Ειδικοί γιατροί αρνούνται να γράψουν φάρμακα και εξετάσεις σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, τους οποίους στέλνουν στον προσωπικό τους γιατρό. Κάποιοι τα ρίχνουν στο σύστημα και λένε στους πολίτες ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα και δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν, και άλλοι υποστηρίζουν ότι έτσι όπως λειτουργεί το ΓεΣΥ δεν τους επιτρέπει να γράφουν φάρμακα και εξετάσεις, τα οποία μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο ο προσωπικός γιατρός. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται με τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις, με τους ειδικούς γιατρούς να βρίσκουν αυτή τη διέξοδο, ούτως ώστε να μην υπερβούν τα όρια που έχει θέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και να μην πληρώσουν το πέναλτι.
«Δεν λειτουργεί το σύστημα»
Σε καταγγελία που έφτασε τις προηγούμενες ημέρες κοντά μας, γίνεται λόγος για δικαιούχο ο οποίος επισκέφθηκε, ύστερα από παρότρυνση του προσωπικού του γιατρού, νευρολόγο, πριν από τρεις μήνες. Ο ειδικός γιατρός, τότε του έγραψε μια αγωγή και του είπε να τον επισκεφθεί ξανά σε τρεις μήνες. Ο ασθενής τρεις μήνες μετά επισκέφθηκε ξανά τον γιατρό, ο οποίος έκρινε ότι πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή την οποία του είχε συνταγογραφήσει κατά την πρώτη τους συνάντηση. Ο δικαιούχος ανέφερε τότε στον γιατρό ότι του τελείωσαν τα φάρμακα και ότι θα πρέπει να του ανανεώσει τη συνταγή. Ο γιατρός όμως αρνήθηκε, λέγοντας ότι έχει πρόβλημα το σύστημά του και δεν του επιτρέπει να περάσει τη συνταγή και τον έστειλε στον προσωπικό του γιατρό να του περάσει τη συνταγή στο σύστημα, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ασθενής, μία ώρα αφού αποχώρησε από το ιατρείο του ειδικού γιατρού, έλαβε email στο οποίο αναφερόταν ότι επισκέφθηκε τον γιατρό. Ο δικαιούχος, απευθυνόμενος στην εφημερίδα μας, εξέφρασε την απορία πώς ενώ ο γιατρός ισχυρίζεται ότι λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπορούσε να του γράψει τα φάρμακά του, αλλά μπόρεσε να περάσει την επίσκεψη. Ο ασθενής εν τέλει απευθύνθηκε στον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος αναγκάστηκε να τον εξυπηρετήσει. Όπως πληροφορείται ο «Π», δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μιας και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα παράπονα και από δικαιούχους, αλλά κυρίως από προσωπικούς γιατρούς, για τη συμπεριφορά ορισμένων ειδικών γιατρών.
«Δεν μας ακούει ο ΟΑΥ»
Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει το παραπάνω περιστατικό, ο προσωπικός γιατρός και ειδικός παθολόγος, δρ Κώστας Σχίζας, σημείωσε ότι πρόκειται για κάτι που συμβαίνει. Παλαιότερα, σημείωσε, συνέβαινε πιο συχνά, ωστόσο, το να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ειδικοί γιατροί είναι κάτι που ταλαιπωρεί τους ασθενείς, οι οποίοι θα καθυστερήσουν, είτε να λάβουν την αγωγή τους είτε να κλείσουν ραντεβού για εξειδικευμένες εξετάσεις, αλλά την ίδια στιγμή δυσκολεύει και το έργο των προσωπικών γιατρών, οι οποίοι ήδη έχουν επιφορτιστεί με πολλές ευθύνες. Ο ίδιος σημείωσε ότι μπορεί ο προσωπικός γιατρός να ανανεώσει μια συνταγή την οποία έχει συνταγογραφήσει αρχικά ο ειδικός γιατρός, αλλά δεν γίνεται ο ειδικός γιατρός να εξετάζει τον ασθενή και να μην του ανανεώνει τη συνταγή. Όσον αφορά τις παραπομπές, είτε σε άλλον ειδικό γιατρό, είτε για εργαστηριακές εξετάσεις, υπογράμμισε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι δευτεροβάθμιοι γιατροί δεν εκδίδουν οι ίδιοι το παραπεμπτικό, και στέλνουν τον δικαιούχο στον προσωπικό του γιατρό, είναι για να γλιτώσουν το πέναλτι. «Είναι κάτι το οποίο εμείς οι προσωπικοί γιατροί το λέμε και το ξαναλέμε, αλλά δυστυχώς δεν μας ακούν εκεί στον ΟΑΥ. Θα μπορούσε ο Οργανισμός να βγάλει μια εγκύκλιο προς τους ειδικούς γιατρούς και ταυτόχρονα να ενημερώσει και τους δικαιούχους, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν πράξει», είπε ο δρ Σχίζας. Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει να εκπαιδευτούν οι δικαιούχοι στο πώς να χρησιμοποιούν το σύστημα, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι αν ο δικαιούχος ξέρει ποιες είναι οι αρμοδιότητες του προσωπικού γιατρού. «Δεν ξέρει ότι ο προσωπικός γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να εκδώσει παραπεμπτικό για λογαριασμό του ειδικού γιατρού, δεν ξέρουν ότι πρώτα απευθύνονται στον προσωπικό γιατρό και αν αυτός το κρίνει αναγκαίο, πάνε στον ειδικό. Αυτό λέει εξάλλου η φιλοσοφία του ΓεΣΥ», υπογράμμισε. Μιλώντας την ίδια στιγμή για τους περιορισμούς στην έκδοση παραπεμπτικών, δήλωσε ότι η ιατρική δεν είναι αριθμοί και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εμπεδώσουν αυτοί που διαχειρίζονται το σύστημα υγείας της χώρας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.