Μητροπολίτης Ταμασού: «Μιλούσα για πνευματική σήψη και διαφθορά!»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 14.12.2022
Μητροπολίτης Ταμασού: «Μιλούσα για πνευματική σήψη και διαφθορά!»
Ο Ταμασού Ησαΐας επιχείρησε χθες να ανασκευάσει τα όσα είχε πει προχθές σε συνέντευξή του στον «Π» και το «Plus» σε σχέση με την ύπαρξη «σήψης και διαφθοράς»

Ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, με νέες δηλώσεις του χθες στον «Πολίτη 107.6 & 97.6» προσπάθησε να ανασκευάσει τα όσα είχε πει για «βαθύ κράτος», «σήψη και διαφθορά» στην Εκκλησία, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ιδιαιτέρως από αυτά που θίγονταν ευθέως, αφού είχε κάνει λόγο για «δύο - τρεις Μητροπόλεις και μία - δύο μονές». Ο μητροπολίτης Ησαΐας χρησιμοποίησε ιατρικούς όρους για να δικαιολογήσει τα της «σήψης», ενώ αποκάλυψε και πόσο στοίχισε το κτήριο της Μητρόπολης Ταμασού.

Ο ξενιστής και η λοίμωξη!

Υποστήριξε πως, όταν αναφερόταν σε σήψη και διαφθορά, εννοούσε σήψη πνευματικού χαρακτήρα. Στη συνέντευξη, είπε, «επεξήγησα πόσο διαφανές είναι το σύστημα ελέγχου των οικονομικών στην Εκκλησία. Ήταν ξεκάθαρο», κατά τον μητροπολίτη Ταμασού, ότι όταν μιλούσε για σήψη και διαφθορά μιλούσε για τον τρόπο που σκεπτόμαστε.

Μάλιστα έδωσε και τον επιστημονικό ορισμό της σήψης! Όπως είπε, «σήψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η απειλητική για τη ζωή δυσλειτουργία οργάνων που προκαλείται από τη δυσανάλογη απόκριση του ξενιστή στη λοίμωξη, και σε αυτό ακριβώς το πνευματικό νόσημα αναφερόμουν».

Στην επισήμανση ότι είχε μιλήσει για χρήματα, πολιτικές και οικονομικές εξαρτήσεις, υποστήριξε ότι αυτά περιλαμβάνονταν στις ερωτήσεις που του έγιναν. «Ήμουν», είπε, «πολύ ξεκάθαρος και είπα πως δεν είχε σχέση αυτό που είπα με χρήματα ή αυτοκίνητα. Μιλούσα για πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε». Υποστήριξε ότι οι αναφορές του είχαν να κάνουν με τη πνευματική διάσταση της σήψης, που έχει σχέση με τις παλιές τακτικές, με τις βαλτωμένες σκέψεις…

Ο μητροπολίτης Ταμασού ισχυρίστηκε ότι ήταν συμπέρασμα του γράφοντος, ότι δυνατόν να έχουν σχέση με σήψη και διαφθορά «δύο - τρεις Μητροπόλεις και ένα - δύο μοναστήρια»!

Συνέχισε λέγοντας ότι, «η σήψη είναι ένα πνευματικό φαινόμενο που δεν μας αφήνει να αντιληφθούμε τις πραγματικότητες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη της σχέσης της Εκκλησίας με τον κόσμο. Όταν μπορούσες να κάνεις πράγματα και δεν τα έκανες, είναι φθορά και αμέλεια. Αυτή την αμέλεια εγώ ανέδειξα».

Όσο για το πετραδάκι, που όπως υποστήριξε θα είναι ο ίδιος στα παπούτισα του κατεστημένου και θα ενοχλεί, είπε πως εννοούσε ότι πρέπει να κάνουμε συνέχεια αυτοκριτική και να εντοπίζουμε τα λάθη μας και να μη σταματάμε να διεκδικούμε να αλλάξει κάτι στην Εκκλησία.

Δεν μου έβαλαν τις φωνές

Ο Ταμασού Ησαΐας απέρριψε την επισήμανση ότι ίσως «στρογγυλεύει» τα όσα έχει πει, επειδή ενδεχομένως κάποιος του «έβαλε τις φωνές». «Εγώ», σημείωσε, «ό,τι είπα δεν το παίρνω πίσω, αλλά απλώς δίνω τη σωστή διάσταση για να μην παρεξηγούμαι. Επειδή συνηθίσαμε να εννοούμε τις οικονομικές δοσοληψίες όταν μιλάμε για σήψη και διαφθορά, ίσως αυτό ακούστηκε κάπως. Εμείς είμαστε πνευματικοί άνθρωποι και εκφραζόμαστε και με πνευματικούς όρους».

Είναι ψεύτες

Ο μητροπολίτης Ησαΐας χαρακτήρισε ως μεγάλο ψέμα το ότι έχει πάρει λεφτά από ξένους για να χτίσει το κτήριο της Μητρόπολης, και τόνισε πως όποιος επιμένει σε κάτι τέτοιο είναι ψεύτης. Όπως είπε, τα χρήματα δόθηκαν από την Ιερά Μονή Κύκκου και κανένας ξένος δεν έδωσε τίποτα. Παρέπεμψε στο Ελεγκτικό Τμήμα της Ιεράς Συνόδου, όπου είναι καταγεγραμμένα όλα. Την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, είπε, την έχτισε, «δόξα σοι ο Θεός», η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου.

Ανταλλαγή και κόστος €12 εκατ.

Ο μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε πως, εξ όσων γνωρίζει, το κόστος του κτηρίου υπολογίστηκε περίπου στα €12 εκατ. και όχι €19 εκατ. όπως ακούγεται από διάφορους.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν δόθηκαν χρήματα, αλλά έγινε ανταλλαγή με εργοληπτική εταιρεία. Αξιολογήθηκαν κάποια κτήματα της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λακατάμεια και ανταλλάχθηκαν με υπηρεσίες και ανέγερση της Μητρόπολης Ταμασού. Τις διαδικασίες με την εργοληπτική εταιρεία, είπε, τις χειρίστηκε το λογιστήριο της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Μητρόπολη Ταμασού δεν είχε εμπλοκή. Είπε ακόμα πως «δεν ξοδεύτηκαν χρήματα και δεν βγήκε ούτε ένα σεντ από το ταμείο της Ιεράς Μονής Κύκκου».

Όσο για τον ναό ρωσικού ρυθμού, που χτίστηκε με τα λεφτά ενός Ρώσου επιχειρηματία για να εξυπηρετεί Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους, είναι, σύμφωνα με τον μητροπολίτη, μια άλλη υπόθεση.

Βασίλειος: Πλήττει τον εαυτό του

Ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, μιλώντας επίσης στον «Πολίτη 107,6 & 97,6», είπε πως τα όσα είπε ο μητροπολίτης Ταμασού για σήψη και διαφθορά δεν μπορούν να ισχύουν. Το να υπάρχουν, σημείωσε, διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνει πως υπάρχει σήψη και διαφθορά.

Ο μητροπολίτης Βασίλειος υπογράμμισε πως «είναι υπερβολή που εκθέτει την ίδια την Εκκλησία χωρίς λόγο και καλύτερα ο Ταμασού να κάνει δεύτερη δήλωση που να αναιρεί αυτό που είπε. Αν μιλάει για σήψη και διαφθορά, τότε στρέφεται εναντίον του εαυτού του γιατί δέχθηκε χρηματοδότηση από ξένους ανθρώπους, άρα τον εαυτό του πλήττει με αυτή τη δήλωση».

Τι είπε στη συνέντευξη

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των όσων είπε προχθές ο μητροπολίτης Ησαΐας στη συνέντευξή του στον «Π» και το «Plus».

ΕΡ: Δεν μπορώ να σκεφτώ τι μπορεί να είναι το βαθύ κράτος στην Εκκλησία σε σχέση με τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα. Είσαστε 16-17 άνθρωποι στην Ιερά Σύνοδο.

ΗΣ: Συγγνώμη αδερφέ, αλλά τα χρήματα και η εξουσία της Εκκλησίας είναι σε δύο-τρεις Μητροπόλεις και μία-δύο μονές. Μην το απλώνετε... συγγνώμη τώρα, η Ταμασός, η Κωνσταντία και η Τριμυθούντα και οι Χωρεπισκοπές, τι σχέση έχουμε με το σύστημα;

ΕΡ: Είναι η Αρχιεπισκοπή, είναι η Λεμεσός, είναι ο Κύκκος....

ΗΣ: Εκεί που υπάρχουν πάντοτε επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, δύναμη και εξουσία, υπάρχει σήψη και διαφθορά. Εγώ είμαι απέναντι από το σύστημα σήψης και διαφθοράς στην Εκκλησία. Θέλουμε διαφάνεια και θέλουμε αλλαγή. Αν οι αδελφοί μας στην Κύπρο, οι χριστιανοί και μη χριστιανοί, θέλουν μια τέτοια Εκκλησία να συνεχίσει, έχουμε 18 του μηνός να αποφασίσουν. Εγώ λέω ότι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να σταματήσει η σήψη και η διαφθορά μέσα στην Εκκλησία, γιατί είμαστε άνθρωποι και σ' αυτό χωλαίνουμε. Να δώσουμε μια νέα προοπτική, να θυμηθούμε τον γνήσιο Χριστιανισμό με αυτοκάθαρση και μέσα στην Εκκλησία, να είμαστε ειλικρινείς και όχι τυπολάτρες και να εργαστούμε για το μέλλον του κόσμου.

ΕΡ: Ξέρετε τι με προκαλεί να σκεφτώ αυτό που είπατε; Ότι όπου υπάρχουν χρήματα, υπάρχει σήψη και διαφθορά. Και ποιοι έχουν τα χρήματα; Η Μονή του Κύκκου, η Αρχιεπισκοπή, η Λεμεσός... Υπάρχει σήψη και διαφθορά;

ΗΣ: Πώς τα χρησιμοποιούν είναι πολύ γνωστό και με ποιους τρόπους τα αξιοποιούν. Τα οικονομικά μας είναι πολύ διάφανα...

ΕΡ: Τότε, πού βρίσκεται η σήψη και η διαφθορά;

ΗΣ: Στον τρόπο της χρήσης και στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων.

ΕΡ: Μπορεί να μην είναι σήψη και διαφθορά, αλλά να είναι η αντίληψη του κάθε επισκόπου

Εγώ διαφορετικά το μεταφράζω. Είναι πάντοτε ο ίδιος κόσμος που ασχολείται με αυτά τα πράγματα. Εγώ λέω ότι πρέπει να ανοίξουμε την Εκκλησία σε όλο τον κόσμο, να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτό λέω και αν δεν κατάλαβες, κατάλαβε όλος ο άλλος κόσμος. Εγώ λέω ανοίξτε την Εκκλησία στον κόσμο.

ΕΡ: Έχουν πλουτίσει άνθρωποι μέσα από την Εκκλησία;

Εσύ νομίζεις πως δεν έχουν πλουτίσει;

ΕΡ: Εγώ νομίζω ότι έχουν πλουτίσει.

Τότε, τι με ρωτάς; Εδώ πρέπει να δούμε τον άνθρωπο στα μάτια και να του πούμε πως κάναμε λάθη. Αυτά είναι τα λάθη και έτσι μπορούμε να τα θεραπεύσουμε. Από το να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου και να μην κάνω τίποτε και να θέλω μια από τα ίδια για να συντηρήσω αυτό το σύστημα, θα κάνω κάτι; Εγώ στη Μητρόπολη Ταμασού θα συνεχίσω και θα είμαι πάντοτε το πετραδάκι στο παπούτσι που θα ενοχλεί.

ΕΡ: Νομίζετε ότι έχει κόσμο που έπρεπε να πάει φυλακή;

Αυτό, εεε. Ίσως, ίσως, αλλά εγώ δεν μπορώ να το πω γιατί θα είμαι άδικος. Ένας άνθρωπος για να πάει φυλακή πρέπει να δικαστεί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι συνέβη τελικά στο Ισφαχάν; Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι συνέβη τελικά στο Ισφαχάν; Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι συνέβη τελικά στο Ισφαχάν; Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Χτύπημα από τους Anonymous στον ισραηλινό στρατό: «Χακάραμε 250.000 έγγραφα του IDF»
ΚΟΣΜΟΣ

Χτύπημα από τους Anonymous στον ισραηλινό στρατό: «Χακάραμε 250.000 έγγραφα του IDF»

Χτύπημα από τους Anonymous στον ισραηλινό στρατό: «Χακάραμε 250.000 έγγραφα του IDF»

€1,6 εκατ. για αγορά 35 οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους - Η επιστολή του Υπουργείου Μεταφορών προς τη Βουλή
ΚΥΠΡΟΣ

€1,6 εκατ. για αγορά 35 οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους - Η επιστολή του Υπουργείου Μεταφορών προς τη Βουλή

€1,6 εκατ. για αγορά 35 οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους - Η επιστολή του Υπουργείου Μεταφορών προς τη Βουλή

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δραπέτης των Κεντρικών Φυλακών
ΚΥΠΡΟΣ

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δραπέτης των Κεντρικών Φυλακών

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δραπέτης των Κεντρικών Φυλακών