Έργα που οι Λεμεσιανοί περιμένουν για χρόνια και άπαντες ευελπιστούν πως το 2023 θα είναι η χρονιά που επιτέλους θα ολοκληρωθούν και θα δοθούν προς χρήση.
Πρόκειται για διάφορα έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και λύνουν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας. Κατά τη διάρκεια του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση μιας σειρά από έργα που αφορούν τον εμπλουτισμό των χώρων πρασίνου, με πιο σημαντικό το νέο μεγάλο αστικό πάρκο στη δυτική Λεμεσό.
Από όλα τα έργα, ξεχωρίσαμε τέσσερα τα οποία το καθένα ξεχωριστά καλύπτει και από μία διαφορετική κατηγορία.
Αντιπλημμυρικό κέντρου πόλης
Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της πόλης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 με διάρκεια κατασκευής τους 20 μήνες. Η αξία του ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Ανάδοχος του έργου είναι η Κατασκευαστική Εταιρεία ATLAS PANTOU. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο για το κέντρο της Λεμεσού, το οποίο υποφέρει διαχρονικά από τις πλημμύρες που προκάλεσαν κατά καιρούς και μεγάλα προβλήματα καταστροφών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «πρόκειται για ένα έργο με εξαιρετικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που προνοεί την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου οχετών σε 27 οδούς στο κέντρο της Λεμεσού, πολλές από τις οποίες είναι κύριες εμπορικές οδοί με αυξημένη τροχαία κίνηση και εμπορική δραστηριότητα». Για την ώρα, το έργο αυτό προχωρεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές του 2023 για να μπορέσει να λειτουργήσει εκ νέου σε ρυθμούς κανονικότητας το κέντρο της πόλης.
Μονοδρόμηση Ανεξαρτησίας
Ως μεταβατικό στάδιο, η οδός Ανεξαρτησίας αναμένεται να γίνει μονόδρομος που θα προωθεί τη χρήση λεωφορείων, ενώ η σημαντική διαπλάτηνση των πεζοδρομίων αναμένεται να φέρει σημαντική αύξηση της κίνησης και από πεζούς. Παράλληλα, τα 35 μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία που εισάγει η ΕΜΕΛ Λεμεσού και θα κινούνται, μεταξύ άλλων, και στην Ανεξαρτησίας βάζουν τη Λεμεσό στη νέα εποχή των μέσων μεταφοράς με σύγχρονες λεωφοριολωρίδες. Το έργο βρίσκεται σε τελική φάση σχεδιασμού και αν και δεν επιβάλλονται εκτεταμένες εργασίες, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για την υλοποίηση.
Πάρκο παρά την οδό Γκογκέν
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο δημόσιο κήπο στη δυτική πλευρά του Δήμου Λεμεσού. Το νέο πάρκο, εμβαδού σχεδόν 10.000 τ.μ., θα δημιουργηθεί σε τεμάχιο του δήμου επί της οδού Πολ Γκογκέν, πίσω από το MyMall στην περιοχή Ζακακίου. Το πάρκο σχεδιάστηκε σε συνεργασία του γραφείου ANBAU του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Χριστοφίνη με τον αρχιτέκτονα Στέλιο Λακκοτρύπη και με την εικαστικό Μαρία Λιανού. Το εκτιμώμενο κόστος ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ και τα χρήματα θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του δήμου, ενώ θα γίνει προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν και ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ο ορίζοντας υλοποίησης θέτει διάρκεια 12 μηνών.
Μουσείο Καρναβαλιού
Το μουσείο θα δημιουργηθεί σε χώρο πάνω από το Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» όπου σήμερα στεγάζεται εκεί και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου. Το κόστος του αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 1 εκατ. ευρώ. Οι κατασκευαστικές εργασίες είναι σε εξέλιξη και ο προγραμματισμός οριοθετεί την ολοκλήρωσή τους περί τα τέλη του καλοκαιριού. Θα πρόκειται για ένα αρκετά διαδραστικό μουσείο που θα προσφέρει διάφορες επιλογές και διασκέδαση σε όσους το επισκέπτονται. Το μουσείο θα στεγάσει στους χώρους του όλη την ιστορία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού.