Το κράτος θα πρέπει να τερματίσει «ισχύουσες παρωχημένες πρακτικές» που στιγματίζουν τα άτομα με αναπηρίες, αναφέρει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, ως Ανεξάρτητος Μηχανισμός Προώθησης, Προστασίας και Παρακολούθησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η διενέργεια εράνων βρίσκει κάθετα αντίθετο σύσσωμο το αναπηρικό κίνημά «και αυτό θα πρέπει να τύχει σεβασμού» λέει σε τοποθέτησή της.
Ακόμη, λέει ότι το κράτος δεν θα πρέπει να αποφασίζει εκ μέρους των ατόμων με αναπηρίες αλλά να τα συμπεριλαμβάνει σε όλα τα στάδια του διαλόγου για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων τους.
Η κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη λέει ότι αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο βιώνουν κάποια μορφής αναπηρία, με επακόλουθο να υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς από τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες αποκλειστικά και μόνο ένεκα της αναπηρίας τους, είναι προφανές ότι η ευθύνη εκάστου κράτους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Η Επίτροπος αναφέρει πως η σημερινή ημέρα θα πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι τα άτομα με αναπηρίες, όχι μόνο έχουν δικαιώματα σε ίση βάση με τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους, αλλά και ότι τα εν λόγω δικαιώματα θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού.
«Στο δε πλαίσιο της διασφάλισης και υλοποίησης των εν λόγω δικαιωμάτων, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων ζητημάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες, η φωνή και οι απόψεις των ατόμων με αναπηρίες θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να προσμετρώνται κατά τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων ή κατά την υλοποίηση πολιτικών και πρακτικών σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες», προσθέτει.
Σημειώνει, ειδικότερα, ότι το κράτος δεν θα πρέπει να αποφασίζει εκ μέρους των ατόμων με αναπηρίες αλλά να συμπεριλαμβάνει τα ίδια τα άτομα ή/και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις ως ισότιμους εταίρους σε όλα τα στάδια του διαλόγου και των διαβουλεύσεων για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων τους, χωρίς να τα αποκλείει και απλώς να θέτει ενώπιόν τους προειλημμένες αποφάσεις.
«Επιπρόσθετα, το κράτος θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να απέχει, αλλά και να τερματίσει ισχύουσες παρωχημένες πρακτικές που στιγματίζουν τα άτομα με αναπηρίες ως ανθρώπους που επιζητούν τη συμπόνοια και τη φιλανθρωπία. Η διενέργεια εράνων ή οποιωνδήποτε άλλων ενεργειών συλλογής υλικών αγαθών για τα άτομα με αναπηρίες, βρίσκει κάθετα αντίθετο σύσσωμο το αναπηρικό κίνημά, και αυτό θα πρέπει να τύχει σεβασμού», προσθέτει.
Αντίθετα, δε, αναφέρει η Επίτροπος, το κράτος θα πρέπει να προωθήσει την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, όπως αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση, για την προαγωγή του σεβασμού της αξιοπρέπειας τους και την ισότιμη μεταχείριση τους σε όλους τους τομείς.
ΑΚΕΛ: Παραμένει ακόμα ζητούμενο η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης ΟΗΕ
Για άλλη μια χρονιά, η Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία βρίσκει τον τόπο μας ενώπιον μιας αδιαμφισβήτητης διαπίστωσης: η πλήρης απόλαυση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ όπως αυτά καθορίζονται στην σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ, αποτελεί ακόμα ζητούμενο και όχι πραγματικότητα, τονίζει το ΑΚΕΛ σε μήνυμά του με αφορμή την σημερινή ημέρα
«Ο ΟΗΕ προέβη σε δεκάδες αρνητικές παρατηρήσεις προς την Κύπρο για την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης. Επιπρόσθετα η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τις δαπάνες για τα ΑμεΑ. Την ίδια ώρα, η χώρα μας δεν έχει ούτε εξειδικευμένη νομοθεσία ούτε ένα ολοκληρωμένο στρατηγική σχεδιασμό για τα ΑμεΑ ενώ συστηματικά αγνοούνται οι θέσεις και οι ανησυχίες των ιδίων των ΑμεΑ και του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μέτρων στήριξης στη βάση των αναγκών τους, οδηγεί τα ΑμεΑ σε φτωχοποίηση και σε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και της αξιοπρέπειας τους», τονίζει το ΑΚΕΛ και διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να διεκδικεί πολιτικές κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης, αξιοπρέπεια για όλους, με στόχο η Κύπρος να σταματήσει να είναι ουραγός στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Παραμένουμε συμπαραστάτες του κινήματος αναπήρων και των ατόμων με αναπηρία συνολικότερα στον αγώνα που δίνουν καθημερινά για ζωή με αξιοπρέπεια, διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και εξάλειψη όλων των διακρίσεων.
ΔΗΠΑ: Αφύπνιση της κοινωνίας
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί για όλους μια υπενθύμιση κοινωνικής ευαισθησίας, ισότητας και ευκαιριών, κοινών προκλήσεων και αγώνων για τα άτομα με αναπηρία με στόχο την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης καθώς και συμπερίληψης τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, τονίζει η ΔΗΠΑ και σημειώνει πως δυστυχώς, στις μέρες μας πολλά άτομα με αναπηρίες, εξακολουθούν να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και ως κράτος χρειάζονται να γίνουν πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε και αυτά τα άτομα να απολαμβάνουν μια ποιοτική ζωή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.