Ξεπερνούν τις 8 χιλιάδες τα άτομα που εντός του 2022 διαγνώστηκαν εντός του ΓεΣΥ με υπερφαγία, την ώρα που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται τα περιστατικά ανορεξίας αλλά και βουλιμίας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για το μέλλον. Συγκεκριμένα, το 2022 εντός του ΓεΣΥ είχαν καταγραφεί 908 νέα περιστατικά ψυχογενούς βουλιμίας, με τα 90 να αφορούν άτομα κάτω των 18 ετών, ενώ όσον αφορά την ανορεξία, οι νέες διαγνώσεις ανήλθαν στις 479, εκ των οποίων οι 92 αφορούν ανήλικους.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια δεν είναι ικανοποιημένα με την εξωτερική τους εμφάνιση και θέλουν να χάσουν κιλά, ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών συνολικά αγγίζει το 25%. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, με τους βουλευτές να δίνουν τρεις μήνες διορία στο Υπουργείο Υγείας για να αρχίσει τους σχεδιασμούς για δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχει το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΠΑΔΔ), το οποίο στεγάζεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο και παρέχει υπηρεσίες σε άτομα κάτω των 18 ετών, ωστόσο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ανορεξία και βουλιμία δεν είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν μόνοι οι ανήλικοι.
Τα κενά
Υπηρεσίες σε άτομα που παλεύουν με διατροφικές διαταραχές παρέχονται εντός του ΓεΣΥ, αλλά είναι μεμονωμένα, καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες παρέμβασης, παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου. Η ίδια παρέθεσε στοιχεία για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, έτσι όπως αυτά καταγράφονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά αυτά. Η ίδια υπέδειξε ότι στα πλαίσια του ΓεΣΥ φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ατόμων που ζητούν βοήθεια είναι ενήλικες, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη που υπάρχει για εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για πρόληψη, αλλά και στήριξη των ατόμων που υποφέρουν με διατροφικές διαταραχές, είτε πρόκειται για ανήλικους, είτε για ενήλικους.
Τα δεδομένα
Όσον αφορά τους ανήλικους, έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μαρίου-Μαΐου 2022 με θέμα την ψυχική υγεία των εφήβων στη χώρα μας, κατέδειξε ότι ένα στα τέσσερα κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια, ηλικίας 12-18 ετών, έχουν χαμηλή αυτοεικόνα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Περίπου ένα στα δύο παιδιά αισθάνονται ότι είναι αντιμέτωπα με άλλους ή με τον εαυτό τους. Το 50% των εφήβων δηλώνουν τελειομανείς, ενώ το 75% εκφράζει έντονες φοβίες για το μέλλον. Αυτή η ψυχολογική κατάσταση των εφήβων τους οδηγεί σε ανορεξικές και σε βουλιμικές καταστάσεις. Όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα:
Η μαρτυρία της Παντελίνας
Παρούσα στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ήταν η Παντελίνα. Μια νεαρή γυναίκα, η οποία εδώ και χρόνια παλεύει με την ανορεξία. Η ίδια μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά καιρούς, καταγγέλλοντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν γιατροί και επαγγελματίες υγείας γενικότερα που να είναι σε θέση να χειριστούν τέτοια περιστατικά. Η Παντελίνα στο παρελθόν χρειάστηκε να νοσηλευτεί αρκετές φορές, και έπρεπε να μεταφερθεί στο εξωτερικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όπως ανέφερε, στην Κύπρο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και λόγω του ότι δεν υπάρχει αυτή η στήριξη, είναι πιο εύκολο το άτομο να υποτροπιάσει και να κινδυνεύσει ακόμη και να χάσει τη ζωή του. «Δεν βοηθά το να στέλνεις ένα άτομο με ανορεξία για μήνες στο εξωτερικό, όταν δεν έχει τις δομές και τα άτομα για να το στηρίξουν όταν επιστρέψει», σημείωσε η νεαρή. Ενδεικτικό της άγνοιας από πλευράς επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας, ως προς το πως να χειριστούν τέτοια περιστατικά, το γεγονός ότι ψυχίατροι αλλά και ψυχολόγοι, εντός αλλά και εκτός ΓεΣΥ, αρνούνται να αναλάβουν την Παντελίνα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.