Η Ευρώπη και εμείς: Ταξίδι το καλοκαίρι χωρίς άγχος για το… κινητό

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 19.6.2023
Η Ευρώπη και εμείς: Ταξίδι το καλοκαίρι χωρίς άγχος για το… κινητό
Στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής που αφορά τις χώρες και τους πολίτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί πολιτικές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών

Είμαστε ήδη στις πρώτες μέρες του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς, έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους. Το πρόγραμμα ετοιμάζεται, το μπάτζετ μας περιορισμένο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται δίπλα στους πολίτες και τους απαλλάσσει από το άγχος για τις χρεώσεις όσον αφορά τα κινητά. Στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής που αφορά τις χώρες και τους πολίτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί πολιτικές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών. Και δεν ήταν αυτονόητα τα θέματα της περιαγωγής ή του κοινού φορτιστή, αφού χρειάστηκαν πολλές διεργασίες από πλευράς Ευρώπης και σύγκρουση με πολλούς θεσμούς για να μπορέσουν να γίνουν πράξη.

Χωρίς επιπλέον κόστος

Όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν χρειάζεται να καταβάλλετε επιπλέον ποσά για να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό είναι γνωστό ως «περιαγωγή» ή «περιαγωγή σαν στο σπίτι σας». Για τις κλήσεις (σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα), τα γραπτά μηνύματα που στέλνει ο πολίτης (SMS) και τις υπηρεσίες δεδομένων (περιήγηση στο διαδίκτυο, μουσική και βίντεο συνεχούς ροής κ.λπ.) ισχύουν οι εγχώριες χρεώσεις, δηλαδή οι ίδιες τιμές που ισχύουν για τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα στη χώρα που ζει ο κάθε πολίτης. Ο ίδιος κανόνας ισχύει επίσης για τις κλήσεις ή τα γραπτά μηνύματα που λαμβάνει κάποιος ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό - δεν χρεώνεται επιπλέον όταν λαμβάνει κλήσεις ή μηνύματα κατά την περιαγωγή, ακόμη και αν το πρόσωπο που καλεί χρησιμοποιεί διαφορετικό πάροχο υπηρεσιών.

Πολιτική εύλογης χρήσης

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να εφαρμόζουν «πολιτική εύλογης χρήσης» για να διασφαλίζουν ότι όλοι οι πελάτες σε καθεστώς περιαγωγής έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες περιαγωγής σε εγχώριες τιμές και επωφελούνται από αυτές όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας μπορεί να εφαρμόσει δίκαιους, εύλογους και αναλογικούς μηχανισμούς ελέγχου για να αποφευχθεί η κατάχρηση των κανόνων από τους πελάτες. Όταν βρίσκεστε σε περιαγωγή, δεν ισχύει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον όγκο των φωνητικών κλήσεων και των γραπτών μηνυμάτων σας (SMS). Οι κλήσεις ή τα γραπτά μηνύματα που δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιό σας χρεώνονται με τις ίδιες τιμές που ισχύουν στη χώρα σας. Ωστόσο, ισχύουν κανόνες και όρια σχετικά με τον όγκο των δεδομένων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με εγχώρια χρέωση. Τα όρια αυτά εξαρτώνται από το είδος του συμβολαίου σας. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις (βλέπε παρακάτω) μπορεί να σας ζητηθεί να καταβάλετε επιπλέον ποσό για την περιαγωγή δεδομένων, το οποίο θα ισούται με το πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμής χονδρικής για δεδομένα. Το ανώτατο αυτό όριο ανέρχεται σε 2 ευρώ/GB δεδομένων το 2022 συν ΦΠΑ και θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Από το 2027 και μετά, το ανώτατο όριο θα ανέρχεται σε 1 ευρώ/GB συν ΦΠΑ. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν επίσης να προσφέρουν συμβόλαια χωρίς υπηρεσίες περιαγωγής ή ειδικά σχεδιασμένα εναλλακτικά συμβόλαια περιαγωγής με χρεώσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ, για παράδειγμα σε περίπτωση χρήσης των υπηρεσιών περιαγωγής εκτός της ΕΕ. Ωστόσο, πρέπει να επιλέξετε ειδικά τέτοια είδη συμβολαίων.

Δικαιώματα πολιτών

Αν πιστεύει κάποιος καταναλωτής ότι ο πάροχός δεν έχει σεβαστεί τα δικαιώματά του, πρέπει να επικοινωνήσει μαζί του και να κάνει χρήση της σχετικής διαδικασίας καταγγελίας. Εάν δεν ικανοποιηθεί με την αντίδρασή του, μπορεί να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές, συνήθως την οικεία εθνική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση.

Και κοινός φορτιστής

Πάντως, οι πολίτες δεν έχουν μόνο να επωφεληθούν από την περιαγωγή μέσα από τις αποφάσεις της ΕΕ. Οι διαπραγματευτές του ΕΚ του Συμβουλίου της ΕΕ συμφώνησαν να εφαρμοστούν κοινοί φορτιστές για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το φθινόπωρο του 2024. Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός, θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτισης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι. Η προσωρινή συμφωνία επί της τροποποιημένης οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό προβλέπει τη θέσπιση μιας ενιαίας μεθόδου φόρτισης για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές. Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να καταστήσει τα προϊόντα στην ΕΕ πιο βιώσιμα, να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετική συσκευή φόρτισης και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα ηλεκτρονική συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες φορητές συσκευές τους. Τα κινητά τηλέφωνα, οι ταμπλέτες, οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης («e-readers»), οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός, τα ακουστικά όλων των ειδών και τα φορητά ηχεία που είναι επαναφορτιζόμενα μέσω καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB τύπου C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στους κανόνες αυτούς εντός 40 μηνών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 10 χρόνια ζητούσε την εφαρμογή του κοινού φορτιστή, αφού με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομούνται 11.000 τόνοι ηλεκτρονικών απορριμάτων ετησίως, είχε πει στον «Π» ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, χαρακτηρίζοντας την απόφαση σημαντική προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών, αφού με αυτήν, προστατεύει την τσέπη τους, αλλά επισημαίνοντας πως ταυτόχρονα ενισχύει την περιβαλλοντική μας συνείδηση, μειώνοντας την παραγωγή των ηλεκτρονικών αποβλήτων και τον τεράστιο οικολογικό αντίκυπό της. Οι αγοραστές θα είναι επίσης σε θέση να επιλέξουν αν επιθυμούν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης. Αυτές οι νέες

υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως 250 εκατ. ευρώ ετησίως από περιττές αγορές φορτιστών. Οι φορτιστές που είτε πετιούνται στα σκουπίδια, είτε δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Μπορώ να χρησιμοποιώ δωρεάν το κινητό μου τηλέφωνο όταν ταξιδεύω εντός ΕΕ;

ΝΑΙ. Οι επικοινωνίες σας (τηλεφωνικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα, χρήση δεδομένων) που πραγματοποιούνται από άλλη χώρα της ΕΕ θα καλύπτονται από το εθνικό σας συμβόλαιο. Έτσι, τα λεπτά ομιλίας, τα γραπτά μηνύματα και τα GB δεδομένων που χρησιμοποιείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ χρεώνονται με τις ίδιες τιμές που ισχύουν στο εθνικό σας πρόγραμμα, ή αφαιρούνται από τους εθνικούς όγκους που προβλέπονται στο συμβόλαιό σας, ακριβώς σαν να βρισκόσασταν στη χώρα σας.

Δικαιούμαι αυτομάτως να έχω περιαγωγή εντός της ΕΕ με χρέωση εσωτερικού ή πρέπει να κάνω κάτι για να την ενεργοποιήσω;

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Ο πάροχός σας θα πρέπει να σας δώσει αυτομάτως πρόσβαση σε περιαγωγή εντός της ΕΕ με χρέωση εσωτερικού.

Το συμβόλαιό μου περιλαμβάνει 3GB δεδομένων. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά τα δεδομένα όταν βρίσκομαι σε διακοπές εντός ΕΕ;

ΝΑΙ. Αν ο πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας δεν σας έχει δηλώσει ρητά ότι ισχύει όριο δεδομένων περιαγωγής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύνολο των δεδομένων που προβλέπονται στο εθνικό συμβόλαιο όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο πάροχός σας μπορεί να επιβάλει όριο στα δεδομένα περιαγωγής μόνο σε περίπτωση που πληρώνετε λιγότερο από 1 ευρώ/GB.

Ζω στην Ισπανία κοντά στα γαλλικά σύνορα και το τηλέφωνό μου συχνά συνδέεται με ένα γαλλικό δίκτυο αντί για το ισπανικό δίκτυο του παρόχου μου. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαντλήσω τα όρια περιαγωγής μου;

ΟΧΙ. Εφόσον το κινητό σας συνδέεται μία φορά την ημέρα με το εγχώριο δίκτυο, θεωρείται ότι εκείνη την ημέρα βρίσκεστε στη χώρα σας και όχι σε περιαγωγή. Ο πάροχός σας θα πρέπει να σας εξηγήσει πώς μπορείτε να αποφεύγετε την ακούσια περιαγωγή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας