Στην αντιμετώπιση του φαινομένου της δημοσιοποίησης εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση, αποσκοπεί πρόταση νόμου, που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Κουκουμάς, όπως εξήγησε ο Βουλευτής. Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε ότι το φαινόμενο μη συναινετικής χρήσης προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου αποκτά τεράστιες διαστάσεις, διεθνώς αλλά και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι την περίοδο 2017-2022 η Αστυνομία δέχτηκε 65 καταγγελίες.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης στην Επιτροπή, ο κ. Κουκουμάς εξήγησε ότι διαπιστώθηκε διάσταση στον τρόπο, που αντιμετωπίζονται από τον νόμο οι άντρες, σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες και τα παιδιά, όσον αφορά τέτοια αδικήματα. Οι γυναίκες θύματα καλύπτονται από τον νόμο για τη βία κατά των γυναικών, όπως έχει προκύψει κάτω από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και τα παιδιά καλύπτονται από νομοθεσία ειδικά για ανήλικους, ενώ για τους άντρες θύματα δεν υπήρχε σχετική ρύθμιση.
Στόχος, όπως είπε ο κ. Κουκουμάς, είναι να συμπεριληφθούν και οι άντρες στις πρόνοιες του νόμου, όπως επίσης να απαλειφθεί η προϋπόθεση για απόδειξη πρόθεσης στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και να μπλοκάρεται άμεσα η πρόσβαση σε τέτοιο υλικό, μόλις διαπιστώνεται ότι έχουν δημοσιοποιηθεί παράνομα προσωπικές εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου.
Κατά την παρουσίαση της πρότασης, ο εισηγητής σημείωσε, ακόμα, ότι προτείνεται να θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας το γεγονός ότι το θύμα είναι γυναίκα. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξήγησε ότι η πρόνοια αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι τα στατιστικά δείχνουν πως το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες και από το γεγονός ότι οι συνέπειες είναι δυσανάλογα μεγάλες όταν το θύμα είναι γυναίκα, λόγω των κοινωνικών αντιλήψεων που επικρατούν.
Εισηγήθηκε, επίσης, να μην γίνεται αναφορά στον όρο εκδικητική πορνογραφία, διευκρινίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρόκειται ούτε για πορνογραφικό υλικό, αλλά ούτε και για αντίδραση με εκδικητικά κίνητρα.
Τη θετική στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση εκπρόσωπος του Υπουργείου, καθώς είναι ένα σοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα. Η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα δεν καθίσταται τόσο αποτελεσματική σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρθηκε, Υπάρχει υποχρέωση για αμεσότητα της Αστυνομίας στην προστασία ευάλωτων προσώπων, λέχθηκε περαιτέρω. Σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει η ποινή όσον αφορά τις γυναίκες θα πρέπει να είναι βαρύτερη, αλλιώς θα εξουδετερωθεί η αξία του νόμου που αφορά στην κακοποίηση γυναικών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Κουκουμάς είπε ότι οι τοποθετήσεις του αρμόδιου Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ήταν πολύ θετικές και εποικοδομητικές. «Προχωράει η νομοτεχνική επεξεργασία και με τις παρατηρήσεις των φορέων που ήταν παρόντες σήμερα, ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να την ψηφίσουμε», πρόσθεσε.
Επεσήμανε, ακόμα, ότι είναι ένα φαινόμενο που καταλήγει στην κοινωνική και ψυχολογική κατάρρευση και κοινωνική εξόντωση του θύματος, αναφέροντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το αδίκημα ονομάζεται διαδικτυακός βιασμός.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.