«Γκαλερί» ξεπλύματος εκατομμυρίων στη Λεμεσό – Πως λειτουργούσε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 15.3.2024
«Γκαλερί» ξεπλύματος εκατομμυρίων στη Λεμεσό – Πως λειτουργούσε
Ενώπιον μίας υπόθεσης με τεράστιες διαστάσεις βρίσκονται οι ανακριτές του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού

Έστησαν επιχείρηση ξεπλύματος πολλών εκατομμυρίων με βιτρίνα γκαλερί, 20 εστιατόρια, κρυπτονομίσματα και αγορά κατοικίας… Μια υπόθεση με μεγάλες προεκτάσεις που απασχολεί την κοινή γνώμη. Η παράδοση γινόταν δια μέσου συνεννόησης μέσω Telegram με κωδικούς ασφαλείας. «Έσοδα» από τα εστιατόριά του λέει ο 41χρονος, ενώ με το μισό εκατομμύριο και βάλε που εντοπίστηκε «θα αγόραζε κατοικία».

Ενώπιον μίας υπόθεσης με τεράστιες διαστάσεις βρίσκονται οι ανακριτές του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού. Τελικά… δεν ήταν μόνο γκαλερί το υποστατικό που λειτουργούσε ουσιαστικά ως βιτρίνα για πρόσωπα που ήθελαν να ξεπλένουν χρήματα στη Λεμεσό. Ο 41χρονος συνιδιοκτήτης της γκαλερί, φέρεται να είχε στήσει μία καλοστημένη επιχείρηση, εξυπηρετώντας διάφορα πρόσωπα και λαμβάνοντας ποσοστά ως προμήθεια. Ο 2ος ύποπτος φαίνεται να είχε ρόλο μεσάζοντα και διανομέα.

Και οι δύο έχουν τεθεί υπό 7ήμερη κράτηση, με τον 41χρονο να αρνείται τα πάντα και να επιμένει ότι τα χρήματα είναι μεν δικά του, αλλά προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες του. Πιο περιορισμένος ο ρόλος του 34χρονου, ενώ στην καλοστημένη αυτή «επιχείρηση» υπήρχαν οδηγοί και φρουροί ασφαλείας που συνόδευαν τις μεταφορές των χρημάτων. Ο 41χρονος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο Δικαστήριο και ζήτησε να μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική για περίθαλψη, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα έξοδα.

Το βαν με το «συνεργείο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 Μαρτίου έφτασε στην Αστυνομία πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω γκαλερί στο κέντρο της Λεμεσού λειτουργούσε παράνομα ως βιτρίνα ξεπλύματος χρήματος, διακινώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Η ίδια πληροφορία, ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης του υποστατικού μαζί με άλλους ομοεθνείς του, παραλάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά από μεγαλοεπιχειρηματίες και τους επέστρεφαν ανάλογα ποσά σε ευρώ ή άλλο συνάλλαγμα αφού πρώτα κρατούσαν σημαντικό κομμάτι ως προμήθεια. Η «επιχειρηματική δράση» τους ήταν διαδομένη στους κύκλους προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ η «μπίζνα» λειτουργούσε για τον σκοπό αυτό καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, όχι μόνο στο χώρο της γκαλερί, αλλά όπου ήθελε ο «πελάτης». Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένο βαν, στο οποίο υπήρχε και μηχανή που μετρούσε χρήματα! Στο βαν, εκτός από τον οδηγό υπήρχε «ειδικό συνεργείο» με πρόσωπο για τις μετατροπές αλλά και φρουρό ασφαλείας, όλοι από τη Ρωσία.

«Απλά μεταφορέας»

Η δήθεν γκαλερί τέθηκε υπό παρακολούθηση και χθες αποφασίστηκε να γίνει η επιχείρηση των αρχών. Περίπου στις 15:10 το μεσημέρι της Τετάρτης (μία μέρα πριν την επιχείρηση), ένα πρόσωπο θεάθηκε να κατεβαίνει από όχημα και να μπαίνει στο υποστατικό-γκαλερί, κρατώντας δύο μικρές τσάντες πλάτης, μένοντας εκεί για 2-3 λεπτά, όπου και αποχώρησε χωρίς τις τσάντες. Χθες, ο 41χρονος πρώτος ύποπτος, εντοπίστηκε να βγαίνει από την γκαλερί και να περιμένει κάποιον, την ίδια ώρα, βγήκε από την γκαλερί ο 34χρονος ύποπτος, όταν και ανακόπηκε από την Αστυνομία και σε ένα πρώτο έλεγχο εντοπίστηκαν στην κατοχή του 10 000 ευρώ εντός φακέλου. Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν είναι δικά του τα χρήματα» και ακολούθως σε περαιτέρω έλεγχο, εντοπίστηκαν εντός της τσάντας του 17 φάκελοι με μετρητά, συνολικού ύψους 161.425 ευρώ! Αφού μεταφέρθηκε στην ΑΔΕ Λεμεσού, είπε ότι τα χρήματα δεν του ανήκουν και είναι του εργοδότη του, δηλαδή του 41χρονου συνιδιοκτήτη της γκαλερί και πως αυτός απλά κάνει το μεταφορέα και παραδίδει φακέλους σε σημεία που του υποδεικνύει ο 41χρονος.

7 φορές σε ένα μήνα!

Ανακρινόμενος ο 34χρονος, ανέφερε ότι το 2022, βρήκε μέσω Telegram μια αγγελία για άτομα που ήθελαν να ανταλλάζουν δολάρια σε ευρώ και ανάποδα, λαμβάνοντας προμήθεια. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, εντόπιζε τα πρόσωπα αυτά και ενεργούσε ο μεσάζων εισπράττοντας σχετική προμήθεια. Η διαδικασία που ακολουθούσε ήταν να παραλαμβάνει τα χρήματα από τα ένα πρόσωπο και στη συνέχεια λάμβανε κωδικό μέσω Telegram, προκειμένου να μεταβεί σε συγκεκριμένη διεύθυνση που του έλεγε ο «πελάτης» και να παραδώσει το φάκελο, αφού του γνωστοποιούσαν τον κωδικό για ασφάλεια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στις 14/03/2024, έλαβε μήνυμα για να μεταβεί στην εν λόγω γκαλερί, εκεί όπου συνάντησε Ρώσο άνδρα που του συστήθηκε με ψευδώνυμο (41χρονος ύποπτος). Το εν λόγω πρόσωπο, του παρέδωσε τους φακέλους κλειστούς και σφραγισμένους, ενώ έξω έγραφαν τα χρήματα που περιέχουν και έναν κωδικό. Μετά, του εξήγησε ότι τη διανομή θα την έκανε με βαν που ήταν σταθμευμένο έξω από την γκαλερί. Ο 34χρονος, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο του παρέδωσε φακέλους για να κάνει τη διανομή άλλες επτά φορές τον τελευταίο μήνα!

Η έρευνα στην γκαλερί

Σε έρευνα που έγινε χθες βράδυ στην γκαλερί, εντοπίστηκαν πράματα και θάματα. Στα δύο χρηματοκιβώτια καταμετρήθηκαν συνολικά 706 300 ευρώ, 22.539 δολάρια Αμερικής και 1375 στερλίνες Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, παραλήφθηκαν ως τεκμήρια δύο μηχανές μετρήματος χαρτονομισμάτων, ένας φορητός υπολογιστής, το κινητό του τηλέφωνο, διάφοροι φάκελοι καθώς και η κάρτα μνήμης από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Ο 41χρονος ανέφερε ότι τα «τα χρήματα μου είναι όλα νόμιμα» και πως προέρχονται από τις εργασίες των εταιρειών του και άλλες δραστηριότητες του. Πρόσθετε ότι το μισό εκατομμύριο θα το δώσει για αγορά κατοικίας στην Γερμασόγεια.

Αργότερα, σε ανακριτική κατάθεσή του, είπε μεταξύ άλλων ότι ζει μόνιμα και εργάζεται στην Κύπρο εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι, συνιδιοκτήτης (με Κύπριο επιχειρηματία) σε περίπου 20 εστιατόρια σε Λεμεσό και Λευκωσία, ενώ και κατά 50% μέτοχος στην γκαλερί -όπου το άλλο 50% ανήκει στη γυναίκα του- την οποία και διαχειρίζεται αποκλειστικά εκείνη. Για την παρουσία του στην γκαλερί, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιεί το ανώγειο για το γραφεία συντονισμού των επιχειρήσεων του και έτσι βρίσκεται καθημερινά εκεί. Αρνήθηκε ότι ασχολείται με μεταφορές χρημάτων και ότι τα χρήματα που βρήκε η Αστυνομία είναι νόμιμες εισπράξεις από τα εστιατόρια που διατηρεί, ενώ μέρος των χρημάτων προέρχεται από πώληση κρυπτονομισμάτων. Όπως εξήγησε, πριν από 10-12 χρόνια είχε αγοράσει σε χαμηλή τιμή κρυπτονομίσματα, τα οποία σήμερα αξίζουν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες για τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις εγγραφής τους, παρά μόνο ότι μερικά είναι στο κινητό του και άλλα αλλού.

Σχετικά με τους φακέλους που παρέδωσε στον 2ο ύποπτο, είπε ότι όντως τους έδωσε και αφορούσαν πληρωμές προσώπων για αγορές εξοπλισμού, μισθούς και άλλους λόγους που σχετίζονται με τα 20 εστιατόρια που διαθέτει. Επανέλαβε τον ισχυρισμό για την οικία στη Γερμασόγεια, λέγοντας μάλιστα πως στις 27/03/2024 θα υπέγραφε και το σχετικό συμβόλαιο. ‘Όσον αφορά τις μηχανές μέτρησης χαρτονομισμάτων, ισχυρίστηκε ότι τις έχουν εκεί για να μετρούν ντα χρήματα που εισπράττουν από τις επιχειρήσεις του, ενώ οι φάκελοι ανήκουν στην γκαλερί της γυναίκας του. Στην ανακριτική του κατάθεση, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και επέμενε ότι τα χρήματα που ανευρέθηκαν είναι νόμιμα.

Πολλές έρευνες

Η υπόθεση είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και αναμένεται να χρειαστεί μεγάλο ανακριτικό έργο για να συμπληρωθεί ο φάκελός της. Η Αστυνομία αναμένεται να αιτηθεί με διάταγμα την αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων, ενώ έρευνες αναμένεται να γίνουν και στα 20 εστιατόρια που διαθέτει ο 41χρονος όπως επίσης και στις εργασίες της επίμαχης γκαλερί. Επίσης αναζητούνται πιθανοί συνεργοί αλλά και πρόσωπα που ίσως χρησιμοποιήσαν το «πλυντήριο» για δική τους εξυπηρέτηση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας