Για μεσοβέζικες λύσεις που προωθούνται από πλευράς κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας κάνουν λόγο οι οργανωμένοι ασθενείς, με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) να καταγγέλλει Βουλή και κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη γενικότερη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας. Οι οργανωμένοι ασθενείς σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους για τις λύσεις που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της λειτουργίας των ασθενοφόρων, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της Βουλής σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς που γίνονται από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και αφορούν το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Ιούνιο και αφορά τη ρύθμιση της λειτουργίας των κέντρων αποκατάστασης. Μάλιστα, η ΟΣΑΚ ζητά δημόσια από την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε τροποποίησή του.
«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι, στην μεν περίπτωση του νομοσχεδίου για τα κέντρα αποκατάστασης παρατηρείται παράξενη και περίεργη κωλυσιεργία από πλευράς Βουλής, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και μήνες φθάνουν και κοντά μας φήμες, και έχουμε αναφερθεί σχετικά και δημόσια, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, στη δε περίπτωση του νομοσχεδίου για τα ασθενοφόρα, πληροφορούμαστε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της λειτουργίας μιας Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής, όπως εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασιστεί και σχεδιαστεί, αλλά περιλαμβάνουν για άλλη μια φορά λύσεις που όχι μόνο δεν θα προχωρήσουν τον τομέα της Υγείας πιο μπροστά, αλλά θα οδηγήσουν, και πάλι, σε λύσεις που θα επιβεβαιώσουν το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ανεφέρε στην ανακοίνωσή της η ΟΣΑΚ.
«Η προστασία της υγείας, και στην προκειμένη περίπτωση της ζωής των πολιτών, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», ανέφερε από πλευράς του στον «Π» το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΣΑΚ και εκπρόσωπος των οργανωμένων ασθενών στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, Μίλτος Μιλτιάδους, υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση ότι «ο τομέας της Υγείας δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς στη μέγγενη του Υπουργείου Οικονομικών ή της ευρωστίας των ταμείων του κράτους». «Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν και στο Υπουργείο Υγείας, και στην κυβέρνηση γενικότερα, αλλά και στη Βουλή, ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) από μόνο του δεν αρκεί για να επιτευχθεί μια γενικότερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας».
Δεν αρκεί το ΓεΣΥ
Ο κ. Μιλτιάδους σημείωσε ότι «ως ΟΣΑΚ και ως οργανωμένοι ασθενείς, αυτό που φωνάζουμε εδώ και χρόνια είναι ότι υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, εκτός του ΓεΣΥ, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στον Κύπριο ασθενή». Εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ «πλαισιώνεται και από μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία Εθνικής Αρχής για τα Ασθενοφόρα, το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται εδώ και χρόνια στα συρτάρια, όπως είναι το νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης». Σύμφωνα με τον κ. Μιλτιάδους, «θα περίμενε κανείς ότι τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, πολιτεία, κυβέρνηση και Βουλή θα το είχαν κατανοήσει την έννοια της μεταρρύθμισης και θα προωθούσαν ζητήματα που έχουν μείνει για χρόνια στον πάγο». Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους και το Υπουργείο Υγείας να αλλάξει και να αναλάβει τον εποπτικό ρόλο που οφείλει να έχει», σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μέσα από την προώθηση μεσοβέζικων λύσεων σε προβλήματα που βασανίζουν τον τομέα της υγείας εδώ και χρόνια».
Μεσοβέζικες λύσεις
«Μια τέτοια μεσοβέζικη λύση αποτελεί η πρόταση για τα ασθενοφόρα», είπε ο κ. Μιλτιάδους, τονίζοντας ότι «η θέση της ΟΣΑΚ είναι ξεκάθαρη. Οι οργανωμένοι ασθενείς ζητούν την τροποποίηση του νομοσχεδίου, το οποίο μετά τις διαφωνίες μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να επιτευχθεί επιτέλους η ίδρυση και λειτουργία μιας ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, η οποία διατηρώντας την αυτονομία της θα υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να αποτελεί τμήμα, είτε του Υπουργείου Υγείας, είτε του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)».
«Δεν είναι κόστος αλλά επένδυση»
Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που φαίνεται να υπάρχουν από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά το κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Αρχή, ο κ. Μιλτιάδους ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που ο ΟΑΥ θα αποζημιώνει την Αρχή για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται εντός του ΓεΣΥ, όπως κάνει και τώρα αποζημιώνοντας τον ΟΚΥπΥ, τότε το κόστος θα είναι πολύ μικρό και θα αφορά μόνο διοικητικά έξοδα». «Μιλάμε όμως για επένδυση η οποία σχετίζεται με την υγεία των πολιτών, και όχι απλά για ακόμη ένα έξοδο το οποίο θα προστεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από πλευράς των αρμόδιων», τόνισε.
Ζητούν ισονομία
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης και το γιατί ζητούν από την υπουργό Υγείας την απόσυρσή του, ο κ. Μιλτιάδους δήλωσε ότι «στις μεταβατικές διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι κέντρα που λειτουργούν έναν χρόνο, για τα νοσοκομεία, και τρία έτη για τα ανεξάρτητα κέντρα, δεν υποχρεούνται να προβούν στις οποιεσδήποτε αλλαγές, γεγονός που αποτελεί διάκριση». «Εμείς επιδιώκουμε να υπάρχει ισονομία μεταξύ των κέντρων και γι’ αυτό ζητήσαμε από την υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει στην τροποποίηση των μεταβατικών διατάξεων, για να οριστεί ως μεταβατικό στάδιο τα τρία έτη λειτουργίας για όλες τις υφιστάμενες δομές, είτε αυτές λειτουργούν ως μέρος νοσηλευτηρίου, είτε ως ανεξάρτητα υποστατικά», είπε. Παράλληλα, ο κ. Μιλτιάδους αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν τα κέντρα αποκατάστασης, αλλά και για την αδικία που υπάρχει μέσα από τη μη ένταξη των κέντρων αυτών στο ΓεΣΥ. Υπενθύμισε ότι στο ΓεΣΥ παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης νοσηλευτήρια, αλλά όχι κέντρα αποκατάστασης τα οποία για δεκαετίες τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.