Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν ιατρεία εντός του ΓεΣΥ για να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ, αναμένει από το Υπουργείο Υγείας ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Το θέμα με τα ιατρεία εντός ΓεΣΥ τα οποία δεν είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ συζητιέται εδώ και καιρό, με τους οργανωμένους ασθενείς και την επίτροπο Διοικήσεως να φωνάζουν για διάκριση εις βάρος ομάδας δικαιούχων του συστήματος. Ο ΟΑΥ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Π» η διευθύντρια του οργανισμού Μαρία Κυθραιώτου, έχει προβεί στις απαραίτητες αλλαγές όσον αφορά τις συμβάσεις που υπογράφουν οι γιατροί, στις οποίες θα αναγράφεται ότι οι συμβαλλόμενοι με τον οργανισμό οφείλουν να πληρούν τα κριτήρια του Υπουργείου Υγείας, για το θέμα της πρόσβασης των ΑμεΑ. «Εμείς έχουμε ετοιμάσει τις συμβάσεις και αναμένουμε τώρα το Υπουργείο Υγείας να καθορίσει τα κριτήρια» ανέφερε η κ. Κυθραιώτου, υπογραμμίζοντας ότι αφού οριστικοποιηθούν τα κριτήρια θα δοθεί στους παρόχους, υφιστάμενους και νέους, ένα εύλογο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να προετοιμαστούν.
Θέμα ασφάλειας και αξιοπρέπειας
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μπαίνει σιγά-σιγά το νερό στο αυλάκι, ο πρόεδρος της Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.) Δημήτρης Λαμπριανίδης, σημείωσε ότι αν δεν παρέμβαινε η επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, ο ΟΑΥ αυτή τη στιγμή θα συνέχιζε να κάνει διάκριση εις βάρος ομάδας ασφαλιζομένων του. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν μπορεί ο ΟΑΥ να συμβάλλεται με πάροχο, είτε μιλάμε για νοσηλευτήριο είτε για ιδιώτη γιατρό, ο οποίος δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε ΑμεΑ. «Όταν λέμε να παρέχει υπηρεσίες σε ΑμεΑ δεν εννοούμε απλά το να είναι προσβάσιμο το κτήριο, το οποίο δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς έχουμε δει ιατρεία να στεγάζονται σε πολυκατοικίες παλιές που δεν έχουν ράμπες και ανελκυστήρες, αλλά και ο εξοπλισμός να είναι προσβάσιμος. Να υπάρχει ειδικό κρεβάτι, ειδική καρέκλα για ακτινογραφίες και εξετάσεις όπως μαστογραφίες. Εδώ οφείλουμε να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ προχώρησε πρόσφατα στην αγορά ειδικής καρέκλας για μαστογραφίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, κάτι το οποίο ελπίζουμε να δούμε και στα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτήρια.
Η κίνηση αυτή του ΟΚΥπΥ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ωστόσο δεν θα έπρεπε να είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε παρόχου το αν θα παρέχει τα στοιχειώδη σε ΑμεΑ και δικαιούχους με κινητικά προβλήματα. Είναι θέμα ασφάλειας αλλά και αξιοπρέπειας. Είναι προσβλητικό το να πηγαίνεις σε ένα ιατρείο ή σε ένα ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και για να κάνεις την εξέταση που χρειάζεται να πρέπει να σε σηκώσουν στα χέρια, για να σε μεταφέρουν από τον ένα όροφο στον άλλο, επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μεταφερθείς στον χώρο της εξέτασης», δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο είναι προσβλητικό τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας που έχουμε.
Μιλώντας για το θέμα του ποιος θα ελέγχει τα κριτήρια, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ εξήγησε ότι αυτό είναι δουλειά του Υπουργείου Υγείας, το οποίο έτσι και αλλιώς οφείλει να συμπεριλάβει τα κριτήρια αυτά και στο τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα νοσηλευτήρια (περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων) και σε άλλα νομοσχέδια που βρίσκονται στα σκαριά, όπως αυτό για τα ιατρεία και τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.
Η έκθεση της επιτρόπου
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Μαρτίου 2023, η επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σε έκθεσή της υπέδειξε προς τον ΟΑΥ ότι πρέπει να προβεί στην υποβολή όρων και προϋποθέσεων στα συμβεβλημένα με αυτό ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για την άρση της διάκρισης και της άνισης μεταχείρισης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες ένεκα της ανεπαρκούς πρόσβασής τους σε υπηρεσίες και παρόχους υγείας που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ. Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο ΟΑΥ «δεν έχει διακριτική ευχέρεια, αλλά υποχρέωση να επιβάλει όρους στους παρόχους υγείας για προσβασιμότητα των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων στα ΑμεΑ με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους (Σύμβαση του ΟΗΕ) αλλά και την εθνική νομοθεσία, που δεσμεύουν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα». Η επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι «σύμφωνα με τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο, όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς οποιαδήποτε διάκριση, λόγω, μεταξύ άλλων, αναπηρίας».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.