Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι το σύστημα της κάρτας φιλάθλου και ο τρόπος εφαρμογής του στα κυπριακά γήπεδα είναι διάτρητα. Πώς προκύπτει αυτό; Από τα τέσσερα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα για εμπλοκή τους στα επεισόδια της Κυριακής στον αγώνα Απόλλωνας - Νέα Σαλαμίνα, τουλάχιστον οι δύο δεν εντοπίζονται στο σύστημα της κάρτας φιλάθλου εκείνη τη μέρα, παρόλο που το κλειστό κύκλωμα τους καταγράφει να εμπλέκονται στα επεισόδια! Δηλαδή… το σύστημα λέει ότι δεν ήταν στο γήπεδο, ενώ κάποιοι άλλοι που τοποθετούνται στο γήπεδο ήταν στον καναπέ τους!
Η συνήθης πρακτική
Η Αστυνομία προσπαθώντας να εντοπίσει τους ταραξίες μετά τα επεισόδια ζήτησε από τον διαχειριστή του μητρώου (ΚΟΑ) της κάρτας φιλάθλου να ταυτοποιήσει κάποια πρόσωπα. Από την πλευρά του, ο ΚΟΑ, κατά κανόνα, δεν μπορεί να εντοπίσει τα πρόσωπα με αποτέλεσμα η Αστυνομία να ακολουθεί τη διαδικασία της δημοσιοποίησης φωτογραφιών από αναζητούμενα πρόσωπα.
Στην προκειμένη περίπτωση, μετά από εξασφάλιση μαρτυρίων, η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι σε δύο περιπτώσεις τα άτομα που συνελήφθησαν δεν εντοπίζονται στο μητρώο όσων φιλάθλων πήγαν στο γήπεδο σε εκείνον τον αγώνα. Την ίδια ώρα, μετά τη σύλληψή τους, οι ίδιοι οι οπαδοί παραδέχονται την παρουσία τους στο γήπεδο. Η παραδοχή αυτή φαίνεται πως λύνει και το σοβαρό θέμα, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται να κατηγορηθούν οι συλληφθέντες και για παράνομη είσοδο, δηλαδή χωρίς κάρτα!
Όπως εξήγησε στον «Π» αρμόδιο πρόσωπο, πιθανόν οι συλληφθέντες να έδειξαν στην είσοδο κάρτα φιλάθλου είτε ψεύτικη είτε που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, την ίδια ώρα που εξέδωσαν εισιτήριο με τα στοιχεία άλλου προσώπου ή ακόμα εισήλθαν στο γήπεδο με παιδικό εισιτήριο που δεν καταγράφει στοιχεία. Εκ των πραγμάτων, η αδυναμία αυτή στη λειτουργία του συστήματος, «πετά στα σκουπίδια» την ταυτοποίηση στα γήπεδα αφού όχι μόνο δεν γίνεται πάντα αλλά γίνεται και λανθασμένα. Σημειώνεται ότι, όπως έχει ενημερωθεί ο «Πολίτης», δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται τέτοιο περιστατικό, με την Αστυνομία να καταγράφει αρκετές περιπτώσεις φιλάθλων που μπαίνουν στο γήπεδο χωρίς να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος ταυτοποίησης των στοιχείων τους. Το ζήτημα δεν εμπίπτει ωστόσο στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας αλλά είναι αποκλειστική ευθύνη των επιτηρητών των γηπέδων, οι οποίοι από την πλευρά τους τονίζουν ότι «δεν μπορούν να ξέρουν ποιος είναι ποιος στην είσοδο».
Τελικά χρειάζεται;
Το θέμα πάντως προβληματίζει τις αρχές οι οποίες ψάχνουν να βρουν λύσεις, ενώ αρκετοί απορούν αν έχει νόημα να συνεχίζει η λειτουργία της κάρτας φιλάθλου όταν εκ των πραγμάτων παρουσιάζει τεράστια κενά και αδυναμίες. Πάντως, στο νέο πακέτο μέτρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης η εμπλοκή της Αστυνομίας στα γήπεδα αυξάνεται, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.