Τα στοιχεία λένε ότι ο μέσος Αμερικανός αλλάζει 3-7 φορές καριέρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Καριέρα, όχι δουλειά. Μιλώντας με ποσοστά, οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου 32% του εργαζόμενου πληθυσμού, ηλικίας 25-44 ετών, σκέφτεται σοβαρά τη στροφή στην καριέρα, ενώ το 29% το έχει ήδη κάνει. Μάλιστα, λόγω των ρυθμών της ζωής, της ταχύτητας εναλλαγής και κυρίως του ολοένα και πιο διευρυμένου εργασιακού πεδίου, τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν.
Kαριέρα δεν είναι αυτό που κάνουμε για βιοπορισμό. Η καριέρα είναι κάτι μεγαλύτερο και ευρύτερο σαν έννοια: είναι η επαγγελματική σταδιοδρομία με σταθερά βήματα, η ικανότητα μας να αποδίδουμε εξαιρετικά σε έναν τομέα, η ικανοποίηση βαθύτερων ψυχολογικών αναγκών μέσα από αυτό που κάνουμε, η ευχαρίστηση που αντλούμε μετά από κάθε επιτυχία, η ανάγκη να παραστούμε και να παράξουμε το συγκεκριμένο έργο, και πολλά άλλα.
Όλα αυτά ξεπερνούν το απλό «έχω δουλειά». Η αλλαγή καριέρας, και όχι απλά εργασιακού περιβάλλοντος, είναι μία σύνθετη διαδικασία. Χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς και να είναι σίγουρος τι από τα δύο χρειάζεται. Αν είσαι ικανοποιημένος με τo αντικείμενο εργασίας σου, απλά άλλαξε περιβάλλον. Αν όμως αισθάνεσαι την ανάγκη για κάτι διαφορετικό, αν η τωρινή σου εργασία δεν σε ικανοποιεί πια, ήρθε η ώρα να σκεφτείς την αλλαγή.
Πώς θα καταλάβεις ότι χρειάζεσαι αλλαγή καριέρας;
Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά πια είναι ήδη εκεί, χρειάζεται μόνο να τα παρατηρήσεις καλά και σε δεύτερο χρόνο να κάνεις μια ενδοσκόπηση:
Πηγαίνεις με το ζόρι κάθε μέρα στο γραφείο και δυσκολεύεσαι να βρεις το κίνητρο ή την έμπνευση για να συνεχίσεις. Η κάθε μέρα σου είναι η ίδια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα, τα projects δεν έχουν πλέον κανένα ενδιαφέρον και οι συνάδελφοι φαντάζουν όλο και πιο βαρετοί.
Η δυσαρέσκειά σου με την τωρινή σου επιλογή καριέρας αφήνει το αποτύπωμα της σωματικά και ψυχολογικά. Είσαι κάθε μέρα κουρασμένος και «βαρύς», νυστάζεις την ώρα εργασίας, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και πολλές φορές κοιτάς το ρολόι σου περιμένοντας πώς και πώς να φύγεις.
Παρατηρείς όλο και περισσότερο ότι αυτό που κάνεις δεν σε αντιπροσωπεύει και δεν βρίσκεις ικανοποίηση. Αισθάνεσαι όλο και λιγότερο ότι δουλεύεις με πάθος και τις περισσότερες φορές δεν σου αρέσει καν!
Η δουλειά που κάνεις είναι κάτι που διάλεξαν άλλοι για εσένα και έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές πώς θα μπορούσες να κάνεις τη δουλειά ενός φίλου Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ονειρεύεται αυτήν την καριέρα ή να λες πόσο ωραία δουλειά είναι; Πιθανώς κάτι από αυτά που βλέπεις στους άλλους σε κινητοποιεί.
Νιώθεις ότι στον επαγγελματικό χώρο που είσαι δεν έχεις πλέον κάτι άλλο να δώσεις ή να πάρεις, σαν να έχει λήξει η θητεία σου εκεί. Αισθάνεσαι ότι δεν εξελίσσεσαι πλέον.
Η έντονη δυσαρέσκεια στο επαγγελματικό κομμάτι της ζωής μάς δημιουργεί απογοήτευση, που όχι σπάνια μπορεί να φτάσει και σε επίπεδο κατάθλιψης από την στασιμότητα της κατάστασης.
Σηκώνεσαι κάθε μέρα και πηγαίνεις στη δουλειά μόνο και μόνο για τα χρήματα. Περιμένεις το τέλος του μήνα για να δεις τον μισθό σου στην τράπεζα και τελικά αισθάνεσαι σαν ρομπότ που εργάζεται μηχανικά για να πληρωθεί.
Πώς θα μεταβείς ομαλά από τη μία συνθήκη στην άλλη
Παρατηρώντας τα παραπάνω σημάδια, φτάνεις να πειστείς ότι βρίσκεσαι σε αυτό το κομβικό σημείο της ζωής σου που χρειάζεται να αποφασίσεις αν θα αλλάξεις και θα προχωρήσεις ή αν θα επιλέξεις να παραμείνεις σε μία αδιέξοδη καθημερινότητα. Τελικά, αν μπορούσες να αλλάξεις καριέρα, θα την άλλαζες;
Η αλλαγή καριέρας είναι μία μεγάλη απόφαση και απαιτεί σκέψη έτσι ώστε να κινηθείς με τα σωστά βήματα και να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει προσεκτικά και μεθοδευμένα. Χρειάζεται έρευνα και μελέτη.
Η ανάγκη μπορεί να υπάρχει, αλλά για να ικανοποιηθεί, καλό έιναι να περάσουμε από μία σειρά διεργασιών, έτσι ώστε, αυτή τη φορά, να καταλήξουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αυτό με τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει. Είναι πολύ σημαντικό αφού επιλέγεις να κάνεις μια αλλαγή να επενδύσεις ψυχικά, χρονικά και σωματικά για να την κάνεις σωστά.
Τα βασικά βήματα για μια σωστή επιλογή
Πρωταρχικής σημασίας είναι να βρούμε ποιο είναι το κατάλληλο «ταίριασμα» μεταξύ επαγγέλματος και ατόμου. Δηλαδή, σε τι είσαι καλός/η.
Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί αν στη διαδικασία αλλαγής καριέρας συμπεριλάβεις ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού - δεν είναι μόνο για παιδιά - και ζητήσεις την ανάλογη συμβουλευτική καριέρας.
Ένα τέτοιο ψυχομετρικό τεστ βασίζεται σε κριτήρια προσωπικότητας και ενδιαφερόντων και άρα τα αποτελέσματά του δίνουν κατευθύνσεις βάσει δεξιοτήτων, έμφυτων τάσεων, ικανοτήτων, ταλέντων και χαρακτήρα.
Στη συνέχεια, πρέπει να κάνεις μια έρευνα για το τι χρειάζεται πρακτικά, ώστε να ακολουθήσεις τη νέα σου καριέρα. Χρειάζεται να σπουδάσεις; Χρειάζεται να αναβαθμίσεις το βιογραφικό σου, να μάθεις μία τέχνη; Ποιες είναι οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές απαιτήσεις της νέας σου επιλογής;
Το επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσεις χρονικά πώς θα προχωρήσεις στην αλλαγή. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί για κάποιο διάστημα να εργάζεσαι στην τωρινή σου δουλειά, ενώ σπουδάζεις εκ νέου ή ολοκληρώνεις ένα μεταπτυχιακό;
Αν πάλι δεν αντέχεις με τίποτα την υφιστάμενη δουλειά σου, δοκίμασε οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει να βιοποριστείς μέχρι να ολοκληρώσεις την απόκτηση προσόντων για τη νέα σου επιλογή.
Προσπάθησε να δεσμευτείς με τον εαυτό σου και κράτα το βλέμμα στο στόχο σου. Όσο εσύ κάνεις τα απαραίτητα, θυμήσου να μελετήσεις τον χώρο εργασίας στον οποίο θα μεταβείς και να ενεργοποιήσεις το δίκτυο φίλων και συνεργατών που έχεις ήδη.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές οργανώσεις και σύμβουλοι που ασχολούνται με την καριέρα και θα μπορέσεις να βρεις πληροφορίες, ακόμη και μέντορες για να σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα, πράγμα πολύ σημαντικό.
Είναι σίγουρο ότι αν οργανώσουμε την μετάβαση από τη μία καριέρα στην επόμενη και προχωρήσουμε με σταθερά και μεθοδικά βήματα, ο στόχος θα επιτευχθεί και η νέα επιλογή θα μας δικαιώσει. Εξάλλου, δεν λένε ότι αν κάθε μέρα κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ;
Πηγή: ow.gr/Χριστιάνα Γερμανού, ψυχολόγος-σύμβουλος ψυχικής υγείας
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.