ΑΚΕΛ: Ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση εξαγγελιών για στεγαστική πολιτική - Ποια μέτρα προτείνει

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 16.5.2024
ΑΚΕΛ: Ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση εξαγγελιών για στεγαστική πολιτική - Ποια μέτρα προτείνει
Το κατασκευαστικό κόστος και κατ’ επέκταση οι τιμές απόκτησης κύριας κατοικίας αυξάνεται διαρκώς

Στην καθυστέρηση που παρατηρείται σε ό,τι αφορά την υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής εστίασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καθυστέρηση συντηρεί και επιτείνει τα προβλήματα. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μαζί με ομάδα στελεχών του κόμματος (Νίκος Κέττηρος-βουλευτής Αμμοχώστου, Χάρης Πολυκάρπου-επικεφαλής τομέα οικονομικών ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα-επικεφαλής τομέα κοινωνικών θεμάτων ΑΚΕΛ, Μαρία Ιωαννίδου-επικεφαλής τομέα οικογενειακής πολιτικής ΑΚΕΛ), παρέθεσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Λευκωσίας για τη στεγαστική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως οκτώ μήνες μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

 • Η αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων παρόλο που τέθηκε σε άμεση ισχύ δεν απέδωσε όπως αναμενόταν.
 • Το σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» δεν εφαρμόστηκε ακόμα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι η εφαρμογή του θα ξεκινούσε από τον περασμένο Γενάρη.
 • Το σχέδιο «Κτίσιμο για Ενοικίαση» (Build to Rent) ακόμα εκκρεμεί αφού δεν έγιναν οι απαραίτητες μελέτες για τα κατασκευαστικά σχέδια.
 • Το σχέδιο «Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες» παρουσιάζει μηδενική εξέλιξη.
 • Το σχέδιο «Στεγαστικής Επιδότησης Νεαρών Ζευγαριών» δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή
 • Τα σχέδια του ΚΟΑΓ για παραγωγή προσιτής στέγης είναι πολύ περιορισμένα και δεν προβλέπεται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σύντομα.
 • Τα σχέδια για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ενώ παλαιότερα ξεκινούσαν να εφαρμόζονται τον Μάρτη, αναστάλθηκαν για τον Μάιο.
 • Το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» για τις προσφυγικές πολυκατοικίες παρουσιάζει καθυστερήσεις, όπως επίσης και το σχέδιο αναδόμησης προσφυγικών πολυκατοικιών.

Παράλληλα, σημείωσε, τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα: Και ως τέτοια ανέφερε το κόστος δανεισμού, που είναι, όπως είπε, στα ύψη. Δεν υπάρχουν επιλογές βιώσιμης χρηματοδότησης, πρόβλημα που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα χιλιάδες νεαρά ζευγάρια. Το κατασκευαστικό κόστος και κατ’ επέκταση οι τιμές απόκτησης κύριας κατοικίας αυξάνεται διαρκώς. Μοιραία καταγράφεται τεράστια ζήτηση για ενοικίαση, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος και στην ενοικίαση.

Για όλους αυτούς τους λόγους επείγει η εφαρμογή άλλων, υλοποιήσιμων μέτρων. Και το ΑΚΕΛ προτείνει:

Πρώτο: Σύσταση Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα που θα έχει τη συνολικότερη ευθύνη χάραξης πολιτικής στο ζήτημα της Στέγης. Ο ρόλος του θα είναι να συντονίζει όλα τα στεγαστικά προγράμματα, να ελέγχει την πορεία υλοποίησης τους, ν’ αξιολογεί τα αποτελέσματά τους και να ρυθμίζει τη στόχευση των προτεραιοτήτων του κράτους.

Δεύτερο: Δημιουργία φορέα χρηματοδότησης με τη συνδρομή του κράτους στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων έτσι ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα απόκτησης στέγης από τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, από τη στιγμή που το 2017 μετατράπηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σε τράπεζα, δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο.

Τρίτο: Ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας από το Κράτος για αύξηση του οικιστικού αποθέματος.

Αν η κυβέρνηση δεν δώσει απάντηση σε αυτά τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα, δεν θα μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής που να έχει στο επίκεντρο της τα εξής μέτρα:

 1. Μετατροπή του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης σε κεντρικό φορέα της κρατικής πολιτικής για θέματα στέγασης.
 2. Επαναφορά του κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης και ενδυνάμωση του έτσι ώστε να λειτουργεί ως φορέας χρηματοδότησης για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
 3. Αξιοποίηση κρατικής γης ή άλλης δημόσιας γης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση προσιτών κατοικιών, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, παράλληλα με την απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες .
 4. Συμπερίληψη της κοινωνικής κατοικίας στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 5. Κάλυψη του κόστους δανεισμού για νέα και υφιστάμενα δάνεια μέσα από σχέδια επιδότησης επιτοκίου. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποβάλλει πρόταση Νόμου στη Βουλή για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και τα έσοδα που θα προκύψουν να αξιοποιηθούν και για την επιδότηση επιτοκίου.
 6. Ταχεία υλοποίηση των κινήτρων που παραχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για αύξηση του αποθέματος προσιτής στέγης.

«Σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε με ιδέες και προτάσεις καταθέτουμε σήμερα και την έρευνα που ζήτησαν βουλευτές μας από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές υπηρεσίες με θέμα τα Σχέδια Κοινωνικής Στέγης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ευρήματά της είναι αρκετά ενδιαφέροντα και αν η Κυβέρνηση θελήσει, μπορεί να εντοπίσει χρήσιμα παραδείγματα και ιδέες από την πρακτική άλλων χωρών.

Υπάρχει για παράδειγμα το καινοτόμο μοντέλο της Αυστρίας που ενώνει τις προσπάθειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ανάλογη σύμπραξη παρατηρείται και στην Ισπανία. Υπάρχουν τα παραδείγματα χωρών όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στα Προγράμματα Κοινωνικής Στέγασης, καθώς και χώρες που έχουν διευρύνει τα κριτήρια πρόσβασης στην κοινωνική στέγαση πέραν από το εισόδημα, στην ηλικία και στις οικογενειακές συνθήκες. Στην έρευνα περιλαμβάνονται και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την χρηματοδότηση της στεγαστικής πολιτικής η οποία εν πολλοίς παρέχεται από τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς αλλά υπάρχουν και κράτη όπου οι πόροι προέρχονται από τα έσοδα που εισπράττονται από πωλήσεις ακινήτων και ενοίκια.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η στεγαστική κρίση ταλαιπωρούν ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Χρειάζεται να υπάρξει πραγματική βούληση και συγκεκριμένες πολιτικές.

Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες έτσι ώστε η στέγη να παραμείνει δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Το σχέδιο «Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες» παρουσιάζει μηδενική εξέλιξη, το σχέδιο «Στεγαστικής Επιδότησης Νεαρών Ζευγαριών» δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή και τα σχέδια του ΚΟΑΓ για παραγωγή προσιτής στέγης είναι πολύ περιορισμένα και δεν προβλέπεται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σύντομα. Επίσης ανέφερε ότι τα σχέδια για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ενώ παλαιότερα ξεκινούσαν να εφαρμόζονται τον Μάρτη, αναστάλθηκαν για τον Μάιο και το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» για τις προσφυγικές πολυκατοικίες παρουσιάζει καθυστερήσεις, όπως επίσης και το σχέδιο αναδόμησης προσφυγικών πολυκατοικιών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως «την ίδια στιγμή, τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, με το κόστος δανεισμού να είναι στα ύψη, τις επιλογές βιώσιμης χρηματοδότησης να μην υπάρχουν, πρόβλημα που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα χιλιάδες νεαρά ζευγάρια, το κατασκευαστικό κόστος και κατ’ επέκταση τις τιμές απόκτησης κύριας κατοικίας να αυξάνεται διαρκώς και όλα αυτά να έχουν σαν αποτέλεσμα να καταγράφεται τεράστια ζήτηση για ενοικίαση, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος και στην ενοικίαση».

Για όλους αυτούς τους λόγους «επείγει η εφαρμογή άλλων, υλοποιήσιμων μέτρων», εξήγησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Μέτρων όπως η Σύσταση Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα που θα έχει τη συνολικότερη ευθύνη χάραξης πολιτικής στο ζήτημα της Στέγη και με ρόλο να συντονίζει όλα τα στεγαστικά προγράμματα, να ελέγχει την πορεία υλοποίησης τους, ν’ αξιολογεί τα αποτελέσματά τους και να ρυθμίζει τη στόχευση των προτεραιοτήτων του κράτους, η δημιουργία φορέα χρηματοδότησης με τη συνδρομή του κράτους στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων έτσι ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα απόκτησης στέγης από τα μικρομεσαία νοικοκυριά και η ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας από το Κράτος για αύξηση του οικιστικού αποθέματος.

Μάλιστα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως αν η Κυβέρνηση δεν δώσει απάντηση σε αυτά τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα, δεν θα μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά του το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής που να έχει στο επίκεντρο μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα.

Μέτρα όπως, η μετατροπή του ΚΟΑΓ σε κεντρικό φορέα της κρατικής πολιτικής για θέματα στέγασης, η επαναφορά του κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης και ενδυνάμωση του έτσι ώστε να λειτουργεί ως φορέας χρηματοδότησης για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και η αξιοποίηση κρατικής γης ή άλλης δημόσιας γης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση προσιτών κατοικιών, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, παράλληλα με την απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.

Επίσης η συμπερίληψη της κοινωνικής κατοικίας στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η κάλυψη του κόστους δανεισμού για νέα και υφιστάμενα δάνεια μέσα από σχέδια επιδότησης επιτοκίου (το ΑΚΕΛ έχει υποβάλει πρόταση Νόμου στη Βουλή για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και τα έσοδα που θα προκύψουν να αξιοποιηθούν και για την επιδότηση επιτοκίου) και τέλος η ταχεία υλοποίηση των κινήτρων που παραχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για αύξηση του αποθέματος προσιτής στέγης.

Έρευνα για τα Σχέδια Κοινωνικής Στέγης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε επίσης έρευνα που ετοίμασαν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές υπηρεσίες μετά από σχετικό αίτημα βουλευτών του ΑΚΕΛ, με θέμα τα Σχέδια Κοινωνικής Στέγης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου υπάρχει για παράδειγμα το καινοτόμο μοντέλο της Αυστρίας που ενώνει τις προσπάθειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ανάλογη σύμπραξη παρατηρείται και στην Ισπανία. Υπάρχουν επίσης, εξήγησε, τα παραδείγματα χωρών όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στα Προγράμματα Κοινωνικής Στέγασης, καθώς και χώρες που έχουν διευρύνει τα κριτήρια πρόσβασης στην κοινωνική στέγαση πέραν από το εισόδημα, στην ηλικία και στις οικογενειακές συνθήκες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε τέλος ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η στεγαστική κρίση ταλαιπωρούν ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να υπάρξει πραγματική βούληση και συγκεκριμένες πολιτικές» και διαβεβαιώνοντας ότι το ΑΚΕΛ «θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες έτσι ώστε η στέγη να παραμείνει δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έκθεση Επιτρόπου Διοίκησης για Υφυπουργείο Πρόνοιας : Αιτήματα σε εκκρεμότητα από τις αρχές του 2020
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση Επιτρόπου Διοίκησης για Υφυπουργείο Πρόνοιας : Αιτήματα σε εκκρεμότητα από τις αρχές του 2020

Έκθεση Επιτρόπου Διοίκησης για Υφυπουργείο Πρόνοιας : Αιτήματα σε εκκρεμότητα από τις αρχές του 2020

Γιούνγκερ για Κυπριακό και Κραν Μοντανά: «Ο νότος του νησιού ήταν το κύριο πρόβλημα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνγκερ για Κυπριακό και Κραν Μοντανά: «Ο νότος του νησιού ήταν το κύριο πρόβλημα»

Γιούνγκερ για Κυπριακό και Κραν Μοντανά: «Ο νότος του νησιού ήταν το κύριο πρόβλημα»

Εκτός πλατό debate: Νικολαΐδης και Αρμεύτης ψηλώνουν τους τόνους δέκα μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός πλατό debate: Νικολαΐδης και Αρμεύτης ψηλώνουν τους τόνους δέκα μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές

Εκτός πλατό debate: Νικολαΐδης και Αρμεύτης ψηλώνουν τους τόνους δέκα μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές

Πάφος/Δημοτικές εκλογές- Ο Εύρος Λοϊζίδης απαντά στον Φαίδωνα: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάφος/Δημοτικές εκλογές- Ο Εύρος Λοϊζίδης απαντά στον Φαίδωνα: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Πάφος/Δημοτικές εκλογές- Ο Εύρος Λοϊζίδης απαντά στον Φαίδωνα: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Φαίδωνας Φαίδωνος: Με δωροκουπόνια υπεραγοράς και μετρητά σε φακέλους επιτελείο προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους
ΚΥΠΡΟΣ

Φαίδωνας Φαίδωνος: Με δωροκουπόνια υπεραγοράς και μετρητά σε φακέλους επιτελείο προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους

Φαίδωνας Φαίδωνος: Με δωροκουπόνια υπεραγοράς και μετρητά σε φακέλους επιτελείο προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους