Γιατροί έρχονται στην Κύπρο, τους εργοδοτούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, να έχουν ελεγχθεί τα πτυχία τους και χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι κάποιος ασθενείς να το καταγγείλει. Αναφορές επί του θέματος έγιναν χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Στη χθεσινή συνεδρία τέθηκε το θέμα της ένταξης πρόνοιας στον νόμο η οποία να υποχρεώνει τον γιατρό να έχει επαγγελματική ασφάλεια προκειμένου να εξασφαλίσει/ανανεώσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ανάμεσα σε άλλα τέθηκε και το ζήτημα του ελέγχου γιατρών οι οποίοι είτε έρχονται στη χώρα μας για μικρό χρονικό διάστημα είτε έρχονται και εργάζονται παράνομα.
Η πρόταση
Όσον αφορά την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ η οποία τέθηκε χθες υπό συζήτηση, αυτή προνοεί τροποποίηση του άρθρου 8.6 του περί Ιατρών Νόμου, ώστε να καθίσταται υποχρεωτική η σύναψη ασφαλιστικής κάλυψης έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια γιατρών, ως προϋπόθεση για την έκδοση ετήσιας άδειας για άσκηση επαγγέλματος. Η πρόταση νόμου αφορά το σύνολο των γιατρών, όμως αγγίζει περισσότερο όσους βρίσκονται εκτός του Γενικού Σχεδίου Υγείας και δεν συνεργάζονται με νοσοκομεία. Όπως εξήγησε η εισηγήτρια του θέματος Σάβια Ορφανίδου, η πρότασή της καλύπτει ένα κενό, αφού οι γιατροί για να ενταχθούν στο μητρώο γιατρών πρέπει να διαθέτουν ασφάλεια για ιατρική αμέλεια. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της πρότασης, ουδεμία ετήσια άδεια επαγγέλματος εκδίδεται εκτός εάν το πρόσωπο το οποίο ασκεί το επάγγελμα του γιατρού διατηρεί σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια. Γιατρός ο οποίος ασκεί το επάγγελμα του γιατρού χωρίς να διατηρεί ετήσια άδεια σε ισχύ είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2 χιλιάδες.
Πρακτικές δυσκολίες
Η πρόταση βρίσκει σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς παρά το γεγονός ότι εκφράζονται κάποιες αμφιβολίες και προβληματισμοί για πρακτικά προβλήματα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, θα πρέπει ο κάθε γιατρός να έχει την επαγγελματική ασφάλιση, με τον ίδιο να σημειώνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς όφελος και των ασθενών αλλά των ίδιων των γιατρών. Ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με τις ασφαλιστικές εταιρείες για να καθοριστεί το ελάχιστο όριο κάλυψης το οποίο θα πρέπει να συσχετιστεί με την κάθε ειδικότητα. «Δεν έχει το ίδιο ρίσκο να κάνει λάθος ο παθολόγος με τον καρδιοχειρουργό», εξήγησε. Παράλληλα, τέθηκε το ερώτημα του ποιος θα πληρώνει το ασφάλιστρο. Στο ΓεΣΥ επειδή υπάρχει η δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΟΑΥ εκτός από γιατρούς, που αποτελούν φυσικά πρόσωπα, και νομικά πρόσωπα όπως είναι νοσηλευτήρια ή και άλλοι οργανισμοί, π.χ. ΟΚΥπΥ, σε αυτές τις περιπτώσεις την ευθύνη διασφάλισης της επαγγελματικής ασφάλισης την έχουν τα νομικά πρόσωπα. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ζήτημα με γιατρούς οι οποίοι αλλάζουν επαγγελματική στέγη και επαγγελματίες οι οποίοι συνεργάζονται με 2-3 νοσηλευτήρια. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΕΝΙΚ) δρ Μαρίνος Σωτηρίου εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς το κατά πόσον αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία θα αυξήσει το κόστος της υγείας στην Κύπρο. Σημείωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κόστος του ασφαλίστρου είναι βιώσιμο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον κίνδυνο που υπάρχει να αυξηθούν οι καταγγελίες για ιατρική αμέλεια, γεγονός που θα φέρει αύξηση στο ασφάλιστρο που θα πληρώνει ο γιατρός ακόμα και αν δεν αποδειχθεί η αμέλεια ενώπιον δικαστηρίου. Όπως εξήγησε, κάθε φορά που ένας ασφαλισμένος γιατρός καταγγέλλεται για ιατρική αμέλεια, αυτός υποχρεούται να το αναφέρει στην ασφαλιστική του, η οποία του αυξάνει το ασφάλιστρο από τον επόμενο κιόλας χρόνο, ανεξαρτήτως του εάν με την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης ο γιατρός αθωωθεί.
Ιδιωτική ασφάλιση
Κοντά στο να καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα της επαγγελματικής ασφάλισης όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκεται ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Όπως ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής εκ μέρους του ΟΚΥπΥ ο Παρασκευάς Παυλίδης, αρχές του 2024, για την ακρίβεια εντός του πρώτου τριμήνου, ο οργανισμός θα είναι σε θέση να αναλάβει την κάλυψη όλων των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη που είχε γίνει προ ολίγων μηνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΚΥπΥ, του γενικού εισαγγελέα και της υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη, είχε συμφωνηθεί μεταξύ άλλων ότι μέχρι το τέλος του 2023 την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι αποσπάστηκαν στον ΟΚΥπΥ, θα την αναλάμβανε το κράτος και ο ΟΚΥπΥ θα αναλάμβανε την κάλυψη όσων προσελήφθησαν απευθείας στον οργανισμό μέχρι να είναι σε θέση να τους καλύψει όλους. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, ο οργανισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και απώτερος σκοπός είναι οι συμφωνίες που θα γίνουν να αφορούν όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας οι οποίοι προσελήφθησαν πριν από το 2019 και τώρα έχουν αποσπαστεί στον ΟΚΥπΥ, όσο και όσους εντάχθηκαν μετά τη δημιουργία του οργανισμού στο δυναμικό των νοσηλευτηρίων, και τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι τελούν και εκείνοι ιατρικές πράξεις, άρα θα πρέπει να έχουν επαγγελματική ασφάλεια.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.