Ίσως το πιο καθοριστικό βήμα για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του Θανάση Καλογερόπουλου σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες με τον εντοπισμό DNA σε κάλυκα. Σημαντικά τεκμήρια και μαρτυρίες υπάρχουν και για την εμπλοκή του 44χρονου, με τον ανακριτή της υπόθεσης Κώστα Μιχαήλ να αναφέρει στο δικαστήριο ότι τα «όσα ανέφερε στην κατάθεσή του δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Έχοντας αυτά αλλά και άλλα γεγονότα ως νέα στοιχεία, η Αστυνομία αιτήθηκε την ανανέωση της κράτησης των δύο υπόπτων για ακόμα οκτώ ημέρες, με τους δικηγόρους τους να μην φέρουν καμία ένσταση και το δικαστήριο να εγκρίνει το αίτημα. Ο 41χρονος και ο 44χρονος είχαν συλληφθεί στις 4/11, και στις 5/11 οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στο δικαστήριο όπου εκδόθηκε διάταγμα κράτησής τους για οκτώ ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως τη διαδικασία παρακολούθησαν και οι δικηγόροι του 21χρονου που είχε συλληφθεί την Παρασκευή και τελεί υπό 8ήμερη κράτηση.
Εναντίον όλων των υπόπτων, διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας για φόνο, του φόνου εκ προμελέτης, της κατοχής, μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών, καθώς και της κλοπής και εμπρησμού αυτοκινήτου. Τα εν λόγω αδικήματα, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο φέρεται να έχουν διαπραχθεί στις 6-7 Οκτωβρίου αλλά και στις 29-30 του ίδιου μήνα.
Δεν ήθελαν να ακουστεί
Για πρώτη φορά αναγνώστηκαν σε διαδικασία προσωποκράτησης τα γεγονότα που συνοδεύουν την αίτηση της Αστυνομίας για την προσωποκράτηση των υπόπτων. Στις διαδικασίες που προηγήθηκαν, αν και δεν ήταν κεκλεισμένων των θυρών, η αίτηση θεωρήθηκε ως «αναγνωσθείσα» και οι όποιες πληροφορίες προέκυπταν από την αντεξέταση του δικηγόρου ή από άλλες δημοσιογραφικές πηγές. Στην εν λόγω, τέταρτη στη σειρά διαδικασία, ο επαρχιακός δικαστής Θεόδωρος Συμεωνίδης ζήτησε από τον μάρτυρα-ανακριτή να αναγνώσει το κείμενο. Παρά την αρχική διαφωνία των δικηγόρων των υπόπτων ο δικαστής επέμεινε, ζητώντας όπως αναγνωστεί αν δεν συντρέχει ειδικός λόγος ασφάλειας ή επηρεασμού του ανακριτικού έργου, επικαλούμενος και την παρουσία δημοσιογράφων που πρέπει να ενημερωθούν.
Μαρτυρίες και CCTV
Αρκετά ήταν τα λάθη των δραστών τα οποία εντοπίζουν ένα-ένα οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού συμπληρώνοντας με μεθοδικότητα το παζλ της υπόθεσης. Μπορεί φαινομενικά οι δράστες να είχαν μελετήσει καλά τις κινήσεις του θύματος αλλά και άλλες ενέργειές τους, αυτό όμως που δεν υπολόγισαν καλά και τους «έκαψε» σε αρκετές περιπτώσεις ήταν τα διάφορα κλειστά κυκλώματα. Ακόμα, το γεγονός ότι η θερμοκρασία ήταν στα ύψη και οι ίδιοι φορούσαν βαριά ρούχα δεν τους άφηνε να περνάνε απαρατήρητοι.
«Βάση» η Σκαρίνου
Αρχικά, η διαδρομή που ακολούθησαν μετά τον φόνο οδήγησε τους ανακριτές να εντοπίσουν την έπαυλη στη Σκαρίνου η οποία είχε καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία, οργάνωση και εκτέλεση του εγκλήματος. Από εκεί οι δράστες ξεκίνησαν και την προηγούμενη μέρα για να μεταφέρουν τη μοτοσυκλέτα στο σημείο όπου θα έθεταν φωτιά στο όχημα αμέσως μετά τη δολοφονία. Μάλιστα μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας των δραστών, οι αρχές εξασφάλισαν και πληροφορία ότι ο οδηγός θεάθηκε στην περιοχή Σκαρίνου λίγες ώρες μετά τη δολοφονία.
Οι ανακριτές φτάνοντας στους δύο υπόπτους, παρέλαβαν από τις οικίες τους σημαντικά τεκμήρια που αναμένεται να τύχουν επιστημονικών εξετάσεων. Μεταξύ άλλων, στην οικία του 41χρονου εντοπίστηκαν παρόμοιου τύπου καπέλα με αυτά που φορούσε ο οδηγός, κιάλια, κάρτες τηλεφώνων και άλλα. Παρόμοια ευρήματα παραλήφθηκαν και από την έπαυλη στη Σκαρίνου, όπου ξεχωρίζουν τα καταγραφικά του κλειστού κυκλώματος καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό. Μάλιστα, στα σκουπίδια της έπαυλης εντοπίστηκαν ενδύματα καθώς και κάρτες κινητού τηλεφώνου.
Σιωπή και ψέματα
Πάντως, ο 41χρονος συνεχίζει να μην έχει πρόθεση συνεργασίας με τις αρχές αφού δεν απαντά σε καμία ερώτηση των ανακριτών, τηρώντας το δικαίωμα της σιωπής. Αντίθετα, αν και ο 44χρονος απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν και έδωσε πολυσέλιδη κατάθεση, όπως λέχθηκε στο δικαστήριο οι απαντήσεις του «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως διαπιστώθηκε βάσει μαρτυριών». Ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε οτιδήποτε και απλά παραχώρησε το σπίτι του στον 41χρονο. Ωστόσο, ο 44χρονος είχε υπό τον έλεγχό του αυτοκίνητο ενοικιάσεως, το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάβαση των δραστών στη Λεμεσό την προηγούμενη ημέρα του φόνου για τη μεταφορά της μοτοσυκλέτας. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ανακριτή πως η έπαυλη στη Σκαρίνου ήταν η βάση των εκτελεστών και άλλων συνεργών τους και εκεί σχεδιάστηκε το έγκλημα. Με τη συγκεκριμένη έπαυλη συνδέονται με μαρτυρίες και οι άλλοι δύο συλληφθέντες ηλικίας 21 και 22 ετών.
Κάλυκας με DNA
Το πιο σημαντικό για την ώρα τεκμήριο της υπόθεσης είναι ένας κάλυκας από τους πολλούς που βρέθηκαν στη σκηνή και στον οποίο έχει βρεθεί το γενετικό υλικό του 41χρονου υπόπτου, κλειδώνοντάς τον ουσιαστικά ως και τον πρώτο εκτελεστή. Επιπλέον, υπάρχει στα χέρια της Αστυνομίας γραπτή μαρτυρία ότι ο 41χρονος διέμεινε στην έπαυλη στη Σκαρίνου από τον Σεπτέμβριο και ότι κατείχε πυροβόλα όπλα, καλάσνικοφ και πιστόλι. Μαρτυρία επίσης εξασφαλίστηκε ότι στις 26/10, δηλαδή τέσσερις μέρες πριν τη δολοφονία, ο πρώτος ύποπτος οδηγούσε ίδιου τύπου μοτοσυκλέτα κατευθυνόμενος προς την έπαυλη, ενώ το ίδιο συνέβη και στις 29/10 όπου αποχωρούσε από την έπαυλη, φορώντας μάλιστα ρούχα τα οποία βρέθηκαν στα σκουπίδια της οικίας. Ενισχυτική είναι επιπλέον μαρτυρία ότι ο 41χρονος θεάθηκε να οδηγεί την ίδια μοτοσυκλέτα και την επόμενη του φόνου και πάλι στην ίδια περιοχή.
Υπολείπεται ακόμα ανακριτικό έργο
Αν και σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες, δεν έχουν συμπληρωθεί. Αναμένεται ότι θα χρειαστεί να ληφθούν ακόμα περίπου 50 καταθέσεις, να διεξαχθούν τουλάχιστον άλλες τρεις έρευνες ενώ χρειάζεται να γίνει ανάλυση σε δεκάδες άλλα κλειστά κυκλώματα, γεγονός αρκετά χρονοβόρο. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ανακριτικές καταθέσεις των δύο άλλων υπόπτων που τελούν υπό κράτηση, όπως επίσης και τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα όλων των υπόπτων. Εξαιρετικά σημαντικές απαντήσεις αναμένουν στο ΤΑΕ Λεμεσού και από επιστημονικές εξετάσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, αφού ήδη η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο.
Πάνω από 40 αστυνομικοί
Για ακόμα μία φορά στο δικαστήριο υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με την Αστυνομία να ελέγχει την αίθουσα πριν την έναρξη της διαδικασίας. Παρόντες και πάλι αρκετοί φίλοι και συγγενείς του Καλογερόπουλου μέσα και έξω από το δικαστήριο, χωρίς να τους επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα. Η Αστυνομία έλαβε αυτή τη φορά αυστηρότερα μέτρα, «επιστρατεύοντας» ειδική πόρτα ασφαλείας μέσα από τα κρατητήρια, για να μεταφέρει τους υπόπτους εντός της δικαστικής αίθουσας. Οι δύο ύποπτοι φορούσαν αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ τους συνόδευαν πάνω από 40 μέλη της Αστυνομίας από διάφορα σώματα και τμήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού. Κατά την αποχώρησή τους από το δικαστήριο η Αστυνομία «φυγάδευσε» τους υπόπτους από διαφορετική έξοδο, προκειμένου αυτή τη φορά να μην έρθουν αντιμέτωποι με τους συγγενείς και φίλους του Καλογερόπουλου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.