Μεγάλος είναι ο αριθμός των φοιτητών που θα ήθελαν να επισκεφθούν ψυχολόγο, λόγω της πίεσης των σπουδών, οικονομικών και άλλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεαροί και οι οικογένειές τους σήμερα. Όμως, ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών –ο οποίος επιθυμεί να επισκεφτεί κάποιο ψυχολόγο του Πανεπιστημίου Κύπρου- δεν καταφέρνει να διευθετήσει συνάντηση ή αυτή γίνεται πολύ πιο μετά από την υποβολή του αιτήματος. Συγκεκριμένα, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφεραν, στο politis.com.cy, ότι έχουν επανειλημμένα στείλει email ζητώντας συνάντηση με κάποιο ψυχολόγο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου χωρίς καμία ανταπόκριση.
Η ιστοσελίδα μας ήρθε σε επαφή με την ιδρύτρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Ελένη Καραγιάννη, η οποία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δημιουργείται αυτή την καθυστέρηση. Όπως είπε, ο φοιτητής για να διευθετήσει συνάντηση με τον κλινικό ψυχολόγο πρέπει να συμπληρώσει ηλεκτρονική φόρμα ή να πάρει τηλέφωνο στο κέντρο ψυχικής υγείας. Αρχικά θα διευθετηθεί ένα ραντεβού με κάποιο ψυχολόγο για αξιολόγηση τής κατάστασης του φοιτητή. Ο φοιτητής θα κληθεί να αναφέρει το ζήτημα που αντιμετωπίζει και αναλόγως της σοβαρότητας, ορίζεται η ημερομηνία της συνάντησης. Σειρά προτεραιότητας δίνεται σε φοιτητές που κρίνεται ότι αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά θέματα.
Πολλά αιτήματα, λίγο προσωπικό
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, στο Κέντρο υπάρχουν δυο εγγεγραμμένοι ειδικοί κλινικοί ψυχολόγοι και κάποιοι φοιτητές διδακτορικού προγράμματος κλινικής ψυχολογίας που ασκούν την πρακτική τους. Η κα Καραγιάννη αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις διευθετήσεις συναντήσεων. Αυτό που δημιουργεί τις καθυστερήσεις, εξήγησε, είναι η υποστελέχωση του κέντρου ψυχικής υγείας. «Δεδομένου της κατακόρυφης αύξησης των αιτημάτων μετά από την πανδημία, υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής με αποτέλεσμα ο φοιτητής να λάβει απάντηση μετά από τρεις μήνες» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει αξιολόγηση των αιτημάτων. Εάν κριθεί ότι ο φοιτητής χρειάζεται άμεση στήριξη παραπέμπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα στους κοινωνικούς εταίρους ή στο ΓεΣΥ, τόνισε.
Τα ομαδικά εργαστήρια, ανέφερε η Δρ Καραγιάννη, διεξάγονται μια φορά τον μήνα και είναι αυτοτελή. Στοχεύουν στην εκμάθηση δεξιοτήτων όπως είναι η διαχείριση του χρόνου και του άγχους, η διαχείριση των συναισθημάτων, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι αποτελεσματικές μέθοδοι μάθησης. Για συμμετοχή στα ομαδικά εργαστήρια πρέπει ο φοιτητής να συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Η Ελένη Καραγιάννη ανέφερε, ακόμη, πως δεν υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για τις ομάδες: «Οι πλείστοι φοιτητές προτιμούν τις ατομικές συναντήσεις» συμπλήρωσε.
Το άγχος του πτυχίου
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, ψυχοθεραπείας και ψυχοδιαγνωστικής αξιολόγησης. Σκοπός των υπηρεσιών, εξήγησε η Δρ Ελένη Καραγιάννη, είναι κυρίως η στήριξη των φοιτητών που έχουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων. Με τις υπηρεσίες του κέντρου δύναται να τους δοθούν κάποιες ειδικές διευκολύνσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις ατομικές τους ανάγκες για να καταφέρουν να αποκτήσουν το πτυχίο τους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.