδικήματα εναντίον αστυνομικού, με θύμα και πάλι μέλος της Αστυνομίας. Πέραν των ποινικών υποθέσεων, ενώπιον των Πειθαρχικών Σωμάτων της Αστυνομίας βρίσκεται μια υπόθεση για σεξουαλική παρενόχληση. Η εν λόγω υπόθεση εκδικάζεται από το 2020! Παράλληλα, άλλες τέσσερις υποθέσεις για τα ίδια αδικήματα διερευνώνται από το 2023 με εμπλεκόμενους αστυνομικούς και θύματα γυναίκες αστυνομικούς.

Υποθέσεις με θύματα πολίτες

Με βάση, πάντα, τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, άλλοι επτά αστυνομικοί διώκονται ποινικά με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης εναντίον πολιτών. Οι πέντε από τις υποθέσεις τελούν υπό εκδίκαση από το 2022 και οι υπόλοιπες δυο, από το 2023.

Πρόσθετα, κατά το έτος 2022 επιβλήθηκε σε έναν αστυνομικό η πειθαρχική ποινή της αυστηρής επίπληξης για παρενόχληση πολίτη, ενώ τελούν υπό εκδίκαση στα πειθαρχικά σώματα της Αστυνομίας άλλες τέσσερις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης με θύτες αστυνομικούς και θύματα πολίτες. Κατά το έτος 2023 παραπέμφθηκαν στα πειθαρχικά σώματα της Αστυνομίας άλλοι δυο αστυνομικοί με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι εν λόγω υποθέσεις βρίσκονται υπό εκδίκαση.

Νέο πειθαρχικό αδίκημα

Στη σημερινή ατζέντα της Επιτροπής Νομικών της Βουλής περιλαμβάνονται για συζήτηση οι τροποποιητικοί Κανονισμοί που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό τη δημιουργία δυο νέων αδικημάτων στους Πειθαρχικούς Κώδικες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στον χώρο εργασίας. Με βάση τους υφιστάμενους Πειθαρχικούς Κώδικες, η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση εμπίπτουν στα αδικήματα της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Η προτεινόμενη τροποποίηση των πειθαρχικών κανονισμών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής δεν αποσκοπεί στην κάλυψη οποιουδήποτε νομοθετικού κενού. Οι πειθαρχικοί κώδικες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα λεπτομερείς. Η επιλήψιμη αυτή συμπεριφορά δύναται να κρίνεται σήμερα με βάση τους υφιστάμενους πειθαρχικούς κανονισμούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ως παράνομη άσκηση εξουσίας και ανάρμοστη συμπεριφορά. Όμως, με την προτεινόμενη τροποποίηση μετατρέπεται σε διακριτό και συγκεκριμένο πειθαρχικό αδίκημα και τονίζεται ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Με βάση τους προτεινόμενους Κανονισμούς:

«Παρενόχληση» σημαίνει ανεπιθύμητη από τον αποδέκτη της συμπεριφορά σχετιζόμενη με το φύλο ενός προσώπου, η οποία έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως όταν δημιουργεί ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή επιθετικό περιβάλλον.

«Σεξουαλική παρενόχληση» σημαίνει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη από τον αποδέκτη της συμπεριφορά σεξουαλικής φύσεως, που εκφράζεται λόγω ή έργω και έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως όταν δημιουργεί ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή επιθετικό περιβάλλον, κατά την απασχόληση ή την επαγγελματική εκπαίδευση ή κατάρτιση ή κατά την πρόσβαση σε απασχόληση ή επαγγελματική εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Nα διώκονται ποινικά και να απολύονται

Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικών της Συντεχνίας Ισότητα Νίκος Λοϊζίδης, με χθεσινές του δηλώσεις στον «Π», εξήγησε ότι στους υφιστάμενους πειθαρχικούς Κανονισμούς υπάρχει το αδίκημα της ανάρμοστης συμπεριφοράς το οποίο, μεταξύ άλλων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για συμπεριφορές που παραπέμπουν σε παρενόχληση ή σε σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, συνάδελφός του απολύθηκε πριν από τρία χρόνια από το Σώμα, μετά από πειθαρχική διαδικασία εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Προσθέτοντας, παράλληλα, ότι οι προτεινόμενοι Κανονισμοί θα δημιουργήσουν προβλήματα για δυο, κυρίως, λόγους:

1 Δίδεται η διακριτική ευχέρεια στον αρχηγό της Αστυνομίας και στον γενικό εισαγγελέα να αποφασίζουν, όταν το συγκεκριμένο αδίκημα διαπράττεται από μέλη της Αστυνομίας, την πειθαρχική αντί την ποινική δίωξή τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί που διέπραξαν ένα τόσο σοβαρό ποινικό αδίκημα για το οποίο, μάλιστα, θα βρεθούν στη Φυλακή σε περίπτωση καταδίκης, θα μπορούν να διώκονται μόνο πειθαρχικά και να τιμωρούνται με ποινές - χάδι.

2 Θα υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο, μετά την ποινική καταδίκη για σεξουαλική παρενόχληση, το μέλος της Αστυνομίας να αθωωθεί ενώπιον Πειθαρχικής Επιτροπής λόγω του ότι έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί για το ίδιο ακριβώς αδίκημα.

Όπως υπέδειξε στον «Π» ο κ. Λοϊζίδης, εάν μέλος της Αστυνομίας καταδικαστεί ποινικά για το αδίκημα της παρενόχλησης ή της σεξουαλικής παρενόχλησης δυνάμει των προνοιών του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου, θα μπορεί να διωχθεί και πειθαρχικά στη συνέχεια για ανάρμοστη συμπεριφορά. Λόγω της σοβαρότητας της ποινικά κολάσιμης συμπεριφοράς, ο αρχηγός της Αστυνομίας μπορεί να παραπέμψει το υπό κατηγορία μέλος ενώπιον της Τριμελούς Πειθαρχικής Επιτροπής, που εκδικάζει τα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, η οποία δύναται να επιβάλει την ποινή της απόλυσης ή του εξαναγκασμού σε παραίτηση. «Συνεπώς, δεν θα πρέπει με μία λανθασμένη τροποποίηση στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, μέλη της Αστυνομίας που αποδεδειγμένα έχουν προβεί σε τέτοιου είδους ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές, όπως είναι η σεξουαλική παρενόχληση, να τιμωρούνται μόνο πειθαρχικά και όχι ποινικά», υπέδειξε στον «Π» ο κ. Λοϊζίδης. Τονίζοντας, παράλληλα, τα εξής: «Ως συντεχνία, θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε συνάδελφος, ανεξαρτήτως βαθμού, κριθεί ένοχος σε ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, δεν έχει θέση στα Σώματα Ασφαλείας».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Eurostat: Πτώση στις τιμές αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ -Τι συμβαίνει στην Κύπρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Πτώση στις τιμές αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ -Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Eurostat: Πτώση στις τιμές αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ -Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Παραδόθηκε και συνελήφθη ο φερόμενος δράστης του φόνου στην Ορμήδεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδόθηκε και συνελήφθη ο φερόμενος δράστης του φόνου στην Ορμήδεια

Παραδόθηκε και συνελήφθη ο φερόμενος δράστης του φόνου στην Ορμήδεια

Ο 52χρονος Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης το θύμα του φονικού στην Ορμήδεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο 52χρονος Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης το θύμα του φονικού στην Ορμήδεια

Ο 52χρονος Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης το θύμα του φονικού στην Ορμήδεια

Ένταλμα σύλληψης για Γερμανό που διαμένει στα κατεχόμενα για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
ΚΥΠΡΟΣ

Ένταλμα σύλληψης για Γερμανό που διαμένει στα κατεχόμενα για σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Ένταλμα σύλληψης για Γερμανό που διαμένει στα κατεχόμενα για σφετερισμό ε/κ περιουσιών

SPIEGEL: Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο;
ΚΟΣΜΟΣ

SPIEGEL: Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο;

SPIEGEL: Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο;