Στο τραπέζι των συζητήσεων του συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) αυτήν την εβδομάδα το ενδεχόμενο διαφοροποίησης -για ανακουφιστική παρέμβαση- της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% όσον αφορά τη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος ηλικίας. Οι συζητήσεις έρχονται σε περίοδο στην οποία οι ηλικιωμένοι, και ειδικότερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, -υστέρα από αναφορές- επιβιώνουν έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, κυρίως οικονομικές. Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα. Ο γενικός γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ανέφερε τα κυριότερα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ηλικιωμένων, επισημαίνοντας τέσσερα σημεία τα οποία η ΕΚΥΣΥ ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία (Ενέργειας και Προνοίας) να αλλάξουν άμεσα.
Η φτώχεια
Από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου φαίνεται πως από το 2015 μέχρι το 2021 επηρεάζονται περισσότερο από τον κίνδυνο φτώχειας είναι οι άνω των 64 ετών, δηλαδή οι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, το 2015 στα άτομα από 0-17 ετών ο κίνδυνος φτώχειας βρισκόταν στο 16,7%, στα άτομα από 18-64 ετών βρισκόταν στο 15,9%, ενώ στα άτομα από 64 ετών και άνω βρισκόταν στο 17,3. Φτάνοντας στο κοντινό 2021, -που είναι το έτος με τις τελευταίες στατιστικές μετρήσεις- το ποσοστό της ηλικιακής ομάδας 0-17 μειώνεται και φτάνει το 15,8%, ενώ στις ηλικίες 18-64 ήταν μόλις στο 11,9% και στα άτομα άνω των 64 ετών στο 19,5%.
«70 ευρώ επιβάρυνση»
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος και μείωσης της κατανάλωσης στα καύσιμα. «Περιμέναμε ότι η κυβέρνηση μετά την αντίδραση των συνταξιούχων θα διαφοροποιούσε την απόφασή της για κατάργηση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος και μείωσης της κατανάλωσης στα καύσιμα επειδή επηρεάζει τα υπόλοιπα αγαθά που θα αγοράζουν οι πολίτες για τους επόμενους μήνες που θα είναι αυξημένες οι τιμές». Επιπλέον, χαρακτήρισε προκλητική και απαράδεκτη αυτήν την απόφαση «επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο καύσωνα». Όπως εξήγησε, για να μπορούν να έχουν οι ηλικιωμένοι ένα δροσερό περιβάλλον -το οποίο τους είναι άκρως απαραίτητο αυτές τις μέρες καθώς είναι πιο ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες- θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κλιματιστικό, «ιδίως με τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν στον τομέα της υγείας θα δυσκολευτούν πολύ, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν την ευχέρεια να ανάψουν κλιματιστικό ή δεν έχουν καν κλιματιστικό». Η κατάργηση της επιδότησης, εξήγησε, σημαίνει μέχρι και 70 ευρώ πρόσθετη επιβάρυνση του κόστους των συνταξιούχων το δίμηνο. Επιπλέον, αναφορά έκανε σε ακόμα ένα σημείο το οποίο προκαλεί δυσφορία στους ηλικιωμένους, το οποίο είναι η κατάργηση της ΑΤΑ. «ΑΤΑ δόθηκε πέρσι, οι συντάξεις παραμένουν στάσιμες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι οριακά πάνω από το μηδέν με βάση τη νομοθεσία», είπε, και εξήγησε πως αναμένεται αύξηση των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2024.
Ας βάλουν φωτοβολταϊκά
Άλλο ζήτημα που παραμένει άλυτο είναι η ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Είχαμε συνάντηση με το Υπουργείο Ενέργειας πριν από έναν μήνα και θέσαμε επίμονα ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν γίνεται να μην είναι ενταγμένοι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ούτως ώστε να έχουν τη διατίμηση του ηλεκτρισμού για να έχουν 20% έκπτωση στην κατανάλωσή του». Η απάντηση του Υπ. Ενέργειας, ανέφερε ο κ. Σκαρπάρης, ήταν αρνητική. «Είπαν ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν την τιμή του ρεύματος για όλους, αυτή είναι η λύση που προτάθηκε, ακόμη αναμένουμε». Επιπλέον, όπως ανέφερε, το υπουργείο πρότεινε να χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι φωτοβολταϊκά ούτως ώστε να μειώνεται η κατανάλωση του ρεύματος, αλλά όπως εξήγησε ο κ. Σκαρπαρης αυτή είναι μια τακτική που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από ηλικιωμένους. «Ένας χαμηλοσυνταξιούχος στην ηλικία που βρίσκεται και με την κατοικία που έχει είναι δύσκολο να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά γιατί είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν άμεσες ανάγκες», εξήγησε. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε επικοινωνία με τις υπηρεσίες πρόνοιας, ο κ. Σκαρπάρης απάντησε πως υπήρξε μια επικοινωνία πριν από λίγες ημέρες. «Ζητήσαμε και από την υφυπουργό να μπουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και μας διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθεί ο κατάλογος, όμως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου μας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και πρότεινε στους ηλικιωμένους να κάνουν οικονομία», ανέφερε.
Μικρή αύξηση
Άλλο προβληματικό σημείο, σύμφωνα με τον κ. Σκαρπάρη, είναι η αύξηση της τάξεως του 5% στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Η αύξηση του 5%, εξήγησε, θα σήμαινε ότι από τα 710 ευρώ -που είναι το ελάχιστο ποσό σύνταξης- μαζί με τη μικρή επιταγή, θα υπάρχει αύξηση της τάξεως των 35 ευρώ, αλλά όπως διευκρινίστηκε η αύξηση είναι μόνο για τη μικρή επιταγή. «Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 18 ευρώ, δηλαδή περίπου στα μισά». Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν μικρή επιταγή -μόνο 50 ευρώ-, αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει αύξηση μόνο 2,50 ευρώ τον μήνα, ενώ όσοι παίρνουν 100 ευρώ η αύξηση θα είναι γύρω στα 5 ευρώ. «Αυτά τα λεφτά είναι ψίχουλα σε σχέση με τις απαιτήσεις που παρουσιάζονται ειδικότερα τον τελευταίο καιρό με την κατανάλωση του ρεύματος».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.