Το 2001 η Ολλανδία ήταν η πρώτη που κατοχύρωσε νομικά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για την ισότιμη μεταχείριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Έκτοτε δεκάδες ακόμη χώρες στη γηραιά ήπειρο αναγνώρισαν το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών τόσο στον γάμο ή στο σύμφωνο συμβίωσης όσο και στην τεκνοθεσία.
Στη Ελλάδα δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα σε άτομα του ίδιου φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης με τον Νόμο 4356/2015, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στα τέλη του 2015. Έως τότε η Ελλάδα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στις οποίες τα ομόφυλα άτομα δεν είχαν πρόσβαση σε κάποιο είδος επίσημης αναγνώρισης της σχέσης τους.
Τώρα πια άνοιξε επισήμως και η συζήτηση για γάμο και υιοθεσία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανοίξει τα χαρτιά του αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το προωθούμενο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δυνατότητα τεκνοθεσίας, αλλά δεν θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο για την παρένθετη μητέρα.
Αξίζει να δούμε τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της γηραιάς ηπείρου στο infographic που ακολουθεί.
Πηγή: naftemporiki.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.